Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
GDP156 Gıdalarda Temel İşlemler-II 927001 1 2 3

Dersin Amacı

Gıda işlemede yapılan temel işlemleri öğretmek

Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Öğr. Gör. Serdar KILIÇ

Ön Koşul Dersleri

Yok

Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

AYIK, M. 1995. Ürün İşleme Tekniği. Ankara Üni. Ziraat Fak. Yayın No: 1409. 2.Baskı. 240 s. BANCHERO, J.T. and BADGER, W.L. 1979. Kimya Mühendisliğine Giriş. İnkılap ve Aka Kitapevleri. Çeviren İhsan ÇATALTAŞ. 888 s. GÜRSES, Ö.L. 1986. Gıda İşleme Mühendisliği II. Ankara Üni. Ziraat Fak. Yayın No: 963. SALDAMLI, İ. ve SALDAMLI, E. 1990, Gıda Endüstrisi Makinaları, Önder Matbaa, Ankara. 454 s. SAYGIN, E. 1986. Besin İşleme ve Mühendisliği. Ders notu. Ege Üni. Gıda Fakültesi. 53 s.

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Staj Durumu

Yok

Dersin İçeriği

Isıl işlemler, Pastorizasyon, Sterilizasyon, Soğutma Teknolojisi, Dondurma Teknolojisi, Kurutma, Liyofilizasyon, Evaporasyon, Ekstrüzyon, Kristalizasyon

Değerlendirme

# Etkinlikler Adet Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 0 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 0 60
1 Ara Sınav 1 60 1
54 Ev Ödevi 5 40 1
2 Final Sınavı 1 100 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
1 Ara Sınav 1 2 2
2 Final Sınavı 1 2 2
29 Bireysel Çalışma 13 3 39
32 Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 6 6
33 Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 8 8
54 Ev Ödevi 5 4 20

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Isıl İşlemler 1- Isıl İşlemler.pdf
2 Pastörizasyon 2- Pastorizasyon.pdf
3 Sterilizasyon 3- Sterilizasyon.pdf
4 Soğutma Teknolojisi 4- Soğutma Teknolojisi.pdf
5 Dondurma Teknolojisi 5- Dondurma Teknolojisi.pdf
6 Kurutma 6- Kurutma.pdf
7 Kurutmaya Etki Eden Faktörler 7- Kurutmaya Etki Eden Faktörler .pdf
8 Kurutma Yöntemleri 8- Kurutma Yöntemleri.pdf
9 Ara sınav
10 Yapay Kurutma 10- Yapay Kurutma.pdf
11 Liyofilizasyon 11- Liyofilizasyon .pdf
12 Evaporasyon 12- Evaporasyon.pdf
13 Ekstrüzyon 13- Ekstrüzyon.pdf
14 Kristalizasyon 14- Kristalizasyon.pdf

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
1 1272333 Kurutma işlemini öğrenir
2 1272334 Pasterizasyonu ve sterilizasyonu öğrenir
3 1272331 Fermantasyonu öğrenir
4 1272332 Depolama işlemini öğrenir

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 69262 İş sağlığı ve güvenliği hakkında bilgi sahibi olur.
2 65718 Gıdaların kimyasal özelliklerini bilir.
3 65719 Gıdalarda temel işlemleri yapar.
4 65720 Hijyen ve sanitasyon kurallarını bilir ve uygular.
5 65721 Gıda endüstrisinde kullanılan alet ve ekipmanların özelliklerini bilir.
6 65722 Gıdaların mikrobiyolojik özelliklerini bilir ve analizlerini yapar.
7 65723 Gıda ürünlerini işleme ve kontrol teknolojisini bilir.
8 65724 Bitkisel yağ üretim teknolojisi ve kontrol işlemlerini bilir.
9 65725 Alkollü ve alkolsüz içecekler üretimindeki kontrol işlemlerini yapar.
10 65726 Özel gıda ürünlerini işleme ve kontrol teknolojini bilir.
11 65727 Gıda katkı maddelerinin özelliklerini bilir.
12 65728 Kalite yönetim sistemlerini uygulamayı bilir.
13 65729 Mesleki alanda sosyal sorumluluk ve etik değerler bilincine sahip olur.
14 65730 İletişim, araştırma ve bilişim olanaklarını kullanarak kendini geliştirir.
15 65731 Çevre ve insan sağlığını korumak için gerekli bilince sahip olur.
16 65704 Gıdaların kimyasal özelliklerini bilir.
17 65705 Gıda endüstrisinde kullanılan alet ve ekipmanların özelliklerini bilir.
18 65706 Gıda ürünlerini işleme ve kontrol teknolojisini bilir.
19 65711 Gıda katkı maddelerinin özelliklerini bilir.
20 65707 Gıdaların mikrobiyolojik özelliklerini bilir ve analizlerini yapar.
21 65717 Çevre ve insan sağlığını korumak için gerekli bilince sahip olur.
22 65708 Hijyen ve sanitasyon kurallarını bilir ve uygular.
23 65709 Gıdalarda temel işlemleri yapar.
24 65710 Kalite yönetim sistemlerini uygulamayı bilir.
25 65712 İletişim, araştırma ve bilişim olanaklarını kullanarak kendini geliştirir.
26 65713 Mesleki alanda sosyal sorumluluk ve etik değerler bilincine sahip olur.
27 65714 Özel gıda ürünlerini işleme ve kontrol teknolojini bilir.
28 65715 Alkollü ve alkolsüz içecekler üretimindeki kontrol işlemlerini yapar.
29 65716 Bitkisel yağ üretim teknolojisi ve kontrol işlemlerini bilir.

Ögrenme Çıktı Matrisi

Program Çıktısı
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29
Öğrenme Çıktısı
1 1 4 3 3 2 3 4 1 2 1 3 4 4 1 3 5 3 4 3 2 3 4 5 3 2 2 2 1 1
2 1 4 4 3 1 3 4 1 2 1 3 4 4 1 3 5 3 5 3 2 3 4 5 3 2 2 2 1 1
3 1 4 4 3 2 3 4 1 2 1 3 4 4 1 3 5 3 5 3 2 3 4 5 3 2 2 2 1 1
4 1 4 3 3 1 3 4 1 2 1 3 4 4 1 3 5 3 5 3 2 3 4 5 3 2 2 2 1 1
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek