Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
GMB649 Bitkisel Gıdalarda Toksit Madde* 927003 1 2 6

Dersin Amacı

Doğal Toksik maddeler hakkında bilgi vermek

Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Prof. Dr. İlkay Koca

Ön Koşul Dersleri

Yok

Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

D'Mello, J P F, Duffus C M Duffus, J H., 1991. Toxic substances in crop plants. Woodhead Publishing.

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Staj Durumu

Yok

Dersin İçeriği

Doğal Toksik maddeler, siyanojenler, guatrojenler, saponinler, alkaloidler, glikoalkaloidler, biyojen aminler, enzim inhibitorleri rs

Değerlendirme

# Etkinlikler Adet Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 1 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 1 60
1 Ara Sınav 1 50 1
22 Proje Hazırlama 2 25 1
23 Proje Sunma 2 25 1
2 Final Sınavı 1 100 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
1 Ara Sınav 1 2 2
2 Final Sınavı 1 2 2
20 Rapor Hazırlama 2 45 90
21 Rapor Sunma 1 4 4
32 Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 20 20
33 Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 30 30

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Toksisitenin tanımı ve sınıflandırılması 1. hafta.docx
2 Toksisiteyi etkileyen faktörler 2. hafta.docx
3 Toksinlerin etki mekanizması 3. hafta.docx
4 Bitkisel gıdalardaki toksik maddeler 4. hafta.docx
5 Saponinler 5. hafta saponin.pptx
6 Biyojen aminler,siyanojenler 6. hafta biyojen aminler.pptx
7 Glukosinolatlar, guatrojenler 7. hafta Guatrejonik maddeler.ppt
8 Glikoalkaloidler,alkaloidler 8. hafta Alkaloidler.pptx
9 Ara sınav
10 tripsin inhibitörleri,lektinler (hemaglutininler) 10. hafta lektinler.pptx
11 nitrat ve nitrit 11. hafta nitrat nitrit.pptx
12 fitat ve okzalatlar 12. hafta okzalat.pptx
13 solanin 13. hafta solanin.pptx
14 Deli bal 14. hafta deli bal.pptx
15 Yarıyıl sınavı

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
1 1528463 Bitkisel gıdalardaki toksik maddeleri öğrenmek
2 1528464 Doğal toksik maddelerin toksisitesini öğrenmek
3 1528465 Doğal toksik maddelerin toksisitesi azaltma konusunda bilgi sahibi olmak

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 74700 Improving and investigating the depth of knowledge and expertise in Food Engineering based on the qualifications of undergraduate programme in food engineering or different area.
2 74701 Gaining the ability to use the computer softwares in the required field along with using information and communication technologies at an advanced level.
3 76213 Defining the Engineering problems, their formulating and solving.
4 76214 Understanding the interaction between the disciplines related to Food Engineering field, creating new informations and solving the problems expertising needed by means of scientific research methods
5 76215 Gaining the ability to apply the therotical and practical knowlegde in the specialized area of food engineering.

Ögrenme Çıktı Matrisi

Program Çıktısı
1 2 3 4 5
Öğrenme Çıktısı
1 3 3
2 2 3
3 2 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek