Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
2103036202010 Gıda Endüstrisinde Yeni İşleme Teknikleri* 927003 1 1 6

Dersin Amacı

Yeni gıda işleme teknolojilerini incelemek

Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Prof. Dr. İlkay Koca

Ön Koşul Dersleri

Yok

Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1. Barbosa-Canovas, G.V., Tapia, MS., Cano, MP., Novel Food Processing Technologies.CRC Pres, 1th ed., 720 p. 2. Molins,R.,2001. Food irradiation: principles and applications.Wiley- Interscience; 1th ed., 488p.

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Staj Durumu

Yok

Dersin İçeriği

Gıda ışınlama, mikrodalga sterilizasyon, yüksek hidrostatik basınç, süperkritik akışkan, infrared, ohmik ısıtma, ultrason

Değerlendirme

# Etkinlikler Adet Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 0 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 0 60
1 Ara Sınav 1 50 1
20 Rapor Hazırlama 2 25 1
21 Rapor Sunma 2 25 1
2 Final Sınavı 1 100 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
1 Ara Sınav 1 2 2
2 Final Sınavı 1 2 2
20 Rapor Hazırlama 2 30 60
21 Rapor Sunma 2 3 6
32 Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 40 40
33 Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 45 45

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Giriş
2 Gıda Işınlama: Prensip ve uygulamaları
3 Ultraviyole ve gıda muhafaza
4 Ultrason
5 Ohmik ısıtma:Prensip ve uygulamaları
6 Vurgulu elektrik alan:Prensip ve uygulamaları
7 Vurgulu ışık:Prensip ve uygulamaları
8 Yüksek hidrostatik basınç teknolojisi:Prensip ve uygulamaları
9 Arasınav
10 İnfrared teknolojisi, Mikrodalga ısıtma
11 Süperkritik Akışkan Ekstraksiyonu
12 Elektrolize su
13 Gıda Sanayinde Nanoteknolojik uygulamalar
14 Ozonlama
15 Final sınavı
16

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
1 1280215 Yeni gıda işleme tekniklerinin gıda sanayinde kullanımı konusunda bilgi edinilmesi
2 1280216 Yeni gıda işleme tekniklerinin etki mekanizması ve temel işlem basamaklarının öğrenilmesi
3 1280217 Gıda bileşenleri üzerine yeni gıda işleme tekniklerinin etkisinin öğrenilmesi

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 66968 Improving and investigating the depth of knowledge and expertise in Food Engineering based on the qualifications of undergraduate programme in food engineering or different area.
2 66969 Gaining the ability to use the computer softwares in the required field along with using information and communication technologies at an advanced level.
3 68481 Defining the Engineering problems, their formulating and solving.
4 68482 Understanding the interaction between the disciplines related to Food Engineering field, creating new informations and solving the problems expertising needed by means of scientific research methods
5 68483 Gaining the ability to apply the therotical and practical knowlegde in the specialized area of food engineering.

Ögrenme Çıktı Matrisi

Program Çıktısı
1 2 3 4 5
Öğrenme Çıktısı
1 3 1 3 3 3
2 3 1 3 2 3
3 3 1 1 2 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek