Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
GDP152 Gıda Mikrobiyolojisi 927001 1 2 5

Dersin Amacı

Bu ders ile öğrencilere; mevzuat ve analiz metotlarına uygun olarak Gıda ve Mikroorganizma İlişkilerini İncelemek, Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörleri incelemek, Gıdalarda indikatör ve patojen mikroorganizmaları incelemek, Gıdalarda mikorganizmaların kontrol altına alnmasını incelemek, Gıdalarda mikrobiyolojik bozulmaları incelemek ve Gıdalarda mikrobiyolojik bozulmaları incelemek yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Öğr. Gör. Mustafa APAN

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Ders kitabı, yardımcı kitap ve diğer kaynaklar

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Dersin İçeriği

Gıdalarda mikrobiyal bulaşma kaynakları, gıdalardaki mikroorganizmalar, mikrobiyal gelişmeyi etkileyen iç ve dış faktörler, gıdalarda indikatör mikroorganizmalar, gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıklar, et ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar, süt ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar, yumurta ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar, meyve sebze ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar, tahıl ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar, fermente alkollü içeceklerde mikrobiyolojik bozulmalar.

Değerlendirme

# Etkinlikler Adet Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 1 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 1 60
1 Ara Sınav 1 50 1
4 Quiz 1 10 1
47 Laboratuvar Sınavı 1 30 1
54 Ev Ödevi 1 10 1
2 Final Sınavı 1 100 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
1 Ara Sınav 1 1 1
2 Final Sınavı 1 1 1
4 Quiz 2 1 2
7 Laboratuvar 1 3 3
32 Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 6 10 60
33 Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 6 10 60
54 Ev Ödevi 1 1 1

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Gıdalarda Mikrobiyal Bulaşma Kaynaklarını Incelemek Gıdalardaki Mikroorganizmaları Incelemek
2 Gıdalardaki Mikroorganizmaları Incelemek Mikrobiyal gelişmeyi etkileyen iç faktörleri incelemek
3 Mikrobiyal gelişmeyi etkileyen iç faktörleri incelemek Mikrobiyal gelişmeyi etkileyen dış faktörleri incelemek Gıdalarda indikatör mikroorganizmaları incelemek
4 Gıdalarda indikatör mikroorganizmaları incelemek+ Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıkları incelemek
5 Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıkları incelemek Mikrobiyal kontaminasyon kontrolu yapmak Mikroorganizmaların uzaklaştırılmasını incelemek
6 Mikrobiyal gelişmenin engellenmesini incelemek Mikrorganizmaların öldürülmesini incelemek
7 Mikrorganizmaların öldürülmesini incelemek
8 Et ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmaları incelemek
9 Süt ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmaları incelemek
10 ARA SINAV
11 Yumurta ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmaları incelemek Meyve sebze ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmaları incelemek
12 Meyve sebze ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmaları incelemek Konservelerde mikrobiyolojik bozulmaları incelemek
13 Konservelerde mikrobiyolojik bozulmaları incelemek Tahıl ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmaları incelemek
14 Tahıl ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmaları incelemek Fermente alkollü içeceklerde mikrobiyolojik bozulmaları incelemek

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
1 1282389 Gıdalarda indikatör ve patojen mikroorganizmaları inceler.
2 1282388 Gıdalarda mikrobiyolojik bozulmaları inceler.
3 1282391 Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörleri inceler.
4 1282390 Gıda ve Mikroorganizma İlişkilerini İnceler.
5 1282392 Gıdalarda mikrobiyolojik bozulmaları inceler.

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 69262 İş sağlığı ve güvenliği hakkında bilgi sahibi olur.
2 65718 Gıdaların kimyasal özelliklerini bilir.
3 65719 Gıdalarda temel işlemleri yapar.
4 65720 Hijyen ve sanitasyon kurallarını bilir ve uygular.
5 65721 Gıda endüstrisinde kullanılan alet ve ekipmanların özelliklerini bilir.
6 65722 Gıdaların mikrobiyolojik özelliklerini bilir ve analizlerini yapar.
7 65723 Gıda ürünlerini işleme ve kontrol teknolojisini bilir.
8 65724 Bitkisel yağ üretim teknolojisi ve kontrol işlemlerini bilir.
9 65725 Alkollü ve alkolsüz içecekler üretimindeki kontrol işlemlerini yapar.
10 65726 Özel gıda ürünlerini işleme ve kontrol teknolojini bilir.
11 65727 Gıda katkı maddelerinin özelliklerini bilir.
12 65728 Kalite yönetim sistemlerini uygulamayı bilir.
13 65729 Mesleki alanda sosyal sorumluluk ve etik değerler bilincine sahip olur.
14 65730 İletişim, araştırma ve bilişim olanaklarını kullanarak kendini geliştirir.
15 65731 Çevre ve insan sağlığını korumak için gerekli bilince sahip olur.
16 65704 Gıdaların kimyasal özelliklerini bilir.
17 65705 Gıda endüstrisinde kullanılan alet ve ekipmanların özelliklerini bilir.
18 65706 Gıda ürünlerini işleme ve kontrol teknolojisini bilir.
19 65711 Gıda katkı maddelerinin özelliklerini bilir.
20 65707 Gıdaların mikrobiyolojik özelliklerini bilir ve analizlerini yapar.
21 65717 Çevre ve insan sağlığını korumak için gerekli bilince sahip olur.
22 65708 Hijyen ve sanitasyon kurallarını bilir ve uygular.
23 65709 Gıdalarda temel işlemleri yapar.
24 65710 Kalite yönetim sistemlerini uygulamayı bilir.
25 65712 İletişim, araştırma ve bilişim olanaklarını kullanarak kendini geliştirir.
26 65713 Mesleki alanda sosyal sorumluluk ve etik değerler bilincine sahip olur.
27 65714 Özel gıda ürünlerini işleme ve kontrol teknolojini bilir.
28 65715 Alkollü ve alkolsüz içecekler üretimindeki kontrol işlemlerini yapar.
29 65716 Bitkisel yağ üretim teknolojisi ve kontrol işlemlerini bilir.

Ögrenme Çıktı Matrisi

Program Çıktısı
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29
Öğrenme Çıktısı
1 4 5
2 2 5
3 3 2 5
4 3 2 5
5 3 2 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek