Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
GTP221 Meyve ve Sebze Teknolojisi-I 927001 2 3 6

Dersin Amacı

Bu ders ile öğrencilere Türk Gıda Kodeksi ve TS Standartlarına uygun olarak; konserve, salça, reçel, dondurulmuş ve kurutulmuş meyve-sebze ürünlerinin üretimini yapma yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Lecturer Dr. Sevil EVREN

Ön Koşul Dersleri

Yok

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

CEMEROĞLU, Bekir (Editör). Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları Ankara 2009

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Staj Durumu

Yok

Dersin İçeriği

Meyve ve sebzelerin bileşimi, meyve ve sebzelerin muhafazasında uygulanan ön işlemler, meyve ve sebzelerin soğukta muhafazası, konserve üretim teknolojisi, salça üretim teknolojisi, reçel-marmelat ve jele üretim teknolojisi, kurutma teknolojisi

Değerlendirme

# Etkinlikler Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60
1 Ara Sınav 100 1
2 Final Sınavı 100 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
1 Ara Sınav 1 2 2
2 Final Sınavı 1 2 2
7 Laboratuvar 13 3 39
32 Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 15 3 45
33 Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 15 4 60

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Meyve ve sebzelerin bileşimi
2 Meyve ve sebzelerin bileşimi
3 Meyve ve sebzelerde görülen bozulmalar
4 Meyve ve sebzelerde görülen bozulmalar
5 Konserve üretim teknolojisi
6 Konserve üretim teknolojisi
7 Konserve üretim teknolojisi
8 Salça üretim teknolojisi
9 Salça üretim teknolojisi
10 Ara sınav
11 Kurutma teknolojisi
12 Kurutma teknolojisi
13 Reçel, marmelat ve jele teknolojisi
14 Ketçap teknolojisi
15
16

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
1 1272269 Meyve ve sebzelerin bileşimini kavrar
2 1272270 Konserve üretimini kavrar
3 1272271 Salça üretimini kavrar

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 69240 Gıdalarda temel işlemleri yapar.
2 69241 Gıdaların mikrobiyolojik özelliklerini bilir ve analizlerini yapar.
3 69242 Mesleki alanda sosyal sorumluluk ve etik değerler bilincine sahip olur.
4 69232 Gıdaların kimyasal özelliklerini bilir.
5 69233 Gıda endüstrisinde kullanılan alet ve ekipmanların özelliklerini bilir.
6 69234 Hijyen ve sanitasyon kurallarını bilir ve uygular.
7 69236 Kalite yönetim sistemlerini uygulamayı bilir.
8 69237 İletişim, araştırma ve bilişim olanaklarını kullanarak kendini geliştirir.
9 69239 Gıda ürünlerini işleme ve kontrol teknolojini bilir.
10 69235 Gıdalarda temel işlemleri yapar.
11 69238 Mesleki alanda sosyal sorumluluk ve etik değerler bilincine sahip olur.

Ögrenme Çıktı Matrisi

Program Çıktısı
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Öğrenme Çıktısı
1 3 2 2 5 3 2 1 4 1 3 4
2 5 5 2 4 5 5 1 5 2 4 5
3 5 5 2 4 5 5 1 5 2 4 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek