Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
GDP158 Gıda Katkı Maddeleri 927001 1 2 4

Dersin Amacı

Bu ders ile öğrencilere; mevzuat ve analiz metotlarına uygun olarak gıdanın raf ömrünü uzatan katkı maddelerini incelemek, gıdanın duyusal özelliklerini modifiye etmek ve besleyici değerini artırmak için katkı maddelerini kullanmak ve işlem yardımcı maddelerini kullanmak yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Dr. Öğretim Üyesi Behice YAVUZ ERDOĞAN

Ön Koşul Dersleri

Yok

Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Ders Notları

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Staj Durumu

Yok

Dersin İçeriği

Katkı maddesinin tanımı ve kullanım amaçları. Katkı maddelerinin kullanımı ile ilgili mevzuat ve kuruluşlar. Katkı maddelerinin sınıflandırılması: Asitliği düzenleyiciler, antimikrobiyal maddeler, antioksidanlar, stabilizörler, emülgatörler, topaklanmayı önleyiciler, hacim arttırıcılar, kabartma ajanları, renklendiriciler, lezzet arttırıcılar, tatlandırıcılar, zenginleştirici katkı maddeleri, starterler, enzimler, taşıyıcı katkı maddeleri ve çözgen katkı maddeleri.

Değerlendirme

# Etkinlikler Adet Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 0 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 0 60
1 Ara Sınav 1 60 1
24 Seminer 1 40 1
2 Final Sınavı 1 100 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
1 Ara Sınav 1 2 2
2 Final Sınavı 1 2 2
5 Derse Katılım 14 2 28
24 Seminer 1 2 2
29 Bireysel Çalışma 1 20 20
32 Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 20 20
33 Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 30 30

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Gıda Katkı Maddeleri tanımı ve genel bakış GIDA KATKI MADDELER.pdf
2 Antioksidanlar ANTİOKSİDANLAR.pdf
3 Asitliği düzenleyiciler ASİTLİK DÜZENLEYİCİLER.pdf
4 Emülgatörler Emülgatörler.pdf
5 Gamlar GAMLAR.pdf
6 Koruyucular KORUYUCULAR.pdf
7 Lezzet Maddeleri lezzet maddeleri.pdf
8 Lezzet Artırıcılar lezzet artırıcılar.pdf
9 Arasınav
10 Renklendiriciler
11 Şelat Ajanları ŞELAT AJANLARI.pdf
12 Tatlandırıcılar tatlandırıcılar.pdf
13 Un işleme Ajanları UN İŞLEME AJANLARI.pdf
14 Diğerler ajanlar DİĞERLERİ.pdf
15
16

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
1 1490024 Gıda sektöründe, insan sağlığına uygun, standart bir üretim yapılmasında bilgi sahibi olur
2 1490025 Gıda üretim basamaklarında, üretim standardı gereği katılan katkı maddelerinin mevzuatı hakkında bilgi sahibi olur ve uygular
3 1490026 Gıda katkı maddelerinin gıda sektöründeki yerini yorumlar

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 76977 İş sağlığı ve güvenliği hakkında bilgi sahibi olur.
2 73450 Gıdaların kimyasal özelliklerini bilir.
3 73451 Gıdalarda temel işlemleri yapar.
4 73452 Hijyen ve sanitasyon kurallarını bilir ve uygular.
5 73453 Gıda endüstrisinde kullanılan alet ve ekipmanların özelliklerini bilir.
6 73454 Gıdaların mikrobiyolojik özelliklerini bilir ve analizlerini yapar.
7 73455 Gıda ürünlerini işleme ve kontrol teknolojisini bilir.
8 73456 Bitkisel yağ üretim teknolojisi ve kontrol işlemlerini bilir.
9 73457 Alkollü ve alkolsüz içecekler üretimindeki kontrol işlemlerini yapar.
10 73458 Özel gıda ürünlerini işleme ve kontrol teknolojini bilir.
11 73459 Gıda katkı maddelerinin özelliklerini bilir.
12 73460 Kalite yönetim sistemlerini uygulamayı bilir.
13 73461 Mesleki alanda sosyal sorumluluk ve etik değerler bilincine sahip olur.
14 73462 İletişim, araştırma ve bilişim olanaklarını kullanarak kendini geliştirir.
15 73463 Çevre ve insan sağlığını korumak için gerekli bilince sahip olur.
16 73436 Gıdaların kimyasal özelliklerini bilir.
17 73437 Gıda endüstrisinde kullanılan alet ve ekipmanların özelliklerini bilir.
18 73438 Gıda ürünlerini işleme ve kontrol teknolojisini bilir.
19 73443 Gıda katkı maddelerinin özelliklerini bilir.
20 73439 Gıdaların mikrobiyolojik özelliklerini bilir ve analizlerini yapar.
21 73449 Çevre ve insan sağlığını korumak için gerekli bilince sahip olur.
22 73440 Hijyen ve sanitasyon kurallarını bilir ve uygular.
23 73441 Gıdalarda temel işlemleri yapar.
24 73442 Kalite yönetim sistemlerini uygulamayı bilir.
25 73444 İletişim, araştırma ve bilişim olanaklarını kullanarak kendini geliştirir.
26 73445 Mesleki alanda sosyal sorumluluk ve etik değerler bilincine sahip olur.
27 73446 Özel gıda ürünlerini işleme ve kontrol teknolojini bilir.
28 73447 Alkollü ve alkolsüz içecekler üretimindeki kontrol işlemlerini yapar.
29 73448 Bitkisel yağ üretim teknolojisi ve kontrol işlemlerini bilir.

Ögrenme Çıktı Matrisi

Program Çıktısı
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29
Öğrenme Çıktısı
1 5
2 5
3 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek