Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
GKK251 Süt ve Ürünleri Analizleri 927001 2 3 5

Dersin Amacı

Bu ders ile öğrencilere, Türk Gıda Kodeksi ve TS standartlarına uygun olarak hammadde ve yardımcı maddeleri işletmeye almak, ön işlemleri kontrol etmek,çiğ sütten elde edilen süt ürünlerinin üretimini öğrenmek ve kontrol etmek gibi yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır

Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Öğretim Görevlisi Ebru Didem ÖZAK

Ön Koşul Dersleri

Yok

Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Staj Durumu

Yok

Dersin İçeriği

Çiğ sütün nitelikleri, süt işletmelerinde süte uygulanan işlemler, sütten üretilen süt ürünlerinin üretim ve muhafaza teknikleri

Değerlendirme

# Etkinlikler Adet Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 0 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 0 60
1 Ara Sınav 1 60 1
20 Rapor Hazırlama 10 40 1
2 Final Sınavı 1 100 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
1 Ara Sınav 1 2 2
2 Final Sınavı 1 2 2
5 Derse Katılım 13 4 52
20 Rapor Hazırlama 13 2 26
32 Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 2 12 24
33 Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 2 12 24

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Sütün tanımı, bileşimi, verimini etkileyen faktörler. Çiğ sütün sağlanması ve fabrikaya kabulü Süt1.ders._Sütün tanımı.ppt
2 Çiğ süte uygulanan işlemler (homojenizasyon, standardizasyon v.s ) Süt2.ders._Bileşime Etkiyen Faktör.ppt
3 Pastörize içme sütü teknolojisi Kopyası 3.ders.PASTÖRİZASYON.ppt
4 Sterilize içme sütü teknolojisi, 2. Steril süt ve UHT.ppt
5 İçme sütlerinin depolanması Süt3._Fizikokimyasal.ppt
6 Beyaz peynir üretimi 10. PEYNİR TEKNOLOJİSİ.ppt
7 Kaşar peyniri üretimi Beyaz peynir- Kaşar Peynir.ppt
8 yoğurt üretim teknolojisi YOĞURT TEKNOLOJİSİ.ppt
9 Süttozu üretimi 4. Süt tozu.ppt
10 Ara sınav
11 Kefir Üretimi 6.KEFİR ders.ppt
12 Tereyağ üretimi 8. TEREYAĞI TEKNOLOJİSİ ebru.ppt
13 Dondurma teknolojisi 14.DONDURMA TEKNOLOJİSİ.ders.ppt
14 Kondense süt üretimi 3.KONSANTRE SÜTLER.ppt
15
16

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
1 1270933 Sütün bileşimi, kimyası ve mikrobiyolojisinin teknolojik açıdan önemini bilir
2 1270934 Çiğ sütten süt ürünleri üretimini ve kontrolünü bilir
3 1270935 Süt ve ürünlerine illişkin standartlar bilir

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 69205 Gıdaların kimyasal özelliklerini bilir.
2 69206 Gıdalarda genel analiz yöntemlerini uygulayıp, yorumlar.
3 69207 Hijyen ve sanitasyon kurallarını bilir ve uygular.
4 69208 Gıda laboratuvarlarında kullanılan alet ve ekipmanların özelliklerini bilir.
5 69209 Gıdaların mikrobiyolojik özelliklerini bilir ve analizlerini yapar.
6 69210 Gıda ürünlerini işleme ve kontrol teknolojisini bilir.
7 69211 Gıda sektörünün talep ve gelişmelerine cevap verebilen özgün fikirler üretebilme ve AR-GE yapabilecek yetenek ve gayrete sahip olur.
8 69212 Gıda katkı maddelerinin özelliklerini bilir.
9 69213 Kalite yönetim sistemlerini uygulamayı bilir.
10 69214 Mesleki alanda sosyal sorumluluk ve etik değerler bilincine sahip olur.
11 69215 İletişim, araştırma ve bilişim olanaklarını kullanarak kendini geliştirir.
12 69216 Çevre ve insan sağlığını korumak için gerekli bilince sahip olur.
13 69217 İş sağlığı ve güvenliği hakkında bilgi sahibi olur.
14 69220 Gıda laboratuvarlarında kullanılan alet ve ekipmanların özelliklerini bilir..
15 69219 Gıdaların kimyasal özelliklerini bilir.
16 69221 Gıdalarda genel analiz yöntemlerini uygulayıp, yorumlar.
17 69222 Gıda katkı maddelerinin özelliklerini bilir.
18 69223 Gıdaların mikrobiyolojik özelliklerini bilir ve analizlerini yapar.
19 69230 Çevre ve insan sağlığını korumak için gerekli bilince sahip olur.
20 69224 Hijyen ve sanitasyon kurallarını bilir ve uygular.
21 69225 Kalite yönetim sistemlerini uygulamayı bilir.
22 69226 İletişim, araştırma ve bilişim olanaklarını kullanarak kendini geliştirir.
23 69227 Mesleki alanda sosyal sorumluluk ve etik değerler bilincine sahip olur.
24 69231 İş sağlığı ve güvenliği hakkında bilgi sahibi olur.
25 69228 Gıda ürünlerini işleme ve kontrol teknolojini bilir.
26 69229 Gıda sektörünün talep ve gelişmelerine cevap verebilen özgün fikirler üretebilme ve AR-GE yapabilecek yetenek ve gayrete sahip olur.

Ögrenme Çıktı Matrisi

Program Çıktısı
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26
Öğrenme Çıktısı
1 3 3 3 3
2 3 3 3 3
3 3 3 3 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek