Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
2103036442010 Lipid Kimyası* 927003 1 1 6

Dersin Amacı

Lipid kimyası ve lipid reaksiyonları hakkında bilgi vermek

Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Dr. Öğr. Üyesi Belkıs Tekgüler

Ön Koşul Dersleri

Yok

Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Kayahan, M., 2003. Yağ Kimyası, ODTÜ yayıncılık, Ankara. 220 s. Swern, D., 1979. Bailey’s Industrial Oil and Fat Products. 4th Ed. John Wiley ve Sons, USA. https://www.aocs.org/

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Staj Durumu

Yok

Dersin İçeriği

Lipidlerin tanım ve kapsamı, lipidlerin sınıflandırılmaları, gliseritlerin sınıflandırılması, lipid benzeri bileşikler, doğal antioksidanlar, lipidlerde bozulma reaksiyonları, lipidlerdeki ve yağ asitlerindeki diğer reaksiyonlar, bozulma reaksiyonlarının belirlenmesi, lipidlerin canlılardaki başlıca fonksiyonları

Değerlendirme

# Etkinlikler Adet Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 1 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 1 60
1 Ara Sınav 1 50 1
54 Ev Ödevi 1 50 1
2 Final Sınavı 1 100 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
1 Ara Sınav 1 2 2
2 Final Sınavı 1 2 2
5 Derse Katılım 13 3 39
10 Tartışma 3 2 6
11 Soru-Yanıt 13 1 13
29 Bireysel Çalışma 13 1 13
32 Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 24 24
33 Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 24 24
49 Performans 1 3 3
54 Ev Ödevi 1 24 24

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Lipitlerin tanımı ve sınıflandırılması
2 yağ asitleri ve gliseritler
3 fosfatidler
4 steroller
5 yağda çözünen renk maddeleri
6 yağda çözünen vitaminler
7 yağdaki doğal antioksidanlar
8 hidrokarbonlar, mumlar
9 ARA SINAV
10 Lipidlerin hidrolizi 13 Lipidlerde oluşan diğer tepkimeler
11 Lipidlerin oksidasyonu
12 Lipidlerde bozulma tepkimelerinin önlenmesi
13 Lipidlerde oluşan diğer tepkimeler (Hidrojenasyon, interesterifikasyon, sabunlaşma)
14 Lipidlerin canlı yaşamındaki ve gıdalardaki önemi

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
1 1289647 Lipid kapsamındaki bileşikleri kavramak
2 1289648 Lipidlerde meydana gelebilecek bozulmaların nedenlerini, önleme yöntemlerini kavramak
3 1289649 Gıda maddesinin raf ömrü ve besinsel özelliğini gıda maddesindeki yağ ve diğer lipid bileşenlerinin miktarı ve özelliğine göre değerlendirmek

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 66968 Improving and investigating the depth of knowledge and expertise in Food Engineering based on the qualifications of undergraduate programme in food engineering or different area.
2 66969 Gaining the ability to use the computer softwares in the required field along with using information and communication technologies at an advanced level.
3 68481 Defining the Engineering problems, their formulating and solving.
4 68482 Understanding the interaction between the disciplines related to Food Engineering field, creating new informations and solving the problems expertising needed by means of scientific research methods
5 68483 Gaining the ability to apply the therotical and practical knowlegde in the specialized area of food engineering.

Ögrenme Çıktı Matrisi

Program Çıktısı
1 2 3 4 5
Öğrenme Çıktısı
1 3 1 4 3 3
2 3 1 4 4 3
3 3 1 4 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek