Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
GKK253 Tahıl ve Ürünleri Analizleri 927001 2 3 5

Dersin Amacı

Tahıl ürünleri konularında temel bilgiler vererek bu konuda karşılaşılabilecek analizler için gerekli alt yapıyı oluşturmak

Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Öğr. Gör. Serdar KILIÇ

Ön Koşul Dersleri

Yok

Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Tahıl işleme teknolojisi. (718) / 376, ELGÜN, Adem, ERTUGAY Zeki, Atatürk Üniversitesi yayınları

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Staj Durumu

Yok

Dersin İçeriği

Tahıl tanesinin yapısı, tahılların depolanması, buğday öğütme teknolojisi, buğday ve un kalite kriterleri, diğer tahılların (pirinç, mısır, arpa, vb) öğütülmesi ve işlenmesi, tahılların kimyasal bileşimi, nişasta ve özellikleri, tahıl proteinleri, gluten, hamur reolojisi, ekmek, bulgur, makarna, bisküvi, kraker ve kek üretim teknolojileri, tahıl ürünlerinde kalite kontrol

Değerlendirme

# Etkinlikler Adet Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 0 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 0 60
1 Ara Sınav 1 100 1
2 Final Sınavı 1 100 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
1 Ara Sınav 1 2 2
2 Final Sınavı 1 2 2
5 Derse Katılım 14 2 28
6 Uygulama/Pratik 14 2 28
16 Alan Gezisi 1 10 10
32 Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 20 20
33 Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 20 20
54 Ev Ödevi 1 15 15

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Tahıllar Giriş: tanımlamalar Buğdayda Fiziksel Tayinler 1- Tahıl Teknolojisi Giriş.pdf
2 Tahıl Çeşitleri Yaş gluten, kuru gluten, gluten indeks analizleri 2- Tahıl Çeşitleri.pdf
3 Buğday Giriş Sedimentasyon testleri 3- Buğday Giriş.pdf
4 Buğday Tanesinin Kısımları Farinograf Analizi 4- Buğday Tanesinin Kısımları.pdf
5 Buğdayda Kalite Kriterleri (Fiziksel) Ekstensograf Analizi 5- Buğdayda Kalite Kriterleri (Fiziksel).pdf
6 Kimyasal Kalite Kriterleri Düşme Sayısı Analizi 6- Kimyasal Kalite Kriterleri.pdf
7 Analitik Kalite Kriterleri Nişasta analizleri 7- Analitik Kalite Kriterleri.pdf
8 Ekmek Giriş ve Üretim Aşamaları Buğday Öğütme Teknolojisi 8- Ekmek Üretim Aşamaları.pdf
9 Ara Sınav
10 Hamurun Yoğurulması Maya Kuvveti Analizi 10- Hamurun Yoğrulması.pdf
11 Ekmekte Fermantasyon Ekmek Yapımı 11- Ekmekte Fermantasyon.pdf
12 Ekmekte Pişirme Amilograf Analizi 12- Ekmekte Pişirme.pdf
13 Fırıncılık Sektörü ve Ekmek Çeşitleri Teknik Gezi 13- Fırıncılık Sektörü ve Ekmek Çeşitleri.pdf
14 Ekmek Hataları Teknik Gezi 14- Ekmek Hataları.pdf

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
1 1296981 Tahılların yapısı ile beslenme ve ekonomik açıdan önemini kavrar
2 1296982 Tahılların fiziksel ve kimyasal özelliklerini kavrar
3 1296983 Tahılların depolanması ve öğütülmesi konularını kavrar
4 1296984 Tahıl ürünlerinin (ekmek,makarna, bisküvi,vb.) üretim teknolojilerini kavrar
5 1296985 Tahıl ürünleri temel analizlerini deneysel olarak uygular, sonuçları yorumlar ve raporlar

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 69205 Gıdaların kimyasal özelliklerini bilir.
2 69206 Gıdalarda genel analiz yöntemlerini uygulayıp, yorumlar.
3 69207 Hijyen ve sanitasyon kurallarını bilir ve uygular.
4 69208 Gıda laboratuvarlarında kullanılan alet ve ekipmanların özelliklerini bilir.
5 69209 Gıdaların mikrobiyolojik özelliklerini bilir ve analizlerini yapar.
6 69210 Gıda ürünlerini işleme ve kontrol teknolojisini bilir.
7 69211 Gıda sektörünün talep ve gelişmelerine cevap verebilen özgün fikirler üretebilme ve AR-GE yapabilecek yetenek ve gayrete sahip olur.
8 69212 Gıda katkı maddelerinin özelliklerini bilir.
9 69213 Kalite yönetim sistemlerini uygulamayı bilir.
10 69214 Mesleki alanda sosyal sorumluluk ve etik değerler bilincine sahip olur.
11 69215 İletişim, araştırma ve bilişim olanaklarını kullanarak kendini geliştirir.
12 69216 Çevre ve insan sağlığını korumak için gerekli bilince sahip olur.
13 69217 İş sağlığı ve güvenliği hakkında bilgi sahibi olur.
14 69220 Gıda laboratuvarlarında kullanılan alet ve ekipmanların özelliklerini bilir..
15 69219 Gıdaların kimyasal özelliklerini bilir.
16 69221 Gıdalarda genel analiz yöntemlerini uygulayıp, yorumlar.
17 69222 Gıda katkı maddelerinin özelliklerini bilir.
18 69223 Gıdaların mikrobiyolojik özelliklerini bilir ve analizlerini yapar.
19 69230 Çevre ve insan sağlığını korumak için gerekli bilince sahip olur.
20 69224 Hijyen ve sanitasyon kurallarını bilir ve uygular.
21 69225 Kalite yönetim sistemlerini uygulamayı bilir.
22 69226 İletişim, araştırma ve bilişim olanaklarını kullanarak kendini geliştirir.
23 69227 Mesleki alanda sosyal sorumluluk ve etik değerler bilincine sahip olur.
24 69231 İş sağlığı ve güvenliği hakkında bilgi sahibi olur.
25 69228 Gıda ürünlerini işleme ve kontrol teknolojini bilir.
26 69229 Gıda sektörünün talep ve gelişmelerine cevap verebilen özgün fikirler üretebilme ve AR-GE yapabilecek yetenek ve gayrete sahip olur.