Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
GMB648 Zeytinyağı Teknolojisi* 927003 1 2 6

Dersin Amacı

Zeytin, zeytin yağı üretim teknolojileri ve zeytinyağ kalite kontrolü hakkında bilgi vermek

Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Dr. Öğretim Üyesi Belkis Tekgüler

Ön Koşul Dersleri

Yok

Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Kayahan, M. ve Tekin, A., 2006. Zeytinyağı Üretim Teknolojisi. TMMOB GMO, kitaplar serisi: 15. Ankara.198 s. Göğüş, F., Özkaya, M. T., Ötleş, S., 2009. Zeytinyağı. Eflatun Yayınevi, Genel yayın Nu: 6. ISBN: 978-605-4160-04-4. Ankara.

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Staj Durumu

Yok

Dersin İçeriği

Zeytin bitkisinin tanıtımı, Türkiye'de ve dünyada zeytin ve zeytin yağı üretimi, zeytin yağının bileşimi, zeytin yağının sağlığımıza etkisi, zeytinin hasadı, zeytinin yağa işlenmesi, zeytinyağı atıklarının değerlendirilmesi, zeytinyağı kalite kontrolü.

Değerlendirme

# Etkinlikler Adet Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 0 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 0 60
1 Ara Sınav 1 20 1
54 Ev Ödevi 1 80 1
2 Final Sınavı 1 100 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
1 Ara Sınav 1 2 2
2 Final Sınavı 1 2 2
3 Bütünleme Sınavı 1 2 2
5 Derse Katılım 13 3 39
10 Tartışma 1 1 1
29 Bireysel Çalışma 13 2 26
32 Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 20 20
33 Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 24 24
49 Performans 2 2 4
54 Ev Ödevi 1 30 30

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Zeytinin tanıtımı, zeytin çeşitleri 1 zeytin.pptx
2 zeytinin hasadı, zeytinin fabrikaya getirilmesi 2 zeytin hasad.pptx
3 zeytinin ayıklanması, temizlenmesi, kırılması 3. Zeytin .docx
4 zeytin hamurundan katı ve sıvı fazların ayrılması 4. Zeytin hamurundan katı ve sıvı faz .docx
5 sıvı faz ayırmada kullanılan teknikler 5. Zeytin hamurundan katı ve sıvı faz 2.docx
6 zeytin yağının depolanması 6. Zeytin yağının depolanması .docx
7 zeytin karasuyunun ve pirinanın değerlendirilmesi 7. Zeytin PİRİNA-KARASU .docx
8 zeytin yağının bileşimi 8. zeytin yağının bileşimi .docx
9 ARA SINAV
10 zeytinyağındaki yağ asitleri ve gliseritler 10. zeytin yağının bileşimi-yağ asitleri .docx
11 zeytinyağındaki fenolik maddeler, doğal antioksidanlar ve diğer bileşikler 11. zeytin yağının bileşimi-fenolik maddeler .docx
12 zeytin yağının insan sağlığı açısından önemi 12. zeytin yağı ve sağlık .docx
13 zeytinyağının standardizasyonu 13. zeytinyağı standardizasyonu ve kalite ölçütleri .docx
14 zeytinyağında kalite ölçütleri 14. zeytinyağı standardizasyonu ve kalite ölçütleri .docx

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
1 1345864 Zeytinin ülkemiz ve dünya için önemini kavramak
2 1345865 Zeytinyağı üretim tekniklerinin özelliklerini, avantaj ve dezavantajlarını, tekniklerin bibirlerine göre üstünlüklerini tartışabilir.
3 1345866 Zeytinyağ atık ve artıklarını değerlendirebilme imkanını araştırabilir.

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 74700 Improving and investigating the depth of knowledge and expertise in Food Engineering based on the qualifications of undergraduate programme in food engineering or different area.
2 74701 Gaining the ability to use the computer softwares in the required field along with using information and communication technologies at an advanced level.
3 76213 Defining the Engineering problems, their formulating and solving.
4 76214 Understanding the interaction between the disciplines related to Food Engineering field, creating new informations and solving the problems expertising needed by means of scientific research methods
5 76215 Gaining the ability to apply the therotical and practical knowlegde in the specialized area of food engineering.

Ögrenme Çıktı Matrisi

Program Çıktısı
1 2 3 4 5
Öğrenme Çıktısı
1 4 3
2 3 4 4
3 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek