Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
GDP162 Ambalajlama Teknolojisi 927001 1 2 3

Dersin Amacı

Bu ders ile öğrencilere Türk Gıda Kodeksi ve TS standartlarına uygun cam malzeme ile ambalajlama, plastik ve plastik esaslı ambalaj materyalleri ile ambalajlama, teneke ambalaj materyali ile ambalajlama ve kağıt ve karton malzeme ile ambalajlama ve gıda muhafazasının temellerinin yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Öğr. Gör. Serdar KILIÇ

Ön Koşul Dersleri

Yok

Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Gıda Ambalajlama Teknolojisi Prof. Dr. Mustafa Üçüncü Ambalaj Sanayicileri Derneği 2011

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Staj Durumu

Yok

Dersin İçeriği

Ambalajın tarihçesi, ambalajdan istenen özellikler, ambalajın koruma fonksiyonları ve gıda bozulmaları arasındaki ilişkiler, ambalaj sektöründeki yenilikler, cam ambalajlar, kağıt, karton ve oluklu mukavva ambalajlar, ahşap ambalajlar, alüminyum ambalajlar, teneke ambalajlar, plastikler ve plastik esaslı ambalaj malzemeleri, bazı gıdaların ambalajlanmasına yönelik öneriler, ambalaj ve sağlık, ambalajda tasarımın önemi, çizgi kod sistemi, ambalaj atıklarının geri dönüşümünün faydaları. Gıdaların bileşimi ve gıda muhafazasının temelleri, geleneksel ve endüstriyel olarak uygulanan muhafaza yöntemleri ile yeni gelişmekte olan muhafaza yöntemleri ve uygulama alanları, muhafaza yöntemlerinin avantajları ve dezavantajları

Değerlendirme

# Etkinlikler Adet Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 0 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 0 60
1 Ara Sınav 1 100 1
2 Final Sınavı 1 100 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
1 Ara Sınav 1 2 2
2 Final Sınavı 1 2 2
5 Derse Katılım 13 2 26
32 Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 4 5 20
33 Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 4 6 24

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Gıda Endüstrisinde Ambalaj 1- Gıda Endüstrisinde Ambalaj.pdf
2 Cam Ambalajlar 2- Cam Ambalajlar.pdf
3 Kağıt Ambalajlar 3- Kağıt Ambalajlar.pdf
4 Karton Kutular 4- Karton Kutular.pdf
5 Oluklu Mukavva Malzemeler 5- Oluklu Mukavva Malzemeler.pdf
6 Alüminyum Ambalajlar 6- Alüminyum Ambalajlar.pdf
7 Teneke Ambalajlar 7- Teneke Ambalajlar.pdf
8 Laklama İşlemi 8- Laklama İşlemi.pdf
9 Ara sınav
10 Plastik Ambalajlar 10- Plastik Ambalajlar.pdf
11 Polietilen 11- Polietilen.pdf
12 Taze Etlerin Ambalajlanması 12- Taze Etlerin Ambalajlanması.pdf
13 Süt Ürünlerinin Ambalajlanması 13- Süt Ürünlerinin Ambalajlanması.pdf
14 Ambalaj Üzerindeki Sembol ve İşaretler 14- Ambalaj Üzerindeki Sembol ve İşaretler.pdf

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
1 1493239 Gıdaların muhafaza metotlarını öğrenme
2 1493240 Gıdaların bozulma nedenleri muhafaza ve ambalajlama yöntemleri konunsa bilgi sahibi olma
3 1493241 Geleneksel ve endüstriyel olarak uygulanan muhafaza yöntemleri öğrenme
4 1493242 Yeni gelişmekte olan muhafaza yöntemlerini öğrenme

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 76977 İş sağlığı ve güvenliği hakkında bilgi sahibi olur.
2 73450 Gıdaların kimyasal özelliklerini bilir.
3 73451 Gıdalarda temel işlemleri yapar.
4 73452 Hijyen ve sanitasyon kurallarını bilir ve uygular.
5 73453 Gıda endüstrisinde kullanılan alet ve ekipmanların özelliklerini bilir.
6 73454 Gıdaların mikrobiyolojik özelliklerini bilir ve analizlerini yapar.
7 73455 Gıda ürünlerini işleme ve kontrol teknolojisini bilir.
8 73456 Bitkisel yağ üretim teknolojisi ve kontrol işlemlerini bilir.
9 73457 Alkollü ve alkolsüz içecekler üretimindeki kontrol işlemlerini yapar.
10 73458 Özel gıda ürünlerini işleme ve kontrol teknolojini bilir.
11 73459 Gıda katkı maddelerinin özelliklerini bilir.
12 73460 Kalite yönetim sistemlerini uygulamayı bilir.
13 73461 Mesleki alanda sosyal sorumluluk ve etik değerler bilincine sahip olur.
14 73462 İletişim, araştırma ve bilişim olanaklarını kullanarak kendini geliştirir.
15 73463 Çevre ve insan sağlığını korumak için gerekli bilince sahip olur.
16 73436 Gıdaların kimyasal özelliklerini bilir.
17 73437 Gıda endüstrisinde kullanılan alet ve ekipmanların özelliklerini bilir.
18 73438 Gıda ürünlerini işleme ve kontrol teknolojisini bilir.
19 73443 Gıda katkı maddelerinin özelliklerini bilir.
20 73439 Gıdaların mikrobiyolojik özelliklerini bilir ve analizlerini yapar.
21 73449 Çevre ve insan sağlığını korumak için gerekli bilince sahip olur.
22 73440 Hijyen ve sanitasyon kurallarını bilir ve uygular.
23 73441 Gıdalarda temel işlemleri yapar.
24 73442 Kalite yönetim sistemlerini uygulamayı bilir.
25 73444 İletişim, araştırma ve bilişim olanaklarını kullanarak kendini geliştirir.
26 73445 Mesleki alanda sosyal sorumluluk ve etik değerler bilincine sahip olur.
27 73446 Özel gıda ürünlerini işleme ve kontrol teknolojini bilir.
28 73447 Alkollü ve alkolsüz içecekler üretimindeki kontrol işlemlerini yapar.
29 73448 Bitkisel yağ üretim teknolojisi ve kontrol işlemlerini bilir.

Ögrenme Çıktı Matrisi

Program Çıktısı
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29
Öğrenme Çıktısı
1 1 3 2 3 1 2 4 2 1 2 3 4 3 3 2 3 3 4 4 3 3 1 1 1 1 4 4 3 1
2 1 3 2 3 1 2 4 2 1 2 3 4 3 3 2 3 3 4 4 4 3 1 1 2 3 4 3 3 2
3 1 3 2 3 1 2 4 2 2 2 3 4 3 3 2 3 3 4 4 3 3 1 1 2 2 4 4 4 1
4 1 3 2 3 1 3 4 2 1 2 3 4 3 3 2 3 3 4 4 3 3 1 1 3 3 4 3 1 2
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek