Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
GMB614 Gıda Sanayinde Biyoteknolojik Uygulamalar 927003 1 1 6

Dersin Amacı

Biyoteknolojik yöntemlerle üretilen gıdaların tanıtımı ve sınıflanması hakkında bilgi vermek.

Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Dr. Öğr. Üyesi Mustafa EVREN

Ön Koşul Dersleri

Yok

Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Evren, M., 2018. Gıda Sanayinde Biyoteknolojik Uygulamalar. Ders Notu Biyoteknoloji. Mustafa Arda. KÜKEM. Teknik ve Endüstriyel Mikrobiyoloji. Hilmi Pamir. A.Ü. Ziraat Fak. 1978

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Staj Durumu

Yok

Dersin İçeriği

Biyoteknolojik yöntemlerle üretilen gıdaların tanıtımı ve sınıflanması, gıda sanayii için kültür üretim yöntemleri, ekmek mayası teknolojisi, fermentasyon sanayileri için kültür üretimi ve dağıtım organizasyonları.

Değerlendirme

# Etkinlikler Adet Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 0 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 0 60
1 Ara Sınav 1 100 1
2 Final Sınavı 1 100 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
1 Ara Sınav 1 10 10
2 Final Sınavı 1 14 14
5 Derse Katılım 14 3 42
6 Uygulama/Pratik 2 8 16
8 Rehberli Problem Çözümü 2 8 16
10 Tartışma 2 5 10
12 Takım/Grup Çalışması 1 8 8
32 Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 5 5
33 Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 8 8
49 Performans 3 5 15
54 Ev Ödevi 1 8 8

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Biyoteknolojiye giriş, klasik ve modern biyoteknoloji Okuma ve bilgi aktarımı
2 Nükleik asitlerin yapısı Okuma ve bilgi aktarımı
3 DNA replikasyonu, polimeraz zincir reaksiyonu Okuma ve bilgi aktarımı
4 Genler ve fonksiyonları. Protein sentezi Okuma ve bilgi aktarımı
5 Genetik mühendisliğinde kullanılan teknikler Okuma ve bilgi aktarımı
6 Rekombinat DNA teknolojisi Okuma ve bilgi aktarımı
7 Genetiği değiştirilmiş organizmalar Okuma ve bilgi aktarımı
8 Biyoteknolojik ürünlerin endüstriyel üretimleri Okuma ve bilgi aktarımı
9 Ara sınav
10 Biyoreaktörler ve ürün saflaştırma Okuma ve bilgi aktarımı
11 Fermantasyon kinetiği Okuma ve bilgi aktarımı
12 Enzim teknolojisi Okuma ve bilgi aktarımı
13 Gıda endüstrisinde biyoteknolojik uygulamalar Okuma ve bilgi aktarımı
14 Atık su arıtma sistemleri Okuma ve bilgi aktarımı

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
1 1280031 Gıda biyoteknolojisi ve yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak
2 1280032 Bu teknolojinin gıda sektöründe kullanım alanlarını kavramak
3 1280033 Gıda biyoteknolojisinin gıda sektörü için avantajlarını ve dezavantajlarını kavramak
4 1280034 Mikroorganizmaların gıda endüstrisinde biyoteknolojik amaçla kullanabilirliğini kavramak
5 1280035 Gen transferinin gıda teknolojisinde kullanımını kavramak

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 66968 Improving and investigating the depth of knowledge and expertise in Food Engineering based on the qualifications of undergraduate programme in food engineering or different area.
2 66969 Gaining the ability to use the computer softwares in the required field along with using information and communication technologies at an advanced level.
3 68481 Defining the Engineering problems, their formulating and solving.
4 68482 Understanding the interaction between the disciplines related to Food Engineering field, creating new informations and solving the problems expertising needed by means of scientific research methods
5 68483 Gaining the ability to apply the therotical and practical knowlegde in the specialized area of food engineering.

Ögrenme Çıktı Matrisi

Program Çıktısı
1 2 3 4 5
Öğrenme Çıktısı
1 4 1 3 4 4
2 4 1 4 4 5
3 3 1 3 5 5
4 2 1 4 4 4
5 2 1 3 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek