Ders Kodu | Ders Adı | Ders Türü | Yıl | Dönem | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
GMB341 | Gıdaların Fiziksel Özellikleri (TS 3) | 927003 | 3 | 5 | 4 |
Dersin Amacı
Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Diğer Hususlar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Dersin İçeriği
# | Etkinlikler | Adet | Yuzde Katkısı | Yarıyıl İci Etkinlik | Yıl Sonu Etkinlik |
---|---|---|---|---|---|
90 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 0 | 60 | ||
91 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 0 | 40 | ||
1 | Ara Sınav | 1 | 50 | 1 | |
21 | Rapor Sunma | 1 | 25 | 1 | |
47 | Laboratuvar Sınavı | 1 | 25 | 1 | |
2 | Final Sınavı | 1 | 100 | 1 |
# | Etkinlikler | Adet | Süresi(saat) | Toplam İş Yükü(saat) |
---|---|---|---|---|
1 | Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
2 | Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
7 | Laboratuvar | 1 | 25 | 25 |
20 | Rapor Hazırlama | 1 | 20 | 20 |
21 | Rapor Sunma | 1 | 2 | 2 |
32 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 25 | 25 |
33 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
47 | Laboratuvar Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Hafta | Teorik | Uygulama | Laboratuar | Ders Notları |
---|---|---|---|---|
1 | Gıdaların başlıca fiziksel özellikleri Şekil: Önemi ve ölçümü | Fiziksel ölçüm metotları |
1. hafta.pptx |
|
2 | Boyut: Önemi, ölçüm teknikleri | boyut ölçümü |
boyut ölçümü.mp4 2. hafta.pptx |
|
3 | Katılarda hacim ölçüm yöntemleri | katılarda hacim ölçümü |
3. hafta.pptx |
|
4 | Sıvılarda yoğunluk ölçüm teknikleri | Dansimetre ile ölçüm |
4. hafta.pptx |
|
5 | Katılarda yoğunluk belirleme teknikleri | Piknometre ile ölçüm |
5. hafta.pptx |
|
6 | Büzüşme: önemi ve uygulaması | büzüşmenin belirlenmesi |
6. hafta.pptx |
|
7 | Porozite: Önemi ve ölçüm teknikleri | Genel değerlendirme |
7. hafta.pptx |
|
8 | Renk: tanımı, ölçüm teknikleri | Renk ölçümü |
7. hafta renk.pptx |
|
9 | Arasınav |
9. hafta.pptx |
||
10 | Su aktivitesi: tanımı, ölçüm teknikleri | Su aktivitesi ölçümü |
tekstür.mp4 10. hafta.pptx |
|
11 | Tekstür: Tanımı ve Ölçümü | Tekstür analizer ile ölçüm |
11. hafta.pptx |
|
12 | Gıdaların reolojik özellikleri | Viskozite ölçümü |
12. hafta.pptx |
|
13 | Gıdanın Termal özellikleri | DSC'nin tanıtımı |
13. hafta.pptx dsc.MP4 |
|
14 | Gıdaların dielektrik özellikleri | Laboratuvar sınavı |
14. hafta.pptx |
|
15 | Yarıyıl sonu sınavı |
# | Öğrenme Çıktı Id | Açıklama |
---|---|---|
1 | 1493943 | Gıdaların yapısal özellikleri hakkında bilgi sahibi olur |
2 | 1493944 | Gıdaların akış davranışlarını öğrenir |
3 | 1493945 | Gıdaların fiziksel özellikleri hakkında bilgi sahibi olur |
# | Program Çıktı Id | Açıklama |
---|---|---|
1 | 71848 | Matematik, fen bilimleri ve gıda mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi |
2 | 71858 | Karmaşık gıda mühendisliği problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi |
3 | 71849 | Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi |
4 | 71850 | Gıda mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi |
5 | 71851 | Karmaşık gıda mühendisliği problemlerinin veya araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi |
6 | 71852 | Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi |
7 | 71853 | Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi |
8 | 71854 | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi |
9 | 71855 | Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; gıda mühendisliği uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi |
10 | 71856 | Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi |
11 | 71857 | Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık |