Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
2103036112010 Doğal Antioksidanlar* 927003 1 1 6

Dersin Amacı

Doğal antioksidanlar ve antioksidan aktivite hakkında ayrıntılı bilgi verme

Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Prof. Dr. İlkay Koca

Ön Koşul Dersleri

Yok

Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Shadidi, F., 1997. Natural Antioxidants: Chemistry, Health Effects, and Applications.AOCS Press Frei, B., 1994. Natural Antioxidants in Human Health and Disease. 1st Edition, Academic Press, 588p.

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Staj Durumu

Yok

Dersin İçeriği

Serbest radikaller, oksidatif stres, antioksidanlar, antioksidanların etki mekanizması, doğal antioksidanlar, doğal antioksidanların saptanması, antioksidanlarca zengin gıdalar, antioksidan aktivite ve antioksidan aktivitenin belirlenmesi

Değerlendirme

# Etkinlikler Adet Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 0 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 0 60
1 Ara Sınav 1 50 1
20 Rapor Hazırlama 2 25 1
21 Rapor Sunma 2 25 1
2 Final Sınavı 1 100 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
1 Ara Sınav 1 2 2
2 Final Sınavı 1 2 2
20 Rapor Hazırlama 2 4 8
21 Rapor Sunma 2 4 8
31 Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma 4 20 80
32 Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 20 20
33 Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 35 35

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Serbest radikaller ve oluşumu
2 Serbest radikaller ve sağlık
3 Lipit oksidasyonu
4 Antioksidan: Tanımı, sınıflandırılması
5 Antioksidan olarak askorbik asit
6 Antioksidan olarak fenolik bileşikler
7 Antioksidan olarak tokoferoller
8 Antioksidan olarak karotenoidler
9 Arasınav
10 Antioksidan mineraller
11 Antioksidanca zengin gıdalar I: Çay, kahve, üzüm ve ürünleri, baharat
12 Antioksidanca zengin gıdalar II: Susam, soya fasulyesi, biber, domates
13 Antioksidan aktivite ölçüm yöntemleri
14 Yeni antioksidanlar
15 Yarıyıl sınavı
16

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
1 1280067 Oksidatif stresin ve serbest radikallerin sağlık üzerine etkilerini kavrar
2 1280068 Gıdalardan bulunan antioksidanları ve özelliklerini öğrenir
3 1280069 Antioksidanlar ve sağlık arasındaki ilişkiyi öğrenir

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 66968 Improving and investigating the depth of knowledge and expertise in Food Engineering based on the qualifications of undergraduate programme in food engineering or different area.
2 66969 Gaining the ability to use the computer softwares in the required field along with using information and communication technologies at an advanced level.
3 68481 Defining the Engineering problems, their formulating and solving.
4 68482 Understanding the interaction between the disciplines related to Food Engineering field, creating new informations and solving the problems expertising needed by means of scientific research methods
5 68483 Gaining the ability to apply the therotical and practical knowlegde in the specialized area of food engineering.

Ögrenme Çıktı Matrisi

Program Çıktısı
1 2 3 4 5
Öğrenme Çıktısı
1 2 1 2 3 3
2 3 2 3 3 3
3 2 2 3 2 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek