Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
TRH318 Türk Mutfak Kültürü 927003 3 6 3

Dersin Amacı

Türk mutfağının tarih ve kültürünün ulusal ve bölgesel/yöresel çerçevede yiyecekler, içecekler, bunların hazırlanması, pişirilmesi, işlenmesi ile ilgili bilgiler vermek, bu işlemler için gerekli araç-gereç ve kullanılan yöntemleri öğretmek

Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Öğr. Gör. Melike ÇAKIR KELEŞ

Ön Koşul Dersleri

Yok

Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1. Kutluay Merdol, T., Beslenme Antropolojisi, Ankara, 2012. 2. Toygar K., Berkok N., Ankara Mutfak Kültürü ve Yemekleri, Ankara, 1999. 3. Türk Mutfak Kültürü, TC Kültür Bakanlığı Yayınları. 4. Tezcan, M ( 2000 ) Türk Yemek Antropolojisi Yazıları, Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara.

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Staj Durumu

Yok

Dersin İçeriği

Türk Mutfağının kültürel ve tarihsel gelişimi, Türk Mutfağına özgü ulusal ve bölgesel yiyecek-içecekler, hazırlama-pişirme yöntemleri, işleme- saklama yöntemleri ve kullanılan araç gereçler, bölgelere/yörelere göre mutfakların tanınması, özel gün ve etkinliklerde Türk Mutfağı uygulamaları

Değerlendirme

# Etkinlikler Adet Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 0 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 0 60
1 Ara Sınav 1 60 1
21 Rapor Sunma 1 30 1
28 Makale Kritik Etme 2 10 1
2 Final Sınavı 1 100 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
1 Ara Sınav 1 2 2
2 Final Sınavı 1 2 2
5 Derse Katılım 14 3 42
21 Rapor Sunma 2 2 4
22 Proje Hazırlama 1 5 5
32 Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 5 5
33 Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 5 5
54 Ev Ödevi 1 10 10

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Türk mutfağının tarihsel gelişim süreçleri
2 Türk mutfağının tarihsel gelişim süreçleri
3 Türk mutfağında yer alan yemekler
4 Türk mutfağına özgü yiyecek-içecekler, hazırlama pişirme yöntemleri ve kullanılan araç-gereçler, sofra düzeni
5 Türk mutfağında geleneksel ve bölgesel/yöresel besin işleme ve saklama uygulamaları
6 Türk mutfağında yer alan yemekleri hazırlama, pişirme ve servis yöntemleri (İç Anadolu)
7 Türk mutfağında yer alan yemekleri hazırlama, pişirme ve servis yöntemler (Karadeniz)
8 Ara sınav
9 Türk mutfağında yer alan yemekleri hazırlama, pişirme ve servis yöntemler (Ege)
10 Türk mutfağında yer alan yemekleri hazırlama, pişirme ve servis yöntemler (Güneydoğu, Doğu)
11 Türk mutfağında yer alan yemekleri hazırlama, pişirme ve servis yöntemler (Akdeniz)
12 Türk mutfağında yer alan yemekleri hazırlama, pişirme ve servis yöntemler (Marmara)
13 Yiyeceklere ait inançlar
14 Final

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
1 1268161 Türk mutfağının tarihsel gelişim süreçlerini kavrayabilme
2 1268162 Türk mutfağında yer alan yemekleri hazırlama, pişirme ve servis yöntemlerini öğrenebilme
3 1268163 Yiyeceklere ait inançları öğrenebilme kulllanılan araç-gereçleri öğrenebilme
4 1268164 Özel gün ve törenlerde kullanılan yemekleri öğrenebilme
5 1268165 Türk mutfağına özgü yemekleri sunum şekillerini öğrenebilme

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 69049 Turizm Rehberliği mesleği ile ilgili olarak Türkiye'nin arkeolojik, tarihi ve coğrafi değerlerini algılar ve bunları güncel olaylarla ilişkilendirir.
2 69218 Yönetmelikle belirlenen yabancı dil yeterlik belgelerinden birine sahip olur.
3 69054 Grup ve insan davranışı konusunda bilgi sahibi olarak bunları Turizm Rehberliği mesleğinde uygulayabilir.
4 69055 Dünyada yaşamış ve yaşamakta olan farklı dinlerin temel ilkelerini kavrayarak Turizm Rehberliği mesleği ile harmanlayarak kullanır
5 69056 Bir turu planlayabilir, uygulayabilir ve denetleyebilir.
6 69053 Turizm Rehberliği mesleği ile ilgili hizmet verme süreçlerini bilir ve ziyaretçi memnuniyeti sağlayacak şekilde yerine getirir.
7 69052 Bir turu etkin bir şekilde yönetebilmek için grup yönetimi ilkelerini bilir ve uygular.
8 69058 Türkiye’de yaşamış olan uygarlıkların kültür, tarih, din ve sanatları hakkında detaylı bilgiye sahip olur ve bu bilgileri kullanarak değerlendirme yapar.
9 69050 Türkiye’nin sahip olduğu soyut ve somut eserleri koruma bilincine sahip olur.
10 69051 Turizm alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir ve uygular.
11 69057 Turizm Rehberliği ile ilgili ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilir ve uygular.

Ögrenme Çıktı Matrisi

Program Çıktısı
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Öğrenme Çıktısı
1 4 1 3 1 1 3 2 5 2 2 1
2 4 1 3 1 1 3 2 5 2 2 1
3 4 1 3 1 1 3 2 5 2 3 1
4 4 1 3 1 1 3 2 5 2 2 1
5 4 1 3 1 1 3 2 5 2 2 1
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek