Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
GMB652 Gıda Endüstrisinde Minimum İşleme Teknolojisi* 927003 1 1 6

Dersin Amacı

Bu dersin amacı öğrencilerin; yıkanmıi ve ağzı sıkıca kapalı uygun polimerik bir ambalaj içinde kullanıma hazır hale getirilmiş taze meyve ve sebze üretimi hakkında bilgi sahibi olmalarının sağlanmasıdır.

Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Dr. Öğretim Üyesi N. Şule ÜSTÜN

Ön Koşul Dersleri

Yok

Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Ohlsson, T., Bengtsson, N., 2002. Minimal Processing Technologies in the Food Industries. Woodhead Publishing.

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Staj Durumu

Yok

Dersin İçeriği

Minimum işleme uygulamasının amaçları; Minimum işlenecek meyve ve sebzelere uygulanan ön işlemler; Taze meyve ve sebzelerin fizyolojik özellikleri; Enzimatik esmerleşmenin önlenmesi; Biyokontrol ajanları; Ambalajlama; Modifiye atmosfer paketleme; Yenilebilir kaplamalar ve görevleri; Kaplama yöntemleri.

Değerlendirme

# Etkinlikler Adet Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 0 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 0 60
1 Ara Sınav 1 50 1
54 Ev Ödevi 1 50 1
2 Final Sınavı 1 100 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
1 Ara Sınav 1 3 3
2 Final Sınavı 1 3 3
4 Quiz 4 1 6
5 Derse Katılım 14 3 42
6 Uygulama/Pratik 2 8 16
32 Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 12 12
33 Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 15 15
49 Performans 3 5 15
52 Quiz için Bireysel Çalışma 4 4 16
54 Ev Ödevi 3 8 24

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Minimum işleme teknolojisinin tanımı ve amaçları
2 Hammadde seçimi, taze meyve ve sebzeleri ambalajlamaya hazırlama
3 Paketlenecek taze meyve ve sebzelerin kalitesi
4 Sebze ve meyve kusurları
5 Paketleme öncesi işlemler
6 Temizleme, yıkama ve kurutma
7 Enzimatik esmerleşmenin önlenmesi
8 Ara sınav
9 Biyokontrol ajanları
10 Sebze ve meyveleri mumlama
11 Sebze ve meyveleri sınıflandırma
12 Sebze ve meyveleri ambalajlama
13 Modifiye atmosfer paketleme
14 Yenilebilir kaplamalar

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
1 1279163 Gıdaların minimum işlenmesinin amaçlarını öğrenmek
2 1279164 Minimum işlenmiş meyve sebze üretiminin proses aşamaları hakkında bilgi edinmek
3 1279165 Taze meyve ve sebzelerde meydana gelen değişimler ve önleme yolları hakkında bilgi sahibi olmak
4 1279166 Taze meyve ve sebzelerin raf ömürlerini uzatma yollarını bilmek
5 1279167 Yeni ambalajlama yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 66968 Improving and investigating the depth of knowledge and expertise in Food Engineering based on the qualifications of undergraduate programme in food engineering or different area.
2 66969 Gaining the ability to use the computer softwares in the required field along with using information and communication technologies at an advanced level.
3 68481 Defining the Engineering problems, their formulating and solving.
4 68482 Understanding the interaction between the disciplines related to Food Engineering field, creating new informations and solving the problems expertising needed by means of scientific research methods
5 68483 Gaining the ability to apply the therotical and practical knowlegde in the specialized area of food engineering.