Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
GMB620 Gıda Endüstrisinde Yeni İşleme Teknikleri* 927003 1 2 6

Dersin Amacı

Yeni gıda işleme teknolojilerini incelemek

Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Prof. Dr. İlkay KOCA

Ön Koşul Dersleri

Yok

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Barbosa-Canovas, G.V., Tapia, MS., Cano, MP., Novel Food Processing Technologies.CRC Pres, 1th ed., 720 p. Molins,R.,2001. Food irradiation: principles and applications.Wiley- Interscience; 1th ed., 488p.

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Dersin İçeriği

Gıda ışınlama, mikrodalga sterilizasyon, yüksek hidrostatik basınç, süperkritik akışkan, infrared, ohmik ısıtma, ultrason

Değerlendirme

# Etkinlikler Adet Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 1 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 1 60
1 Ara Sınav 1 50 1
22 Proje Hazırlama 2 25 1
23 Proje Sunma 2 25 1
2 Final Sınavı 1 100 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
1 Ara Sınav 1 2 2
2 Final Sınavı 1 1 1
22 Proje Hazırlama 2 40 80
23 Proje Sunma 2 4 8
32 Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 25 25
33 Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 40 40

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Giriş 1. hafta.docx
2 Gıda Işınlama: Prensip ve uygulamaları 2 . hafta.docx
3 Ultraviyole ve gıda muhafaza 3 . hafta.docx
4 Ultrason 4. hafta USG.pptx
5 Ohmik ısıtma:Prensip ve uygulamaları 5. ohmik hafta.pptx
6 Vurgulu elektrik alan:Prensip ve uygulamaları 6. hafta vurgulu elektrik.pptx
7 Vurgulu ışık:Prensip ve uygulamaları 7. hafta VEA.pptx
8 Yüksek hidrostatik basınç teknolojisi:Prensip ve uygulamaları 8. hafta YBH.pptx
9 Arasınav
10 İnfrared teknolojisi, Mikrodalga ısıtma 10 hafta mikrodalga.pptx
10.hafta IR.pptx
11 Süperkritik Akışkan Ekstraksiyonu 11. hafta SCF.pptx
12 Elektrolize su 12. hafta elektrolize su.pptx
13 Gıda Sanayinde Nanoteknolojik uygulamalar 13. hafta nanoteknoloji.pptx
14 Ozonlama, taze kesilmiş sebzeler 14. hafta ozonlama.pptx
15 Final sınavı

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
1 1528466 Yeni gıda işleme tekniklerinin gıda sanayinde kullanımı konusunda bilgi edinilmesi
2 1528467 Yeni gıda işleme tekniklerinin etki mekanizması ve temel işlem basamaklarının öğrenilmesi
3 1528468 Gıda bileşenleri üzerine yeni gıda işleme tekniklerinin etkisinin öğrenilmesi

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 74700 Improving and investigating the depth of knowledge and expertise in Food Engineering based on the qualifications of undergraduate programme in food engineering or different area.
2 74701 Gaining the ability to use the computer softwares in the required field along with using information and communication technologies at an advanced level.
3 76213 Defining the Engineering problems, their formulating and solving.
4 76214 Understanding the interaction between the disciplines related to Food Engineering field, creating new informations and solving the problems expertising needed by means of scientific research methods
5 76215 Gaining the ability to apply the therotical and practical knowlegde in the specialized area of food engineering.

Ögrenme Çıktı Matrisi

Program Çıktısı
1 2 3 4 5
Öğrenme Çıktısı
1 3 3
2 3 3
3 3 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek