Kuruluş
Kazanılan Derece
Kabul ve Kayıt Koşulları
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Program Profili
Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)
Üst Derece Programlarına Geçiş
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Mezuniyet Koşulları
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)
Bölüm Olanakları
# | Program Çıktı Id | Açıklama |
---|---|---|
1 | 77183 | Bitkisel üretimin her aşamasında ürün kayıplarına neden olan hastalıkların, zararlıların ve yabancı otların sistematik, morfolojik, biyolojik, ekolojik ve epidemiyolojik bilgilerini öğrenebilme |
2 | 77184 | Kültür bitkilerindeki hastalıklar, zararlılar ve yabancı otlara karşı uygulanabilecek tarımsal savaş yöntemlerini ve kullanımlarını öğrenebilme |
3 | 77185 | Bitki Korumada kullanılan pestisitleri, etkili bir şekilde kullanımını, insanlara ve çevreye olan olumsuz etkilerini öğrenebilme |
4 | 77186 | Organik tarım faaliyetleri içerisinde bitki koruma ürünlerini ve uygulamalarını öğrenebilme |
5 | 77187 | Kamu ve özel tarım sektöründe çalışabilecek gerekli altyapı ve donanıma sahip olabilme, bağımsız/ekip üyesi olarak bir çalışma yürütebilme ve alanıyla ilgili mevzuata hakim olup uygun davranabilme |
6 | 77188 | Öğrenim sürecinde elde edilen bilgileri neden-sonuç ilişkileri ile değerlendirebilme; ilgili verileri toplayıp sonuçlarını uygulamaya aktarabilme; hangi bilgiye nerede, ne zaman ve niçin ihtiyaç duyulacağını öngörebilme |
7 | 77189 | Alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme |
8 | 77190 | Mesleki konularda sorunları tanıma, karar verme ve çözümleme konularında inisiyatif kullanır |
- 1.
- Ortaöğretim düzeyinde kazanılan yeterliliklere dayalı olarak alanındaki güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma.
- 1.
- Alanında edindiği temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri aynı alanda bir ileri eğitim düzeyinde veya aynı düzeydeki bir alanda kullanabilme becerileri kazanma.
- 2.
- Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak, verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme.
- 1.
- Alanı ile ilgili temel düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme.
- 2.
- Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme.
- 3.
- Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri yürütebilme.
- 1.
- Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme, öğrenme gereksinimlerini belirleyebilme ve karşılayabilme.
- 2.
- Öğrenimini aynı alanda bir ileri eğitim düzeyine veya aynı düzeydeki bir mesleğe yönlendirebilme.
- 3.
- Yaşamboyu öğrenme bilinci kazanmış olma
- 1.
- Alanı ile ilgili konularda sahip olduğu temel bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yoluyla aktarabilme.
- 2.
- Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşabilme.
- 3.
- Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyi'nde kullanarak alanındaki bilgileri izleyebilme ve meslektaşları ile iletişim kurabilme
- 4.
- Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme.
- 1.
- Alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahip olma.
- 2.
- Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite ve kültürel değerler ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olma.
- 2.
- Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite ve kültürel değerler ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olma.
TYYÇ | Program Çıktıları | ||||||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ||
BİLGİ | 1 | ||||||||
BECERİ | 1 | ||||||||
2 | |||||||||
YETKİNLİKLER ( Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği ) | 1 | ||||||||
2 | |||||||||
3 | |||||||||
YETKİNLİKLER ( Öğrenme Yetkinliği ) | 1 | ||||||||
2 | |||||||||
3 | |||||||||
YETKİNLİKLER ( İletişim ve Sosyal Yetkinlik ) | 1 | ||||||||
2 | |||||||||
3 | |||||||||
4 | |||||||||
YETKİNLİKLER ( Alana Özgü Yetkinlik ) | 1 | ||||||||
2 | |||||||||
2 |
Yıl: 1, Dönem: 1 | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Ders Kodu | Ders Adı | Ders Türü | T | U | L | Kredi | AKTS |
ATİ101 | Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I | Zorunlu | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 |
BKP101 | Genel Botanik | Zorunlu | 2 | 1 | 0 | 3 | 4 |
BKP103 | Tarımsal Ekoloji | Zorunlu | 2 | 0 | 0 | 2 | 4 |
BKP105 | Toprak Bilgisi | Zorunlu | 2 | 0 | 0 | 2 | 4 |
BKP107 | Entomoloji | Zorunlu | 3 | 1 | 0 | 4 | 6 |
BKP109 | Fitopatoloji | Zorunlu | 3 | 1 | 0 | 4 | 6 |
TDİ101 | Türk Dili I | Zorunlu | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 |
YD101 | Yabancı Dil I | SDG | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 |
Yıl: 1, Dönem: 2 | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Ders Kodu | Ders Adı | Ders Türü | T | U | L | Kredi | AKTS |
ATİ102 | Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II | Zorunlu | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 |
BKP102 | Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı | Zorunlu | 2 | 1 | 0 | 3 | 6 |
BKP106 | Genel Bitki Zararlıları | Zorunlu | 2 | 1 | 0 | 3 | 6 |
BKP108 | Tarımsal Savaş Yöntemleri | Zorunlu | 3 | 0 | 0 | 3 | 6 |
BKP114 | İş Sağlığı ve Güvenliği | Zorunlu | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 |
BKPSEÇ-II | Seçmeli Dersler-II | SDG | 0 | 0 | 0 | 0 | 4 |
STJ102 | Staj | Zorunlu | 0 | 0 | 0 | 0 | 10 |
TDİ102 | Türk Dili II | Zorunlu | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 |
YD102 | Yabancı Dil II | SDG | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 |
Yıl: 2, Dönem: 3 | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Ders Kodu | Ders Adı | Ders Türü | T | U | L | Kredi | AKTS |
BKP203 | Organik Tarımda Bitki Koruma | Zorunlu | 2 | 1 | 0 | 3 | 3 |
BKP207 | Sebze Hastalıkları | Zorunlu | 2 | 0 | 0 | 2 | 4 |
BKP209 | Sebze Zararlıları | Zorunlu | 2 | 0 | 0 | 2 | 4 |
BKP211 | Tarla Bitkileri Hastalıkları | Zorunlu | 2 | 0 | 0 | 2 | 4 |
BKP213 | Tarla Bitkileri Zararlıları | Zorunlu | 2 | 0 | 0 | 2 | 4 |
BKP223 | Girişimcilik ve Yenilikçilik | Zorunlu | 2 | 0 | 0 | 2 | 3 |
BKPSEÇ-III | Seçmeli Dersler-III | SDG | 0 | 0 | 0 | 0 | 8 |
Yıl: 2, Dönem: 4 | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Ders Kodu | Ders Adı | Ders Türü | T | U | L | Kredi | AKTS |
BKP206 | Bitki Koruma İlaçları | Zorunlu | 3 | 1 | 0 | 4 | 4 |
BKP208 | Entegre Mücadele | Zorunlu | 3 | 0 | 0 | 3 | 3 |
BKP210 | Meyve Bağ Hastalıkları | Zorunlu | 2 | 1 | 0 | 3 | 4 |
BKP212 | Yabancı Otlar ve Mücadelesi | Zorunlu | 2 | 1 | 0 | 3 | 3 |
BKP220 | Bitki Klinikleri | Zorunlu | 2 | 1 | 0 | 3 | 4 |
BKP222 | Meyve Bağ Zararlıları | Zorunlu | 2 | 1 | 0 | 3 | 4 |
BKPSEÇ-IV | Seçmeli Dersler-IV | SDG | 0 | 0 | 0 | 0 | 8 |
Yıl: 1, Dönem: 1 | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Ders Kodu | Ders Adı | T | U | L | Kredi | AKTS | |
YDA101 | Almanca I | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | |
YDF101 | Fransızca I | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | |
YDİ101 | İngilizce I | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 |
Yıl: 1, Dönem: 2 | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Ders Kodu | Ders Adı | T | U | L | Kredi | AKTS | |
BKP110 | Zooloji | 2 | 0 | 0 | 2 | 4 | |
BKP112 | Tarımsal İngilizce | 2 | 0 | 0 | 2 | 4 | |
YDA102 | Almanca II | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | |
YDF102 | Fransızca II | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 | |
YDİ102 | İngilizce II | 2 | 0 | 0 | 2 | 2 |
Yıl: 2, Dönem: 3 | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Ders Kodu | Ders Adı | T | U | L | Kredi | AKTS | |
BKP215 | Süs Bitkileri Hastalıkları ve Zararlıları | 2 | 0 | 0 | 2 | 4 | |
BKP217 | Sunum Teknikleri | 2 | 0 | 0 | 2 | 4 | |
BKP219 | Topraksız Tarım | 2 | 0 | 0 | 2 | 4 | |
BKP221 | Bitki Sistematiği | 2 | 0 | 0 | 2 | 4 | |
BKP225 | Toplam Kalite Yönetimi | 2 | 0 | 0 | 2 | 4 |
Yıl: 2, Dönem: 4 | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Ders Kodu | Ders Adı | T | U | L | Kredi | AKTS | |
BKP214 | Bitki Besleme ve Gübreleme | 2 | 1 | 0 | 3 | 4 | |
BKP218 | Bitki Koruma Mekanizasyonu | 2 | 1 | 0 | 3 | 4 | |
BKP224 | Depolanmış Ürün Hastalık ve Zararlıları | 2 | 1 | 0 | 3 | 4 | |
BKP226 | Yazışma Teknikleri | 2 | 1 | 0 | 3 | 4 |