Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
GDP257 Süt ve Ürünleri Teknolojisi 927001 2 3 6

Dersin Amacı

Bu ders ile öğrencilere, Türk Gıda Kodeksi ve TS standartlarına uygun olarak hammadde ve yardımcı maddeleri işletmeye almak, ön işlemleri kontrol etmek,çiğ sütten elde edilen süt ürünlerinin üretimini öğrenmek ve kontrol etmek gibi yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır

Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Öğretim Görevlisi Ebru Didem ÖZAK

Ön Koşul Dersleri

Yok

Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Staj Durumu

Yok

Dersin İçeriği

Çiğ sütün nitelikleri, süt işletmelerinde süte uygulanan işlemler, sütten üretilen süt ürünlerinin üretim ve muhafaza teknikleri

Değerlendirme

# Etkinlikler Adet Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 0 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 0 60
1 Ara Sınav 1 60 1
20 Rapor Hazırlama 10 40 1
2 Final Sınavı 1 100 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
1 Ara Sınav 1 2 2
2 Final Sınavı 1 2 2
5 Derse Katılım 13 4 52
20 Rapor Hazırlama 13 2 26
32 Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 3 12 36
33 Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 3 12 36

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Sütün tanımı, bileşimi, verimini etkileyen faktörler. Çiğ sütün sağlanması ve fabrikaya kabulü Süt1.ders._Sütün tanımı.ppt
2 Çiğ süte uygulanan işlemler (homojenizasyon, standardizasyon v.s ) Süt3._Fizikokimyasal.ppt
3 Pastörize içme sütü teknolojisi Kopyası 3.ders.PASTÖRİZASYON.ppt
4 Sterilize içme sütü teknolojisi, 2. Steril süt ve UHT.ppt
5 İçme sütlerinin depolanması Kopyası 3.ders.PASTÖRİZASYON.ppt
6 Beyaz peynir üretimi 10. PEYNİR TEKNOLOJİSİ.ppt
7 Kaşar peyniri üretimi Beyaz peynir- Kaşar Peynir.ppt
8 yoğurt üretim teknolojisi YOĞURT TEKNOLOJİSİ.ppt
9 Süttozu üretimi 4. Süt tozu.ppt
10 Ara sınav
11 Kefir Üretimi 6.KEFİR ders.ppt
12 Tereyağ üretimi 8. TEREYAĞI TEKNOLOJİSİ ebru.ppt
13 Dondurma teknolojisi 14.DONDURMA TEKNOLOJİSİ.ders.ppt
14 Kondense süt üretimi 3.KONSANTRE SÜTLER.ppt
15
16

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
1 1292392 Sütün bileşimi, kimyası ve mikrobiyolojisinin teknolojik açıdan önemini bilir
2 1292393 Çiğ sütten süt ürünleri üretimini ve kontrolünü bilir
3 1292394 Süt ve ürünlerine illişkin standartlar bilir

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 69262 İş sağlığı ve güvenliği hakkında bilgi sahibi olur.
2 65718 Gıdaların kimyasal özelliklerini bilir.
3 65719 Gıdalarda temel işlemleri yapar.
4 65720 Hijyen ve sanitasyon kurallarını bilir ve uygular.
5 65721 Gıda endüstrisinde kullanılan alet ve ekipmanların özelliklerini bilir.
6 65722 Gıdaların mikrobiyolojik özelliklerini bilir ve analizlerini yapar.
7 65723 Gıda ürünlerini işleme ve kontrol teknolojisini bilir.
8 65724 Bitkisel yağ üretim teknolojisi ve kontrol işlemlerini bilir.
9 65725 Alkollü ve alkolsüz içecekler üretimindeki kontrol işlemlerini yapar.
10 65726 Özel gıda ürünlerini işleme ve kontrol teknolojini bilir.
11 65727 Gıda katkı maddelerinin özelliklerini bilir.
12 65728 Kalite yönetim sistemlerini uygulamayı bilir.
13 65729 Mesleki alanda sosyal sorumluluk ve etik değerler bilincine sahip olur.
14 65730 İletişim, araştırma ve bilişim olanaklarını kullanarak kendini geliştirir.
15 65731 Çevre ve insan sağlığını korumak için gerekli bilince sahip olur.
16 65704 Gıdaların kimyasal özelliklerini bilir.
17 65705 Gıda endüstrisinde kullanılan alet ve ekipmanların özelliklerini bilir.
18 65706 Gıda ürünlerini işleme ve kontrol teknolojisini bilir.
19 65711 Gıda katkı maddelerinin özelliklerini bilir.
20 65707 Gıdaların mikrobiyolojik özelliklerini bilir ve analizlerini yapar.
21 65717 Çevre ve insan sağlığını korumak için gerekli bilince sahip olur.
22 65708 Hijyen ve sanitasyon kurallarını bilir ve uygular.
23 65709 Gıdalarda temel işlemleri yapar.
24 65710 Kalite yönetim sistemlerini uygulamayı bilir.
25 65712 İletişim, araştırma ve bilişim olanaklarını kullanarak kendini geliştirir.
26 65713 Mesleki alanda sosyal sorumluluk ve etik değerler bilincine sahip olur.
27 65714 Özel gıda ürünlerini işleme ve kontrol teknolojini bilir.
28 65715 Alkollü ve alkolsüz içecekler üretimindeki kontrol işlemlerini yapar.
29 65716 Bitkisel yağ üretim teknolojisi ve kontrol işlemlerini bilir.

Ögrenme Çıktı Matrisi

Program Çıktısı
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29
Öğrenme Çıktısı
1 4 2 4 3
2 2 3 4 3
3 2 3 4 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek