Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
GKK158 Yağ Analizleri 927001 1 2 3

Dersin Amacı

Öğrencilere bitkisel ve hayvansal yağların sınıflandırılması, sektör için önemi, yemeklik yağ teknolojisi, yapılan analizler ve sonuçların değerlendirilmesi bilgisi verilecektir.

Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Öğr. Gör. Serdar KILIÇ

Ön Koşul Dersleri

Yok

Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Bitkisel Yağ Teknolojisi, Sebahattin Nas, Hüsnü Yusuf Gökalp, Sidas Yayınları

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Staj Durumu

Yok

Dersin İçeriği

Bitkisel ve hayvansal yağlarda yapılan analizler öğrenilerek sonuçların uygunluğunun kalite kontrolü sağlanacaktır.

Değerlendirme

# Etkinlikler Adet Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 0 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 0 60
1 Ara Sınav 1 100 1
2 Final Sınavı 1 100 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
1 Ara Sınav 1 2 2
2 Final Sınavı 1 2 2
5 Derse Katılım 14 2 28
7 Laboratuvar 14 2 28
16 Alan Gezisi 1 8 8
32 Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 2 2
33 Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 2 2

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Yağların sınıflandırılması
2 Yağların fiziksel ve kimyasal özellikleri
3 Yağlar ve kullanım yerleri
4 Yağlarda renk tayini
5 Asit değeri ve tayini
6 Sabunlaşma sayısı tayini
7 İyot Sayısı tayini
8 Arasınav
9 Serbest yağ asidi tayini
10 Yağ asidi kompozisyonu
11 Kırılma indisi tayini
12 Reichert Meissl Sayısı
13 Polenske sayısı
14 Uçucu madde tayini

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
1 1286142 Yağların kimyasal yapısını tanır
2 1286143 Yağların çeşitlerini öğrenir
3 1286144 Yağlarda yapılan analizleri öğrenir
4 1286145 Yağlarda yapılan analiz sonuçlarını yorumlar
5 1286146 Yağlarda yapılan analiz sonuçlarını sektörel değerlendirir

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 69205 Gıdaların kimyasal özelliklerini bilir.
2 69206 Gıdalarda genel analiz yöntemlerini uygulayıp, yorumlar.
3 69207 Hijyen ve sanitasyon kurallarını bilir ve uygular.
4 69208 Gıda laboratuvarlarında kullanılan alet ve ekipmanların özelliklerini bilir.
5 69209 Gıdaların mikrobiyolojik özelliklerini bilir ve analizlerini yapar.
6 69210 Gıda ürünlerini işleme ve kontrol teknolojisini bilir.
7 69211 Gıda sektörünün talep ve gelişmelerine cevap verebilen özgün fikirler üretebilme ve AR-GE yapabilecek yetenek ve gayrete sahip olur.
8 69212 Gıda katkı maddelerinin özelliklerini bilir.
9 69213 Kalite yönetim sistemlerini uygulamayı bilir.
10 69214 Mesleki alanda sosyal sorumluluk ve etik değerler bilincine sahip olur.
11 69215 İletişim, araştırma ve bilişim olanaklarını kullanarak kendini geliştirir.
12 69216 Çevre ve insan sağlığını korumak için gerekli bilince sahip olur.
13 69217 İş sağlığı ve güvenliği hakkında bilgi sahibi olur.
14 69220 Gıda laboratuvarlarında kullanılan alet ve ekipmanların özelliklerini bilir..
15 69219 Gıdaların kimyasal özelliklerini bilir.
16 69221 Gıdalarda genel analiz yöntemlerini uygulayıp, yorumlar.
17 69222 Gıda katkı maddelerinin özelliklerini bilir.
18 69223 Gıdaların mikrobiyolojik özelliklerini bilir ve analizlerini yapar.
19 69230 Çevre ve insan sağlığını korumak için gerekli bilince sahip olur.
20 69224 Hijyen ve sanitasyon kurallarını bilir ve uygular.
21 69225 Kalite yönetim sistemlerini uygulamayı bilir.
22 69226 İletişim, araştırma ve bilişim olanaklarını kullanarak kendini geliştirir.
23 69227 Mesleki alanda sosyal sorumluluk ve etik değerler bilincine sahip olur.
24 69231 İş sağlığı ve güvenliği hakkında bilgi sahibi olur.
25 69228 Gıda ürünlerini işleme ve kontrol teknolojini bilir.
26 69229 Gıda sektörünün talep ve gelişmelerine cevap verebilen özgün fikirler üretebilme ve AR-GE yapabilecek yetenek ve gayrete sahip olur.

Ögrenme Çıktı Matrisi

Program Çıktısı
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
Öğrenme Çıktısı
1 5 5 5 5 2 4 4 4 3 4 3 3 1 4 5 5 4 3 3 4 4 3 4 1 4 5
2 5 5 5 5 2 4 4 4 3 4 3 3 1 4 5 5 4 3 3 4 4 3 4 1 4 5
3 5 5 5 5 2 4 4 4 3 4 3 3 1 4 5 5 4 3 3 4 4 3 4 1 4 5
4 5 5 5 5 2 4 4 4 3 4 3 3 1 4 5 5 4 3 3 4 4 3 4 1 4 5
5 5 5 5 5 2 4 4 4 3 4 3 3 1 4 5 5 4 3 3 4 4 3 4 1 4 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek