Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
GKK157 Beslenme İlkeleri 927001 1 1 3

Dersin Amacı

Beslenme ilkeleri ve besin gruplarının fonksiyonları öğrenciye kavratmak, öğrenciye günlük enerji ihtiyacı hesaplama yöntemini ve günlük yemek planlarının yapılmasının temel prensiplerini öğretmek, beslenme ve sağlık ilişkisini açıklamak.

Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Öğr. Gör. Mustafa APAN

Ön Koşul Dersleri

Yok

Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Ders Notları

Staj Durumu

Yok

Dersin İçeriği

Beslenme ilkeleri kavratılan öğrenciye, dünyada beklenme durumu ve önemi, besinlerin bileşimleri ve işlevleri, insan metabolizması, beslenme açısından enerji, karbonhidratlar, proteinler, yağlar, mineral maddeler, vitaminler, besleyici olmayan maddeler, geleneksel ve diğer beslenme şekilleri, gıda piramitleri, insanların durumuna göre beslenme, toplu beslenme endüstrisi ve günlük yemek planlarının hazırlanması konularında bilgiler verilmektedir.

Değerlendirme

# Etkinlikler Adet Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 0 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 0 60
1 Ara Sınav 1 70 1
21 Rapor Sunma 1 10 1
54 Ev Ödevi 1 20 1
2 Final Sınavı 1 100 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
1 Ara Sınav 1 2 2
2 Final Sınavı 1 2 2
5 Derse Katılım 13 2 26
24 Seminer 1 10 10
32 Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 4 4 16
33 Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 4 6 24
36 Rapor 1 1 1
54 Ev Ödevi 1 1 1

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Beslenme durumu ve beslenmenin önemi, doğru beslenme kuralları, beslenme ve sağlık, duygular ve besin seçimi 1. hafta beslenme.docx
2 Geleneksel ve diğer beslenme şekilleri , gıda piramitleri, metabolizma, gıdaların sindirimi, insan vücudunun yapısı ve bileşimi 2. hafta beslenme.docx
3 Karbonhidratlar, yapısı, fonksiyonları, sindirimi,depolanması ve kullanılması, karbonhidratların kaynakları ve ihtiyacı karbonhidratça zengin gıdalar 3. ve 4. hafta beslenme.docx
4 Karbonhidratlar, yapısı, fonksiyonları, sindirimi,depolanması ve kullanılması, karbonhidratların kaynakları ve ihtiyacı karbonhidratça zengin gıdalar 3. ve 4. hafta beslenme.docx
5 Proteinler, yapısı,fonksiyonları, proteinlerin vücutta kullanılması azot dengesi ve protein ihtiyacı, protein kaynakları ve kalitesi 5.hafta beslenme.docx
6 Lipidler yapısı, fonksiyonları, yağların vücutta kullanılması, yağkaynakları ve ihtiyacı 6.hafta beslenme.docx
7 Vitaminler , etki mekanizmaları, vitamin eksikliği, yağda ve suda eriyen vitaminler, vitamince zengin gıdalar 7.hafta beslenme.docx
8 Su önemi ve su dengesi, suyun dışındaki diğer içecekler 8.hafta beslenme.docx
9 Arasınav
10 Mineral maddeler ve beslenme açısından önemi Makro elementler 11-12.hafta beslenme.docx
11 Mineral maddeler ve beslenme açısından önemi Makro elementler 11-12.hafta beslenme.docx
12 İz elementler Mineral maddece zengin gıdalar 11-12.hafta beslenme.docx
13 İnsanların durumuna uygun beslenme şekilleri 13-14. hafta beslenme.docx
14 İnsanların durumuna uygun beslenme şekilleri 13-14. hafta beslenme.docx
15
16

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
1 1272244 Öğrenci; dünyada beslenme durumunu, beslenmenin önemini ve doğru beslenme kurallarını öğrenir,
2 1272245 Genel olarak gıdaların bileşenleri ve görevlerini kavrar, besin seçimi üzerinde etkili duyguları

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 69205 Gıdaların kimyasal özelliklerini bilir.
2 69206 Gıdalarda genel analiz yöntemlerini uygulayıp, yorumlar.
3 69207 Hijyen ve sanitasyon kurallarını bilir ve uygular.
4 69208 Gıda laboratuvarlarında kullanılan alet ve ekipmanların özelliklerini bilir.
5 69209 Gıdaların mikrobiyolojik özelliklerini bilir ve analizlerini yapar.
6 69210 Gıda ürünlerini işleme ve kontrol teknolojisini bilir.
7 69211 Gıda sektörünün talep ve gelişmelerine cevap verebilen özgün fikirler üretebilme ve AR-GE yapabilecek yetenek ve gayrete sahip olur.
8 69212 Gıda katkı maddelerinin özelliklerini bilir.
9 69213 Kalite yönetim sistemlerini uygulamayı bilir.
10 69214 Mesleki alanda sosyal sorumluluk ve etik değerler bilincine sahip olur.
11 69215 İletişim, araştırma ve bilişim olanaklarını kullanarak kendini geliştirir.
12 69216 Çevre ve insan sağlığını korumak için gerekli bilince sahip olur.
13 69217 İş sağlığı ve güvenliği hakkında bilgi sahibi olur.
14 69220 Gıda laboratuvarlarında kullanılan alet ve ekipmanların özelliklerini bilir..
15 69219 Gıdaların kimyasal özelliklerini bilir.
16 69221 Gıdalarda genel analiz yöntemlerini uygulayıp, yorumlar.
17 69222 Gıda katkı maddelerinin özelliklerini bilir.
18 69223 Gıdaların mikrobiyolojik özelliklerini bilir ve analizlerini yapar.
19 69230 Çevre ve insan sağlığını korumak için gerekli bilince sahip olur.
20 69224 Hijyen ve sanitasyon kurallarını bilir ve uygular.
21 69225 Kalite yönetim sistemlerini uygulamayı bilir.
22 69226 İletişim, araştırma ve bilişim olanaklarını kullanarak kendini geliştirir.
23 69227 Mesleki alanda sosyal sorumluluk ve etik değerler bilincine sahip olur.
24 69231 İş sağlığı ve güvenliği hakkında bilgi sahibi olur.
25 69228 Gıda ürünlerini işleme ve kontrol teknolojini bilir.
26 69229 Gıda sektörünün talep ve gelişmelerine cevap verebilen özgün fikirler üretebilme ve AR-GE yapabilecek yetenek ve gayrete sahip olur.

Ögrenme Çıktı Matrisi

Program Çıktısı
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
Öğrenme Çıktısı
1 3 2
2 3 2
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek