Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
2103036032000 Peynir Teknolojisi 927003 1 1 6

Dersin Amacı

Peynir bilimi ve teknolojisi konusunda bilgi sahibi olmak ve bazı Türk peynirlerinin yapımını öğrenmek

Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Prof.Dr. Fehmi YAZICI

Ön Koşul Dersleri

yok

Önerilen Diğer Hususlar

yok

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Zorunlu Kitap 1. Mustafa ÜÇÜNCÜ. 2018. Süt ve Mamülleri Teknolojisi. SİDAS Medya. İZMİR. Kaynak Kitap 1. Adnan HAYALOĞLU ve Barbaros ÖZER. 2011. PEYNİR BİLİMİNİN TEMELLERİ. SİDAS Medya. İZMİR

Staj Durumu

yo

Dersin İçeriği

Sınıflandırma, Peynir yapımında kullanılan maddeler, Peynire işlenecek sütün seçimi, Sütün peynir üretimine hazırlanması, Peynir mayasının katılması ve pıhtılaşma, pıhtının kesilmesi ve işlenmesi, pıhtının kalıplanması, presleme, tuzlama, peynir olgunlaştırması

Değerlendirme

# Etkinlikler Adet Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 1 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 1 60
1 Ara Sınav 1 70 1
47 Laboratuvar Sınavı 1 30 1
2 Final Sınavı 1 100 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
1 Ara Sınav 1 2 2
2 Final Sınavı 1 2 2
7 Laboratuvar 10 3 30
20 Rapor Hazırlama 9 3 27
32 Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 8 4 32
33 Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 13 4 52
47 Laboratuvar Sınavı 1 2 2

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 1. Sınıflandırma, 2. Peynir yapımında kullanılan maddeler, 3. Peynire işlenecek sütün seçimi, 4. Sütün peynir üretimine hazırlanması, 5. Peynir mayasının katılması ve pıhtılaşma, 6. Pıhtının kesilmesi ve işlenmesi, 7. Pıhtının kalıplanması, 8. Presleme, 9. Arasınav 10. Tuzlama, 11. peynir olgunlaştırması 12. Olgunlaşmaya etki eden faktörler 13. Kaşar peyniri 14. Beyaz peynir 1. Numune alma 2. Duyusal testler 3. pH ve titrasyon asitliği 4. Kurumadde 5. Yağ 6. Protein 7. Kül 8. Tuz 9. Peynir mayası kuvveti 10 Sınav

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
1 1288761 Temel peynir bilimi ve teknolojisi hakkında bilgi sahibi olmak
2 1288762 Bazı Türk peynirlerinin yapımını öğrenmek
3 1288763 Peynirle ilgili analizleri öğrenmek

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 66968 Improving and investigating the depth of knowledge and expertise in Food Engineering based on the qualifications of undergraduate programme in food engineering or different area.
2 66969 Gaining the ability to use the computer softwares in the required field along with using information and communication technologies at an advanced level.
3 68481 Defining the Engineering problems, their formulating and solving.
4 68482 Understanding the interaction between the disciplines related to Food Engineering field, creating new informations and solving the problems expertising needed by means of scientific research methods
5 68483 Gaining the ability to apply the therotical and practical knowlegde in the specialized area of food engineering.

Ögrenme Çıktı Matrisi

Program Çıktısı
1 2 3 4 5
Öğrenme Çıktısı
1 3 3 4
2 3 4
3 3 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek