Ders Öğretim Planı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Yıl Dönem AKTS
GMB442 Gıda ve Tüketici (TS 9) 927003 4 8 4

Dersin Amacı

Gıda endüstrisi konusunda öğrencinin farkındalığını artırmak ve daha bilinçli bir tüketici olmalarını sağlamaktır

Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri

Prof.Dr. Fehmi YAZICI

Ön Koşul Dersleri

Yok

Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1. Adli-İdari Gıda Suçları ve Yeni Gıda Mevzuatı / Açıklamalı-İçtihatlı, SEÇKİN YAYINCILIK, Derleyici : Seydi Kaymaz, Hasan Tahsin Gökcan 2. Baharatlar - Mucize Gıdalar, Yazar: Penny Stanway, Serpil Demirci (Çevirmen), Baskı tarihi: Mayıs 2014, Sayfa sayısı: 184, Yayınevi: Kuraldışı Yayıncılık 3. Bal - Mucize Gıdalar 6, Yazar: Penny Stanway, Serpil Demirci (Çevirmen), 2014, Sayfa sayısı: 176, Yayınevi: Kuraldışı Yayıncılık 4. Bildiğin Gibi Değil (Şeker, İşlenmiş Gıda, Obezite ve Hastalıklar Hakkında) ,, Yazar: Robert Lustig, Zeynep Göktaş (Çevirmen), 2015, Sayfa sayısı: 320, Nail Kitabevi 5. Bir Vişne Suyu Lütfen (Gıda Serisi 3), , Yazar: Ülker Kurtcan, Alt başlık: Baskı tarihi: Aralık 2015, Sayfa sayısı: 76, Yayınevi: Akis Kitap 6. Çalınmış Hasat ve Küresel Gıda Soygunu, BGST YAYINLARI, Yazar : Vandana Shiva, 7. Çay - Mucize Gıdalar 7, Yazar: Penny Stanway, Serpil Demirci (Çevirmen), Baskı tarihi: Şubat 2014, Sayfa sayısı: 184, Yayınevi: Kuraldışı Yayınları 8. Doğal Süper Gıdalar (Dünyadan ve Türkiye'den 30 Süper Gıda), Yazar: Ayhan Ercan, Baskı tarihi: Kasım 2015, Sayfa sayısı: 288, Yayınevi: Hayykitap 9. Doğru Gıda Doğru Yaşam Doğru Mutfak, PELİKAN YAYINLARI, Yazar : Dr. Uğur Göğüş, 10. Doğru Gıda, HÜRRİYET KİTAP, Yazar : Annie B. Bond,, Melissa Breyer,,Wendy Gordon, 11. Dünyada Gıda Terörü, ATAÇ YAYINLARI, Yazar : İsmail Tokalak, 12. Dünyada Gıda ve İlaç Terörü, GÜLERBOY YAYINLARI, Yazar : İsmail Tokalak, 13. Ekolojik Felaket ve Meta Olarak Gıda, KALKEDON YAYINLARI, Yazar : Kollektif 14. Elma Hakkında Her Şey, Yazar: Ruhun Gıdası Ekibi, Baskı tarihi: Şubat 2018, Sayfa sayısı: 73, Yayınevi: Ruhun Gıdası Kitaplar 15. Elma Sirkesi - Mucize Gıdalar 3, Yazar: Penny Stanway, Serpil Demirci (Çevirmen), Baskı tarihi: Temmuz 2013, Sayfa sayısı: 160, Yayınevi: Kuraldışı Yayınları 16. Fark Etmeden Yediklerimiz Gıda Katkı Maddeleri, SERVER YAYINLARI, Yazar : Fatih Gültekin, 17. Faydalı Gıdalar ve Beslenme, Yazar: Hasan Günaydın, Baskı tarihi: 1997, Sayfa sayısı: 256, Yayınevi: Türdav Yayınları 18. Gerçek Probiyotik Beslenme (Fermantasyonla Şifalı Gıdalar), Yazar: İpek Kuşçu, Baskı tarihi: Eylül 2017, Sayfa sayısı: 200, Yayınevi: Doğan Kitap 19. Gezgin Şölen ve Gıda Küreselleşmesinin On Bin Yılı, YAPI KREDİ YAYINLARI, Yazar : Kenneth F. Kiple, 2010. 20. Gıda Bağımsızlığı, YENİ İNSAN YAYINEVİ, Yazar : Uwe Hoering, 21. Gıda Bilmeceleri, YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ YAYINLARI, Yazar : Dr. Sibel Özilgen, 22. Gıda Emperyalizmi (Yeni Sömürgecilik Açısından), Yazar: Osman Nuri Koçtürk, Baskı tarihi: 1966, Sayfa sayısı:96, Yayınevi: Toplum Yayınevi 23. Gıda İsrafı, DETAY YAYINCILIK, Yazar : Aynur İlyasov, 24. Gıda Kalite Sağlama, SİDAS, Yazar : Kollektif , 25. Gıda Katkı Maddeleri ve İnsan Sağlığına Etkileri, MİKADO YAYINLARI, 26. Gıda Katkı Maddelerine Yönelik Tüketici Rehberi, SERVER YAYINLARI, Yazar : Fatih Gültekin, 27. Gıda Korkusu ve Beslenmeye Dair Endişelerin Tarihçesi, TÜRKİYE İŞ BANKASI KÜLTÜR YAYINLARI, Yazar : Harvey Levenstein, 28. Gıda Krizi ve Tarım, Ekoloji ve Egemenlik, METİS YAYINLARI, Yazar : Abdullah Aysu, 29. Gıda Mevzuatı, ALFA YAYINLARI-DERS KİTAPLARI, Yazar : Eldem-Olcay , 30. Gıda Mühendisi Gibi Düşünmek. Yazar. Abdullah Reha Nazlı., Kamer Yayınları 31. Gıda Rehberi, ELİT YAYINLARI, Yazar : Dr. Mustafa Reyhanlı, 32. Gıdalar, Ambalajlar, Silahlar ve Açlar. Mekruke Bayram. Haa Kitap. 33. Helal Gıda, IŞIK YAYINLARI, Yazar : Yüksel Çayıroğlu, 34. Helali Arama Stratejileri (Sağlıklı ve Doğal Gıdanın Peşinde), Yazar: Kolektif, Melek Aktürk (Derleyen), Baskı tarihi: 2019, Sayfa sayısı: 264, Yayınevi: İnsan ve Hayat Kitaplığı 35. Herkese Gıda, ÇİTLEMBİK YAYINLARI, Yazar : John Madeley, Food for All: The Need for a New Agriculture 36. Hobi ve Gıda / Görsel Ansiklopedi, VATAN KİTAP, Yazar : Jean-Claude Corbeil,, Ariane Archambault, 37. İyi Gıda Kötü Gıda, HAYY KİTAP, Yazar : Kemal Özer, 38. Kansere Karşı Gıda Rehberi, PELİKAN YAYINLARI, Yazar : Dr. Uğur Göğüş, 39. Karbonat - Mucize Gıdalar 4, Yazar: Penny Stanway, Serpil Demirci (Çevirmen), Baskı tarihi: Eylül 2013, Sayfa sayısı: 176, Yayınevi: Kuraldışı Yayınevi 40. Kur'an ve Sünnet Işığında Helal Gıda, SÜLEYMANİYE VAKFI YAYINLARI, Yazar : Yahya Şenol, 41. Küresel Gıda Düzeni ve Kriz Derinleşirken, NOTABENE YAYINLARI, Yazar : Mustafa Koç, 42. Küresel Hegemonya Savaşları ve İklim Su ve Gıda, ORİON KİTABEVİ, Yazar : Dr. Ramazan Kurtoğlu, 2013. 43. Küresel Hegemonya Savaşları ve İklim, Su ve Gıda, KARMA KİTAPLAR, Yazar : Dr. Ramazan Kurtoğlu, 44. Küresel Isınma ve Alınan Önlemler Gıda Petrol Fiyatları İlişkisini Değiştirdi mi?, Yazar: Aynur Pala, Baskı tarihi: Kasım 2018 ,Sayfa sayısı: 80, Yayınevi: Okan Üniversitesi Yayınları 45. Limon (Mucize Gıdalar), Yazar: Serpil Demirci (Çevirmen), Nisan 201, Sayfa sayısı: 176, Yayınevi: Kuraldışı Yayıncılık 46. Mutluluğa Doğru / Gıda-Spor ve Sağlık, PELİKAN YAYINLARI, Yazar : Dr. Uğur Göğüş, 47. Organik Beslenme ve Gıda Terörü, GÜNİZİ YAYINCILIK, Yazar : Mualla Ergen, 48. Peynir Kalesi (Gıda Serisi – 2), Yazar: Ülker Kurtcan, Alt başlık: Baskı tarihi: 2015 Sayfa sayısı: 76, Yayınevi: Akis Kitap 49. Renkli Ekmekler (Gıda Serisi – 1), Yazar: Ülker Kurtcan, Alt başlık: Baskı tarihi: 2015, Sayfa sayısı: 80, Yayınevi: Akis Kitap 50. Sağlık İçin Doğru Gıda, PELİKAN YAYINLARI, Yazar : Dr. Uğur Göğüş, 51. Sahte Domuz Gribi, Gıdalar Üstün Irk Yaratma Dünya Nüfus Azaltımı Projeleri, Yazar: F. William Engdahl, Levent Kartal (Çevirmen), Baskı tarihi: Aralık 2009, Sayfa sayısı: 190, Yayınevi: Bilim Yayınevi 52. Sarmısak - Mucize Gıdalar 5, Yazar: Penny Stanway, Serpil Demirci (Çevirmen), Baskı tarihi: Kasım 2013, Sayfa sayısı: 168, Yayınevi: Kuraldışı Yayınevi 53. Sosyal Sorumluluk Modeli Olarak Gıda Bankacılığı, CİNİUS YAYINLARI, Yazar : Mehmet Emin Okur,, Züleyha Sayın, 54. Tabağındaki Yüz ve Gıda Hakkındaki Gerçekler, PALOMA YAYINLARI, Yazar : Jeffrey Moussaieff Masson, 2015. 55. Tohum ve Gıdanın Geleceği Üzerine Manifestolar, Yazar: Vandana Shiva, Aykız Doğan (Çevirmen), Baskı tarihi: 2012, Sayfa sayısı: 138, Yayınevi: Sinek Sekiz Yayınevi 56. Tokluğun İçindeki Açlık Mor Gıda, KUM YAYINLARI, Yazar : Dr. Filiz Akgün Soydal, 57. Toplum ve Bilim Sayı:138 - 139 Ekolojinin Politikası: Piyasa, Mekan, Gıda İLETİŞİM - DERGİ, 58. Yemezler! ve Bilimsel Verilerle Gıda-Hastalık İlişkisi, HAYY KİTAP, Yazar : Dr. Yavuz Dizdar, 2013. 59. Yeni Dünya Düzeni ve Helal Gıda, GİMDES, Yazar : Dr. Müh. Hüseyin Kami Büyüközer, 60. Yeniden Gıda Raporu ve Yediklerimiz, İçtiklerimiz Helal mi, Haram mı? Ve Sağlığımıza ne Kadar Uygun?, GİMDES, Yazar : Dr. Müh. Hüseyin Kami Büyüközer, 61. Zeytinyağı - Mucize Gıdalar 2, Yazar: Penny Stanway, Serpil Demirci (Çevirmen), Baskı tarihi: Mayıs 2013, Sayfa sayısı: 160, Yayınevi: Kuraldışı Yayınevi

Staj Durumu

Yok

Dersin İçeriği

Giriş, Tarihten Günümüze Gıda, Gıda Bilimi ve Teknolojisindeki Gelişmeler, Tüketici, Müşteri ve Tüketici Hakları Kavramları, Tarihten Günümüze tüketici, müşteri ve tüketici hakları kavramlarının evrimi, Gıda pazarlama ve Gıda Satış Yerleri, Gıdalarla ilgi yanlış bilinen gerçekler, Beslenme ve Sağlık, Gıda konusunda Kanuni Düzenlemeler, Gıda Güvenliği, Risk ve Kalite,

Değerlendirme

# Etkinlikler Adet Yuzde Katkısı Yarıyıl İci Etkinlik Yıl Sonu Etkinlik
90 Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 0 40
91 Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 0 60
1 Ara Sınav 1 50 1
22 Proje Hazırlama 1 50 1
2 Final Sınavı 1 40 1
40 Proje Hazırlama 1 25 1
41 Proje Sunma 1 35 1

Ders İş Yükü Verisi

# Etkinlikler Adet Süresi(saat) Toplam İş Yükü(saat)
1 Ara Sınav 1 2 2
2 Final Sınavı 1 2 2
22 Proje Hazırlama 1 30 30
23 Proje Sunma 1 5 5
29 Bireysel Çalışma 14 2 28
34 Okuma 14 2 28

Haftalık Ders İçeriği

Hafta Teorik Uygulama Laboratuar Ders Notları
1 Giriş giriş.pptx
2 Tarihten Günümüze Gıda 2. Hafta.pptx
3 Gıda Bilimi ve Teknolojisindeki Gelişmeler 3. Hafta.pptx
4 Tüketici, Müşteri ve Tüketici Hakları Kavramları 4. Hafta.pptx
5 Tarihten Günümüze tüketici, müşteri ve tüketici hakları kavramlarının evrimi 5. Hafta.pptx
6 Gıda pazarlama ve Gıda Satış Yerleri 6. Hafta.pptx
7 Gıdalarla ilgi yanlış bilinen gerçekler (I) 7. Hafta.pptx
8 Gıdalarla ilgi yanlış bilinen gerçekler (II) 8. Hafta.pptx
9 Arasınav 9. Hafta.pptx
10 Beslenme ve Sağlık 10. Hafta.pptx
11 Gıda konusunda Kanuni Düzenlemeler 11. Hafta.pptx
12 Gıda Güvenliği, Risk ve Kalite 12. Hafta.pptx
13 Gıdalarla ilgi yanlış bilinen gerçekler (III) 13. Hafta.pptx
14 Gıdalarla ilgi yanlış bilinen gerçekler (IV) 14. Hafta.pptx

Dersin Öğrenme Çıktıları

# Öğrenme Çıktı Id Açıklama
1 1507643 Gıdalarla ilgi problemleri tespit edebilmek
2 1507644 Gıdalarla ilgili problemlere çözüm önerileri sunmak
3 1507645 Gıda konusunda tüketicileri bilinçlendirmek
4 1507646 Sağlıklı beslenme konusunda insanlara rehber olmak

Bölüm Program Çıktıları

# Program Çıktı Id Açıklama
1 71848 Matematik, fen bilimleri ve gıda mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi
2 71858 Karmaşık gıda mühendisliği problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi
3 71849 Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi
4 71850 Gıda mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi
5 71851 Karmaşık gıda mühendisliği problemlerinin veya araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi
6 71852 Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi
7 71853 Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi
8 71854 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi
9 71855 Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; gıda mühendisliği uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi
10 71856 Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi
11 71857 Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık

Ögrenme Çıktı Matrisi

Program Çıktısı
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Öğrenme Çıktısı
1 5 4 4 2 3 3
2 4 4
3 3 3
4 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek