Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
GDP255 Meyve ve Sebze Teknolojisi 927001 2 3 5

Dersin Amacı

Meyve ve sebzelerin işlenme yöntemleri konusunda temel bilgiler vererek bu konuda karşılaşılabilecek analizler için gerekli alt yapıyı oluşturmak

Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Öğr. Gör. Serdar KILIÇ

Ön Koşul Dersleri

Yok

Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi, Bekir S. Cemeroğlu

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Staj Durumu

Yok

Dersin İçeriği

Meyve ve sebzelerin bileşimi, Meyve ve sebzelerin muhafazasında uygulanan ön işlemler, Meyve ve sebzelerin soğukta muhafazası, Konserve üretim teknolojisi, Salça üretim teknolojisi, Reçel-marmelat ve jöle üretim teknolojisi

Değerlendirme

# Etkinlikler Adet Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 0 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 0 60
1 Ara Sınav 1 100 1
2 Final Sınavı 1 100 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
1 Ara Sınav 1 2 2
2 Final Sınavı 1 2 2
5 Derse Katılım 14 2 28
6 Uygulama/Pratik 14 2 28
16 Alan Gezisi 1 15 15
32 Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 15 15
33 Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 15 15
54 Ev Ödevi 2 10 20

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Meyve Sebze Teknolojisi Giriş: Tanımlar pH Tayini 1- Meyve Sebze Teknolojisi Giriş Tanımlar.pdf
2 Meyve Sebzeleri Dayandırma Yöntemleri Kül Tayini 2- Meyve Sebzeleri Dayandırma Yöntemleri.pdf
3 Konserve Üretim Teknolojisi HCl'de Çözünmeyen Kül Analizi 3- Konserve Üretim Teknolojisi.pdf
4 Haşlama İşlemi Haşlama Yeterliliği Kontrolü 4- Haşlama İşlemi.pdf
5 Konserve Kaplarına Doldurma ve Kapatma İşlemi Toplam Asitlik Tayini 5- Konserve Kaplarına Doldurma ve Kapatma İşlemi.pdf
6 Konservelerde Isıl İşlem Kükürtdioksit Tayini 6- Konservecilikte Isıl İşlem.pdf
7 Meyve Suyu Teknolojisi Tuz Analizi 7- Meyve Suyu Teknolojisi.pdf
8 Meyve Suyu Üretim Aşamaları Askorbik Asit Tayini 8- Meyve Suyu Üretim Aşamaları.pdf
9 Ara Sınav
10 Pres Hattı Şeker Tayini 10- Pres Hattı.pdf
11 Pulp Hattı Kutu Kenet Analizi 11- Pulp Hattı.pdf
12 Sitrus Hattı Konserve Analizleri 12- Sitrus Hattı.pdf
13 Dolum Hattı Polarimetre Tayini 13- Dolum Hattı.pdf
14 Sebze Suyu ve Turşu Üretimi Spektrometre Tayini 14- Sebze Suyu ve Turşu Üretimi.pdf

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
1 1271189 Meyve ve sebzelerin tanımı, bileşimi ve arasındaki farklılıkları kavrar
2 1271190 Meyve ve sebzelerin dayandırılma yöntemlerini ve bu yöntemlerin prensiplerini kavrar
3 1271191 Meyve ve sebzelerin çeşitli yöntemlerle muhafazasında ve işlenmesinde uygulanan işlemleri kavrar
4 1271192 Çeşitli meyve sebze ürünlerinin üretimini tasarlar,uygular ve analiz eder.

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 69262 İş sağlığı ve güvenliği hakkında bilgi sahibi olur.
2 65718 Gıdaların kimyasal özelliklerini bilir.
3 65719 Gıdalarda temel işlemleri yapar.
4 65720 Hijyen ve sanitasyon kurallarını bilir ve uygular.
5 65721 Gıda endüstrisinde kullanılan alet ve ekipmanların özelliklerini bilir.
6 65722 Gıdaların mikrobiyolojik özelliklerini bilir ve analizlerini yapar.
7 65723 Gıda ürünlerini işleme ve kontrol teknolojisini bilir.
8 65724 Bitkisel yağ üretim teknolojisi ve kontrol işlemlerini bilir.
9 65725 Alkollü ve alkolsüz içecekler üretimindeki kontrol işlemlerini yapar.
10 65726 Özel gıda ürünlerini işleme ve kontrol teknolojini bilir.
11 65727 Gıda katkı maddelerinin özelliklerini bilir.
12 65728 Kalite yönetim sistemlerini uygulamayı bilir.
13 65729 Mesleki alanda sosyal sorumluluk ve etik değerler bilincine sahip olur.
14 65730 İletişim, araştırma ve bilişim olanaklarını kullanarak kendini geliştirir.
15 65731 Çevre ve insan sağlığını korumak için gerekli bilince sahip olur.
16 65704 Gıdaların kimyasal özelliklerini bilir.
17 65705 Gıda endüstrisinde kullanılan alet ve ekipmanların özelliklerini bilir.
18 65706 Gıda ürünlerini işleme ve kontrol teknolojisini bilir.
19 65711 Gıda katkı maddelerinin özelliklerini bilir.
20 65707 Gıdaların mikrobiyolojik özelliklerini bilir ve analizlerini yapar.
21 65717 Çevre ve insan sağlığını korumak için gerekli bilince sahip olur.
22 65708 Hijyen ve sanitasyon kurallarını bilir ve uygular.
23 65709 Gıdalarda temel işlemleri yapar.
24 65710 Kalite yönetim sistemlerini uygulamayı bilir.
25 65712 İletişim, araştırma ve bilişim olanaklarını kullanarak kendini geliştirir.
26 65713 Mesleki alanda sosyal sorumluluk ve etik değerler bilincine sahip olur.
27 65714 Özel gıda ürünlerini işleme ve kontrol teknolojini bilir.
28 65715 Alkollü ve alkolsüz içecekler üretimindeki kontrol işlemlerini yapar.
29 65716 Bitkisel yağ üretim teknolojisi ve kontrol işlemlerini bilir.

Ögrenme Çıktı Matrisi

Program Çıktısı
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29
Öğrenme Çıktısı
1 4 4 5 5 4 4 4 4 3 3 3 4 4 5 5 5 4 4 4 4 4 4 4 3 4 4 4 2 2
2 4 4 5 5 4 4 4 4 3 3 3 4 4 5 5 5 4 4 4 4 4 4 4 3 4 4 4 2 2
3 4 4 5 5 4 4 4 4 3 3 3 4 4 5 5 5 4 4 4 4 4 4 4 3 4 4 4 2 2
4 4 4 5 5 4 4 4 4 3 3 3 4 4 5 5 5 4 4 4 4 4 4 4 3 4 4 4 2 2
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek