Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
GTP223 Süt ve Ürünleri Teknolojisi-I 927001 2 3 6

Dersin Amacı

Bu ders ile öğrencilere, Türk Gıda Kodeksi ve TS standartlarına uygun olarak yapma hammadde ve yardımcı maddeleri işletmeye almak, ön işlemleri kontrol etmek, içme sütü üretimini kontrol etmek, kurutulmuş süt ürünleri üretimini kontrol etmek ve peynir üretimini kontrol etmek yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır

Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Öğr. Gör. Özge KILIÇ

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Üçüncü, Mustafa 1992. Süt teknolojisi. Ege Üniversitesi. Mühendislik Fakültesi Yayınları

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Dersin İçeriği

Sütün nitelikleri, süt işletmelerinde miktar ölçümü, hammadde ve yardımcı maddelerin depolanması, sütün temizlenmesi, sütün havasının ve kokusunun alınması, süt yağının ayrılması, sütün standardizasyonu, sütün homojenizasyonu, pastörize içme sütü, sterilize içme sütü, içme sütlerinin depolanması,

Değerlendirme

# Etkinlikler Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60
1 Ara Sınav 100 1
2 Final Sınavı 100 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
1 Ara Sınav 1 2 2
2 Final Sınavı 1 2 2
3 Bütünleme Sınavı 3 2 6
5 Derse Katılım 13 2 26
7 Laboratuvar 13 2 26
29 Bireysel Çalışma 4 7 28
32 Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 4 8 32
33 Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 4 8 32

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Sütün tanımı ve bileşimi, sütün bileşimi ve verimini etkileyen faktörler
2 Çiğ sütün sağlanması ve fabrikaya kabulü, süt işletmelerinde miktar ölçümü
3 Sütün temizlenmesi, deaerasyonu ve deodorizasyonu
4 Süt yağının ayrılması ve standardizasyonu
5 Sütün homojenizasyonu, pastörize içme sütü teknolojisi
6 Sterilize içme sütü teknolojisi
7 İçme sütlerinin depolanması
8 Süttozu üretimi
9 Süttozu üretimi
10 Ara sınav
11 Beyaz peynir üretimi
12 Beyaz peynir üretimi
13 Kaşar peyniri üretimi
14 Kaşar peyniri üretimi

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
1 1282162 Sütü tanır ve niteliklerini öğrenir
2 1282164 Kaliteli süt ve süt ürünleri üretimi hakkında bilgi sahibi olur
3 1282163 Süt ve ürünlerinde oluşabilecek kusurların nedenlerini açıklar

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 69240 Gıdalarda temel işlemleri yapar.
2 69241 Gıdaların mikrobiyolojik özelliklerini bilir ve analizlerini yapar.
3 69242 Mesleki alanda sosyal sorumluluk ve etik değerler bilincine sahip olur.
4 69232 Gıdaların kimyasal özelliklerini bilir.
5 69233 Gıda endüstrisinde kullanılan alet ve ekipmanların özelliklerini bilir.
6 69234 Hijyen ve sanitasyon kurallarını bilir ve uygular.
7 69236 Kalite yönetim sistemlerini uygulamayı bilir.
8 69237 İletişim, araştırma ve bilişim olanaklarını kullanarak kendini geliştirir.
9 69239 Gıda ürünlerini işleme ve kontrol teknolojini bilir.
10 69235 Gıdalarda temel işlemleri yapar.
11 69238 Mesleki alanda sosyal sorumluluk ve etik değerler bilincine sahip olur.

Ögrenme Çıktı Matrisi

Program Çıktısı
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Öğrenme Çıktısı
1 2 2 2 4 1 3 1 2 2 1 2
2 2 3 3 3 4 3 2 4 2 3 2
3 4 3 3 3 4 3 1 4 2 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek