Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
GDP162 Ambalajlama Teknolojisi 927001 1 2 3

Dersin Amacı

Bu ders ile öğrencilere Türk Gıda Kodeksi ve TS standartlarına uygun cam malzeme ile ambalajlama, plastik ve plastik esaslı ambalaj materyalleri ile ambalajlama, teneke ambalaj materyali ile ambalajlama ve kağıt ve karton malzeme ile ambalajlama ve gıda muhafazasının temellerinin yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Öğr. Gör. Serdar KILIÇ

Ön Koşul Dersleri

Yok

Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Gıda Ambalajlama Teknolojisi Prof. Dr. Mustafa Üçüncü Ambalaj Sanayicileri Derneği 2011

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Staj Durumu

Yok

Dersin İçeriği

Ambalajın tarihçesi, ambalajdan istenen özellikler, ambalajın koruma fonksiyonları ve gıda bozulmaları arasındaki ilişkiler, ambalaj sektöründeki yenilikler, cam ambalajlar, kağıt, karton ve oluklu mukavva ambalajlar, ahşap ambalajlar, alüminyum ambalajlar, teneke ambalajlar, plastikler ve plastik esaslı ambalaj malzemeleri, bazı gıdaların ambalajlanmasına yönelik öneriler, ambalaj ve sağlık, ambalajda tasarımın önemi, çizgi kod sistemi, ambalaj atıklarının geri dönüşümünün faydaları. Gıdaların bileşimi ve gıda muhafazasının temelleri, geleneksel ve endüstriyel olarak uygulanan muhafaza yöntemleri ile yeni gelişmekte olan muhafaza yöntemleri ve uygulama alanları, muhafaza yöntemlerinin avantajları ve dezavantajları

Değerlendirme

# Etkinlikler Adet Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 0 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 0 60
1 Ara Sınav 1 100 1
2 Final Sınavı 1 100 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
1 Ara Sınav 1 2 2
2 Final Sınavı 1 2 2
5 Derse Katılım 13 2 26
32 Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 4 5 20
33 Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 4 6 24

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Gıdaların bileşimi ve gıda muhafazasının temelleri
2 Geleneksel ve endüstriyel olarak uygulanan muhafaza yöntemleri
3 Geleneksel ve endüstriyel olarak uygulanan muhafaza yöntemleri
4 Yeni gelişmekte olan muhafaza yöntemleri ve uygulama alanları
5 Yeni gelişmekte olan muhafaza yöntemleri ve uygulama alanları
6 Muhafaza yöntemlerinin avantajları ve dezavantajları
7 Ambalajın tarihçesi, ambalajdan istenen özellikler
8 Ambalaj ve ambalaj malzemelerinin koruma fonksiyonları ile gıda bozulmaları arasındaki ilişkiler
9 Ara sınav
10 Cam ambalajlar
11 Ahşap ambalajlar, alüminyum ambalajlar
12 Plastikler ve plastik esaslı ambalaj malzemeleri
13 Ambalaj sektöründeki yenilikler, akıllı ambalajlar, nano ambalajlar
14 Ambalaj ve sağlık

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
1 1272254 Gıdaların muhafaza metotlarını öğrenme
2 1272255 Gıdaların bozulma nedenleri muhafaza ve ambalajlama yöntemleri konunsa bilgi sahibi olma
3 1272256 Geleneksel ve endüstriyel olarak uygulanan muhafaza yöntemleri öğrenme
4 1272257 Yeni gelişmekte olan muhafaza yöntemlerini öğrenme

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 69262 İş sağlığı ve güvenliği hakkında bilgi sahibi olur.
2 65718 Gıdaların kimyasal özelliklerini bilir.
3 65719 Gıdalarda temel işlemleri yapar.
4 65720 Hijyen ve sanitasyon kurallarını bilir ve uygular.
5 65721 Gıda endüstrisinde kullanılan alet ve ekipmanların özelliklerini bilir.
6 65722 Gıdaların mikrobiyolojik özelliklerini bilir ve analizlerini yapar.
7 65723 Gıda ürünlerini işleme ve kontrol teknolojisini bilir.
8 65724 Bitkisel yağ üretim teknolojisi ve kontrol işlemlerini bilir.
9 65725 Alkollü ve alkolsüz içecekler üretimindeki kontrol işlemlerini yapar.
10 65726 Özel gıda ürünlerini işleme ve kontrol teknolojini bilir.
11 65727 Gıda katkı maddelerinin özelliklerini bilir.
12 65728 Kalite yönetim sistemlerini uygulamayı bilir.
13 65729 Mesleki alanda sosyal sorumluluk ve etik değerler bilincine sahip olur.
14 65730 İletişim, araştırma ve bilişim olanaklarını kullanarak kendini geliştirir.
15 65731 Çevre ve insan sağlığını korumak için gerekli bilince sahip olur.
16 65704 Gıdaların kimyasal özelliklerini bilir.
17 65705 Gıda endüstrisinde kullanılan alet ve ekipmanların özelliklerini bilir.
18 65706 Gıda ürünlerini işleme ve kontrol teknolojisini bilir.
19 65711 Gıda katkı maddelerinin özelliklerini bilir.
20 65707 Gıdaların mikrobiyolojik özelliklerini bilir ve analizlerini yapar.
21 65717 Çevre ve insan sağlığını korumak için gerekli bilince sahip olur.
22 65708 Hijyen ve sanitasyon kurallarını bilir ve uygular.
23 65709 Gıdalarda temel işlemleri yapar.
24 65710 Kalite yönetim sistemlerini uygulamayı bilir.
25 65712 İletişim, araştırma ve bilişim olanaklarını kullanarak kendini geliştirir.
26 65713 Mesleki alanda sosyal sorumluluk ve etik değerler bilincine sahip olur.
27 65714 Özel gıda ürünlerini işleme ve kontrol teknolojini bilir.
28 65715 Alkollü ve alkolsüz içecekler üretimindeki kontrol işlemlerini yapar.
29 65716 Bitkisel yağ üretim teknolojisi ve kontrol işlemlerini bilir.

Ögrenme Çıktı Matrisi

Program Çıktısı
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29
Öğrenme Çıktısı
1 1 3 2 3 1 2 4 2 1 2 3 4 3 3 2 3 3 4 4 3 3 1 1 1 1 4 4 3 1
2 1 3 2 3 1 2 4 2 1 2 3 4 3 3 2 3 3 4 4 4 3 1 1 2 3 4 3 3 2
3 1 3 2 3 1 2 4 2 2 2 3 4 3 3 2 3 3 4 4 3 3 1 1 2 2 4 4 4 1
4 1 3 2 3 1 3 4 2 1 2 3 4 3 3 2 3 3 4 4 3 3 1 1 3 3 4 3 1 2
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek