Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
SSD130 Gıda Katkı Maddeleri 927003 1 2 1

Dersin Amacı

Gıda katkı maddelerinin gıdalarda kullanım amaçları ve gıdalarda kullanımına izin verilen katkı maddeleri hakkında öğrencileri bilgilendirmek. Gıdalarda kullanımına izin verilmeyen hile ve tağşiş amaçlı katılan maddeler hakkında bilinçlendirmek. Gıda katkı maddesi ve gıda ilişkisi yanı sıra katkı maddeleri kullanımıyla halk sağlığının ilişkilendirilmesinde bilinçli bir yaklaşım tarzı kazandırmaktır.

Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Dr. Öğr. Üyesi Umut AYKUT

Ön Koşul Dersleri

Yok

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1) Altuğ ,T., Gıda Katkı Maddeleri. Meta Basım ve Matbaacılık Hizmetleri. Bornova - İzmir, 2006. 2) Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ankara.

Dersin Sunulduğu Dil

Türkçe

Dersin İçeriği

Gıda katkı maddeleri hakkında genel bilgi, yasal düzenlemeler ve her bir katkı maddesi grubu hakkında detaylı bilgi verilmesi

Değerlendirme

# Etkinlikler Adet Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 1 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 1 60
1 Ara Sınav 1 100 1
2 Final Sınavı 1 100 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
1 Ara Sınav 1 1 1
2 Final Sınavı 1 2 2
5 Derse Katılım 13 1 13
29 Bireysel Çalışma 13 0 6
32 Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 1 1
33 Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 1 1

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Katkı maddelerinin tanımı ve kullanım amaçları
2 Katkı maddeleri ile ilgili yasal düzenlemeler
3 Katkı maddelerinin sınıflandırılması
4 Katkı maddelerinin besinin duyusal özellikleri ve sağlık açısından değerlendirilmesi
5 Antioksidanlar: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonları
6 Asitliği düzenleyiciler: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonları
7 Emülgatörler: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonları
8 Stabilizatörler: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonları
9 VİZE SINAVI
10 Gamlar: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonları
11 Koruyucular: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonları
12 Renklendiriciler: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonları
13 Lezzet maddeleri ve tatlandırıcılar: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonları
14 Topaklanma önleyiciler: sınıflandırılması, kimyasal yapısı, özellikleri, fonksiyonları

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
1 1511165 Gıda sektöründe, insan sağlığına uygun, standart bir üretim yapılmasında bilgi sahibi olur
2 1511166 Gıda üretim basamaklarında, üretim standardı gereği katılan katkı maddelerinin mevzuatı hakkında bilgi sahibi olur ve uygular
3 1511167 Gıda katkı maddelerinin gıda sektöründeki yerini, konunun uzmanı olarak yorumlar

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 71399 Matematik alanında yeterli bilgiye sahip olma ve uygulama alanlarındaki problemleri saptama, tanımlama, analiz etme ve çözüm yöntemleri geliştirebilme becerisi,
2 71400 Matematik alanı ile ilgili konularda sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma ve bu konulara ilişkin çözüm önerilerini aktarabilme becerisi,
3 71401 Bireysel ve grup olarak alanı ile ilgili çalışmaları disiplinli ve gerektiğinde sorumluluk alarak etkin yürütebilme,
4 71402 İlgi duyduğu alanda kendini geliştirebilme.
5 71403 Matematik ve uygulama alanlarındaki problemleri çözmek için bilişim teknolojilerini etkin olarak kullanabilme,
6 77474 Alanı ile ilgili bilgiye ulaşabilecek ve problemleri çözebilecek düzeyde yabancı dil bilgisi öğrenebilme,.
7 77475 Sosyal ve toplumsal problemleri fark etme ve çözüm geliştirebilme,
8 71404 Matematik ile ilgili araştırmalarda ve faaliyetlerde bilimsel, kültürel, toplumsal ve mesleki etik değerlere uygun hareket etme becerisi,

Ögrenme Çıktı Matrisi

Program Çıktısı
1 2 3 4 5 6 7 8
Öğrenme Çıktısı
1 1 1 1 5 1 1 4 2
2 1 1 1 5 1 1 4 2
3 1 1 1 5 1 1 4 2
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek