Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
2103036492010 Bitkisel Gıdalarda Toksit Madde* 927003 1 1 6

Dersin Amacı

Doğal Toksik maddeler hakkında bilgi vermek

Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Prof. Dr. İlkay Koca

Ön Koşul Dersleri

Yok

Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

D'Mello, J P F, Duffus C M Duffus, J H., 1991. Toxic substances in crop plants. Woodhead Publishing.

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Staj Durumu

Yok

Dersin İçeriği

Doğal Toksik maddeler, siyanojenler, guatrojenler, saponinler, alkaloidler, glikoalkaloidler, biyojen aminler, enzim inhibitorleri

Değerlendirme

# Etkinlikler Adet Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 0 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 0 60
1 Ara Sınav 1 50 1
20 Rapor Hazırlama 2 25 1
21 Rapor Sunma 2 25 1
2 Final Sınavı 1 100 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
1 Ara Sınav 1 2 2
2 Final Sınavı 1 2 2
21 Rapor Sunma 2 4 8
22 Proje Hazırlama 2 20 40
29 Bireysel Çalışma 1 25 25
32 Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 30 30
33 Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 40 40

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Toksisitenin tanımı ve sınıflandırılması
2 Toksisiteyi etkileyen faktörler
3 Toksinlerin etki mekanizması
4 Bitkisel gıdalardaki toksik maddeler
5 Saponinler
6 Biyojen aminler,siyanojenler
7 Glukosinolatlar, guatrojenler
8 Glikoalkaloidler,alkaloidler
9 Arasınav
10 tripsin inhibitörleri,lektinler (hemaglutininler)
11 nitrat ve nitrit
12 fitat ve okzalatlar
13 solanin
14 Deli bal
15 Yarıyıl sınavı
16

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
1 1280236 Bitkisel gıdalardaki toksik maddeleri öğrenmek
2 1280237 Doğal toksik maddelerin toksisitesini öğrenmek
3 1280238 Doğal toksik maddelerin toksisitesi azaltma konusunda bilgi sahibi olmak

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 66968 Improving and investigating the depth of knowledge and expertise in Food Engineering based on the qualifications of undergraduate programme in food engineering or different area.
2 66969 Gaining the ability to use the computer softwares in the required field along with using information and communication technologies at an advanced level.
3 68481 Defining the Engineering problems, their formulating and solving.
4 68482 Understanding the interaction between the disciplines related to Food Engineering field, creating new informations and solving the problems expertising needed by means of scientific research methods
5 68483 Gaining the ability to apply the therotical and practical knowlegde in the specialized area of food engineering.

Ögrenme Çıktı Matrisi

Program Çıktısı
1 2 3 4 5
Öğrenme Çıktısı
1 3 2 3 3 4
2 2 2 2 2 3
3 2 2 2 2 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek