Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
2103036292010 Gıdalarda Mikrobiyolojik Kalite Kontrolu* 927003 1 2 6

Dersin Amacı

Mikrobiyolojik kalite kontrolünün önemi ve amacı hakkında bilgi vermek.

Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Dr. Öğr. Üyesi Mustafa EVREN

Ön Koşul Dersleri

Yok

Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Evren, M., 2019. Gıdalarda Mikrobiyolojik Kalite Kontrolu.Ders Notu Gıdaların Mikrobiyolojik Analizi. Adnan Ünlütürk ve Fulya Turantaş. Meta Basım. 2002. Gıda Mikrobiyolojisi ve Uygulamaları. Editör: A.Kadir Halkman. Başak Matbaacılık ve Tanıtım Hizmetleri Ltd. Şti. 2005. Gıdaların Mikrobiyolojik Kalite Kontrolü. Mehmet Karapınar. Ege Üniversitesi, Ege Meslek Yüksek Okulu Yayın No:6. 1995.

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Staj Durumu

Yok

Dersin İçeriği

Mikrobiyolojik kalite kontrolünün önemi ve amacı. Mikrobiyolojik analizler için örnek alınması ve örneklerin analize hazırlanması, gıdaların mikrobiyolojik kontrolleri, gıdaları bozan mikroorganizmalar, indikatör organizmalar ve insan sağlığına zarar veren organizmalar, mikrobiyel popülasyona göre gıdaların sterilizasyon yönteminin ve derecesinin belirlenmesi, sterilizasyon etkinliğinin kontrolü, mikrobiyel analiz sonuçlarının değerlendirilmesi, gıda standartlarının hazırlanmasında mikrobiyolojik kriterler, mikrobiyolojik standartlar ve irdelenmeleri, gıdaların mikrobiyolojik analizleri, bakteri izolasyon ve identifikasyonu. Çeşitli gıdaların (kırmızı et ve ürünleri, balık ve diğer su ürünleri, hazır kuru çorbalar, baharatlar, süt ve ürünleri, tahıl ve ürünleri, meyve ve sebze ürünleri, konserveler) mikrobiyolojik kontrolü, çeşitli ülkelere ait mikrobiyolojik standartlar.

Değerlendirme

# Etkinlikler Adet Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 0 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 0 60
1 Ara Sınav 1 100 1
2 Final Sınavı 1 100 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
1 Ara Sınav 1 2 2
2 Final Sınavı 1 2 2
5 Derse Katılım 14 3 42
6 Uygulama/Pratik 2 8 16
8 Rehberli Problem Çözümü 2 8 16
10 Tartışma 2 10 20
12 Takım/Grup Çalışması 2 10 20
32 Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 8 8
33 Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 8 8
49 Performans 3 5 15
54 Ev Ödevi 1 8 8

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Giriş Okuma ve bilgi aktarımı
2 Mikrobiyolojik kalite kontrolünün önemi ve amacı Okuma ve bilgi aktarımı
3 Mikrobiyolojik analizler için örnek alınması ve örneklerin analize hazırlanması Okuma ve bilgi aktarımı
4 Gıdaları bozan mikroorganizmalar, indikatör organizmalar ve insan sağlığına zarar veren organizmalar Okuma ve bilgi aktarımı
5 Mikrobiyolojik popülasyona göre gıdaların sterilizasyon yönteminin ve derecesinin belirlenmesi Okuma ve bilgi aktarımı
6 Sterilizasyon etkinliğinin kontrolü Okuma ve bilgi aktarımı
7 Mikrobiyolojik analiz sonuçlarının değerlendirilmesi Okuma ve bilgi aktarımı
8 Gıda standartlarının hazırlanmasında mikrobiyolojik kriterler Okuma ve bilgi aktarımı
9 Ara sınav
10 Mikrobiyolojik standartlar ve irdelenmeleri Okuma ve bilgi aktarımı
11 Bakteri izolasyon ve identifikasyonu Okuma ve bilgi aktarımı
12 Çeşitli gıdaların mikrobiyolojik kontrolü (kırmızı et ve ürünleri, balık ve diğer su ürünleri) Okuma ve bilgi aktarımı
13 Çeşitli gıdaların mikrobiyolojik kontrolü (hazır kuru çorbalar, baharatlar, süt ve ürünleri) Okuma ve bilgi aktarımı
14 Çeşitli gıdaların mikrobiyolojik kontrolü (tahıl ve ürünleri, meyve ve sebze ürünleri, konserveler) Okuma ve bilgi aktarımı

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
1 1110634 Enzim kimyası ile ilgili bilgiler vermek
2 1110635 Mikrobiyolojik kaynaklı enzimler hakkında bilgi vermek
3 1110636 Enzimlerin sistematiği, isimlendirilmesi ve sınıflandırılması ile ilgili bilgiler vermek
4 1110637 Enzim kinetiği ve enzim hızına etki eden faktörleri belirtmek
5 1110638 Enzim saflaştırılması ve gıda sanayinde enzimlerin kullanım amaçlarını kavramak

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 66968 Improving and investigating the depth of knowledge and expertise in Food Engineering based on the qualifications of undergraduate programme in food engineering or different area.
2 66969 Gaining the ability to use the computer softwares in the required field along with using information and communication technologies at an advanced level.
3 68481 Defining the Engineering problems, their formulating and solving.
4 68482 Understanding the interaction between the disciplines related to Food Engineering field, creating new informations and solving the problems expertising needed by means of scientific research methods
5 68483 Gaining the ability to apply the therotical and practical knowlegde in the specialized area of food engineering.