Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
GMB349 Gıda Makine ve Ekipmanları (TS 4) 927003 3 5 3

Dersin Amacı

Bu ders ile öğrencilere hammadde hazırlık makineleri, ayırma makineleri, karıştırma makineleri, ısıl işlem makine ve ekipmanları, boyut küçültme makineleri ve ambalaj ve ambalajlama sistemleri makinelerinin tanınması yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Doç. Dr. Münir ANIL

Ön Koşul Dersleri

--

Önerilen Diğer Hususlar

-

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

Saldamlı, İ ve Saldamlı, E., 2004. Gıda Endüstrisi Makinaları, Savaş Kitabevi, Ankara

Staj Durumu

-

Dersin İçeriği

Hammadde hazırlık makinelerinin incelenmesi, ayırma ve karıştırma makinelerinin incelenmesi, ısıl işlem makine ve ekipmanlarının incelenmesi, boyut küçültme makinalarının incelenmesi ve ambalaj ve ambalajlama sistemlerinin incelenmesi konularına yer verilmektedir.

Değerlendirme

# Etkinlikler Adet Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 1 60
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 1 40
1 Ara Sınav 1 70 1
12 Takım/Grup Çalışması 1 30 1
2 Final Sınavı 1 100 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
1 Ara Sınav 1 2 2
2 Final Sınavı 1 2 2
5 Derse Katılım 1 13 13
12 Takım/Grup Çalışması 1 10 10
32 Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 18 18
33 Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 30 30

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Gıdaların temel özellikleri - -
2 Hammade hazırlık makinaları - -
3 Pompalar - -
4 Gıda ön işlem ve temizlik makinaları - -
5 Sınıflama ve ayırma makinaları - -
6 Filtrasyon - -
7 Karıştırma ve karışımlama makinaları - -
8 Ara sınav - -
9 Boyut küçültme makinaları - -
10 Isıl işlem makinaları - -
11 Evaporatörler - -
12 Dearatörler ve kondansörler - -
13 Işınlama ve ohmik ısıtma - -
14 Ambalajlama ve ambalajlama makinaları - -

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
1 1289140 Hammadde hazırlık makinelerinin tanınması sağlanacaktır.
2 1289141 Ayırma ve karıştırma makineleri öğretilecektir.
3 1289142 Isıl işlem makine ve ekipmanları irdelenecektir.
4 1289143 Boyut küçültme makinaları tanıtılacaktır.
5 1289144 Ambalaj ve ambalajlama sistemleri anlatılacaktır.

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 64114 Matematik, fen bilimleri ve gıda mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi
2 64126 Karmaşık gıda mühendisliği problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi
3 64115 Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi
4 64116 Gıda mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi
5 64117 Karmaşık gıda mühendisliği problemlerinin veya araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi
6 64118 Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi
7 64119 Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi
8 64120 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi
9 64121 Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; gıda mühendisliği uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi
10 64122 Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi
11 64123 Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık

Ögrenme Çıktı Matrisi

Program Çıktısı
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Öğrenme Çıktısı
1 5
2 5
3 5
4 5
5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek