Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
GDP154 Bitkisel Yağ Teknolojisi 927001 1 2 4

Dersin Amacı

Bu ders ile öğrencilere Türk Gıda Kodeksi ve TS Standartlarına Uygun Olarak Yağlı Tohumlardan Yağ Üretimi, Rafinasyon, Margarin ve Zeytinyağı Üretimini Yapma Yeterliliklerinin Kazandırılması Amaçlanmaktadır.

Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Öğr. Gör. Serdar KILIÇ

Ön Koşul Dersleri

Yok

Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Başoglu, F. (2006). Yemeklik Yağ Teknolojileri. Nobel yayınevi, Ankara.

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Staj Durumu

Yok

Dersin İçeriği

Yağlı Tohumlara Uygulanan Ön İşlemler, Yağ Ekstraksiyonu, Müsilaj-Asitlik Giderme, Asitlik Giderme (Nötralizasyon) - Ağartma, Koku Giderme (Deoderizasyon), Vinterizasyon, Margarin Üretiminde Kullanılan Hammaddeler, Emülsiyonlaştırma, Soğutma ve İşleme Dinlendirme ve Paketleme, Zeytin Ön İşlemleri - Faz Ayırma, Tortu ve Karasuyun Ayrılması, Yağın filtrasyonu.

Değerlendirme

# Etkinlikler Adet Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 1 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 1 60
1 Ara Sınav 1 100 1
2 Final Sınavı 1 100 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
1 Ara Sınav 1 9 9
2 Final Sınavı 1 13 13
5 Derse Katılım 14 2 28
7 Laboratuvar 13 2 26
8 Rehberli Problem Çözümü 13 2 26

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Yağ Kimyası 1- Yağ Kimyası.pdf
2 Bitkisel Yağlar 2- Bitkisel Yağlar.pdf
3 Zeytinyağı 3- Zeytinyağı.pdf
4 Margarin 4- Margarin.pdf
5 Margarin Üretimi 5- Margarin Üretimi.pdf
6 Yemeklik Yağların Bozulması 6- Yemeklik Yağların Bozulması.pdf
7 Yağlı Tohumların Depolanması 7- Yağlı Tohumların Depolanması.pdf
8 Yağlı Tohumlardan Yağ Çıkarılması 8- Yağlı Tohumlardan Yağ Çıkarılması.pdf
9 Ara Sınav
10 Zamk Alma 10- Zamk Alma.pdf
11 Asitlik Giderme 11- Asitlik Giderme.pdf
12 Renk Açma 12- Renk Açma.pdf
13 Rafinasyon 13- Rafinasyon.pdf
14 Vinterizasyon 14- Vinterizasyon.pdf

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
1 1282397 Yağlı Tohumlardan Yağ Üretimi
2 1282398 Rafinasyon aşamaları
3 1282399 Margarin Üretimi
4 1282400 Zeytinyağı üretimi

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 69262 İş sağlığı ve güvenliği hakkında bilgi sahibi olur.
2 65718 Gıdaların kimyasal özelliklerini bilir.
3 65719 Gıdalarda temel işlemleri yapar.
4 65720 Hijyen ve sanitasyon kurallarını bilir ve uygular.
5 65721 Gıda endüstrisinde kullanılan alet ve ekipmanların özelliklerini bilir.
6 65722 Gıdaların mikrobiyolojik özelliklerini bilir ve analizlerini yapar.
7 65723 Gıda ürünlerini işleme ve kontrol teknolojisini bilir.
8 65724 Bitkisel yağ üretim teknolojisi ve kontrol işlemlerini bilir.
9 65725 Alkollü ve alkolsüz içecekler üretimindeki kontrol işlemlerini yapar.
10 65726 Özel gıda ürünlerini işleme ve kontrol teknolojini bilir.
11 65727 Gıda katkı maddelerinin özelliklerini bilir.
12 65728 Kalite yönetim sistemlerini uygulamayı bilir.
13 65729 Mesleki alanda sosyal sorumluluk ve etik değerler bilincine sahip olur.
14 65730 İletişim, araştırma ve bilişim olanaklarını kullanarak kendini geliştirir.
15 65731 Çevre ve insan sağlığını korumak için gerekli bilince sahip olur.
16 65704 Gıdaların kimyasal özelliklerini bilir.
17 65705 Gıda endüstrisinde kullanılan alet ve ekipmanların özelliklerini bilir.
18 65706 Gıda ürünlerini işleme ve kontrol teknolojisini bilir.
19 65711 Gıda katkı maddelerinin özelliklerini bilir.
20 65707 Gıdaların mikrobiyolojik özelliklerini bilir ve analizlerini yapar.
21 65717 Çevre ve insan sağlığını korumak için gerekli bilince sahip olur.
22 65708 Hijyen ve sanitasyon kurallarını bilir ve uygular.
23 65709 Gıdalarda temel işlemleri yapar.
24 65710 Kalite yönetim sistemlerini uygulamayı bilir.
25 65712 İletişim, araştırma ve bilişim olanaklarını kullanarak kendini geliştirir.
26 65713 Mesleki alanda sosyal sorumluluk ve etik değerler bilincine sahip olur.
27 65714 Özel gıda ürünlerini işleme ve kontrol teknolojini bilir.
28 65715 Alkollü ve alkolsüz içecekler üretimindeki kontrol işlemlerini yapar.
29 65716 Bitkisel yağ üretim teknolojisi ve kontrol işlemlerini bilir.

Ögrenme Çıktı Matrisi

Program Çıktısı
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29
Öğrenme Çıktısı
1 1 4 2 1 3 1 4 5 1 1 3 3 2 4 3 4 2 3 4 2 3 2 5 2 4 5 1 1 5
2 1 4 2 1 3 1 4 5 1 1 3 3 2 4 3 4 2 3 4 2 3 2 5 3 4 5 1 1 5
3 1 4 2 1 3 1 4 5 1 1 3 3 2 4 3 4 2 3 4 2 3 2 5 3 4 5 1 1 5
4 1 4 2 1 3 1 4 5 1 1 3 3 2 4 3 4 2 3 4 2 3 2 5 3 4 5 1 1 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek