Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
2103036262010 Gıda Proteinleri* 927003 1 1 6

Dersin Amacı

Dersin amacı, besin maddelerinin temel bileşenlerinden olan proteinlerin bileşimi ve özellikleriyle, işleme ve depolama sırasındaki fiziksel ve kimyasal değişmeleri açıklamaktır.

Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Prof. Dr. Hasan Temiz

Ön Koşul Dersleri

Yok

Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Heimann, W., 1980, Fundamentals of Food Chemistry, The Avi Publishing Company, 344 pp. Lee, F.A., 1983, Basic Food Chemistry Second edition, The Avi Publishing Company, 563 pp. Gunstone, F.D., Harwood, J.L. ve Padley, F.B., 1986

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Staj Durumu

Yok

Dersin İçeriği

Proteinler ,amino asitlerin özellikleri ve reaksiyonları, amino asitlerin sınıflandırılması, amino asitlerin nicel ve nitel tayini, proteinlerin yapısı, proteinlerin biyolojik değeri, proteinlerin fizikokimyasal özellikleri, proteinlerin sınıflandırılması, proteinlerin nicel ve nitel tayini,

Değerlendirme

# Etkinlikler Adet Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 0 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 0 60
1 Ara Sınav 1 100 1
2 Final Sınavı 1 100 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
1 Ara Sınav 1 15 15
2 Final Sınavı 1 20 20
5 Derse Katılım 14 3 42
23 Proje Sunma 2 8 16
32 Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 2 15 30
33 Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 2 30 60

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Amino asitlerin özellikleri ve reaksiyonları
2 Amino asitlerin sınıflandırılması, nicel ve nitel tayinleri
3 Aminoasitlerin fiziksel özellikleri
4 Aminoasitlerin kimyasal özellikleri
5 Yüksek sıcaklıklarda aminoasitlerin reaksiyonları
6 peptidler
7 Genişletilmiş peptid bağları
8 Arasınav
9 Proteinlerin yapısı ve özellikleri
10 Proteinlerin sınıflandırılması
11 süt ve yumurta proteinleri,
12 sebze proteinler
13 tahıl proteinleri
14 Et proteinleri
15
16

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
1 1097462 Amino asitlerin özellikleri ve reaksiyonları, sınıflandırılması, nicel ve nitel tayinlerini öğrenme
2 1097463 Proteinlerin yapısı, biyolojik değeri, fizikokimyasal özellikleri, sınıflandırılması, nicel ve nitel tayininin öğrenilmesi
3 1097464 Protein hidroliz yöntemlerinin öğrenilmesi
4 1097465 Protein denatürasyon yöntemlerinin öğrenilmesi
5 1097466 Hayvansal ve bitkisel proteinlerin (et, süt, yumurta, tahıl) özelliklerinin öğrenilmesi

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 66968 Improving and investigating the depth of knowledge and expertise in Food Engineering based on the qualifications of undergraduate programme in food engineering or different area.
2 66969 Gaining the ability to use the computer softwares in the required field along with using information and communication technologies at an advanced level.
3 68481 Defining the Engineering problems, their formulating and solving.
4 68482 Understanding the interaction between the disciplines related to Food Engineering field, creating new informations and solving the problems expertising needed by means of scientific research methods
5 68483 Gaining the ability to apply the therotical and practical knowlegde in the specialized area of food engineering.

Ögrenme Çıktı Matrisi

Program Çıktısı
1 2 3 4 5
Öğrenme Çıktısı
1 5
2 5
3 5
4
5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek