Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgi Paketi - Ders Kataloğu

Ders Öğretim Planı

Ders KoduDers AdıDers TürüYılYarıyılAKTS
OTP209 Organik Sebze Yetiştiriciliği-I (Açık) 927001 2 3 3
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Amacı
Sebze yetiştiriciliği konusunda kaliteyi esas alan temel yetiştiricilik bilgilerini öğrenmiş, sebzeciliğin ülke ve dünya ekonomisindeki güncel yerini kavramış ve sebze üretiminin kritik aşamalarını yönetebilecek nitelikte bireyler yetiştirmek.
Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Sezgin Uzun
Öğrenme Çıktıları
  1. Organik tarım kurallarına göre, tarımsal üretimi planlama ve devam ettirebilme becerisi kazanır
  2. Tarımsal üretimde çevre ve insan sağlığını ön planda tutabilmeyi öğrenir.
  3. Sebzeler hakkında genel yetiştirme ilkelerini ve bahçevanlık tekniklerini uygulayabilmek
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Ön Koşul Dersleri
Yok
Önerilen Diğer Husular
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
C., Eliot, 2003. The New Organic Grower. Textbook.S., Karl, 2002. Successfull Small-Scale Farming: An Organic Approach. Textbook.S., Uzun, 2002. Organik Sebzecilik, Konferans, Samsun, 2002.S., Uzun, 2007. Seracılıkta konvensiyonel-Organik karşılaştırılması. I. Organik seracılık kongresi, Bahçeşehir Üniversitesi, 19-20 Ekim-2007, İstanbul.Anonymous, 2009. Türkiye Cumhuriyeti Tarım Bakanlığı Organik Tarım Mevzuatı ve Yönetmeliği ve AB Organik Tarım Yönetmeliğine Uyumu (web sitesi).Related articles (periodicals) and web sites.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Dersin İçeriği
1. Sebzenin tanımı ve sınıflandırılması; 2. Sebzelerin beslenme ve insan sağlığı açısından önemi; 3. Dünya ve Türkiye’de sebze üretimi;4. Tarım bölgelerimize göre sebzecilik; 5. Sebze yetiştiriciliğinde ekolojik faktörler; 6. Sebzelerde görülen çiçek yapıları ve çoğaltma teknikleri; 7. Organik sebze bahçesi tesisi; 8. Organik sebze yetiştiriciliğinde uygulanan kültürel işlemler (toprak işleme, gübreleme, sulama, çapalama), 9. Sıcak sebze türleri (domates, biber, patlıcan, hıyar, karpuz, havuç, karnabahar, soğan vb) ve yetiştiriciliği10. Ara Sınav,11. Serin sebze türleri ve yetiştiriciliği
Haftalık Ders İçeriği
Hafta Teorik Uygulama Laboratuar
1.Sebze ve sebzeciliğin tanımı, sebzelerin beslenme ve sağlık üzerine etkileri
2.Dünya ve ülkemizde sebzeciliğin ekonomik önemi ve mevcut durum Türkiye’de sebze üretim bölgeleri
3.Çiçek ve Döllenme Biyolojilerine Göre Siniflandirma, Kültürlerine Göre Siniflandirma, Yenilen Kisimlarina Göre Siniflandirma
4.Sebzelerin değerlendirme şekilleri
5.Sebzecilikte işletme şekilleri (tarla, ticari, aile, organik)
6.Sebze Bahçesinin Kuruluşu, Bahçenin Sinirlandirilmasi, Yetiştirme Yerlerinin Hazirlanmasi, Bitki Yetiştirme Yerleri
7.Sebzecilik Yapilan Topraklar, Toprağin Hazirlanmasi, Toprak Işlemede Kullanilan Alet ve Vasitalar
8.Sebzecilikte Su ve Sulama Usulleri
9.Sebzecilikte Kullanilan Gübreler ve Gübreleme
10.Ara Sınav
11.Sebzecilikte Tohum,Tohumlarin Muhafazasi
12.Sebzecilikte Münavebe
13.Sebzecilikte üretim yöntemleri (vegetatif ve generatif üretim)
14.Sebze Bahçelerinde Yapilan Yillik Bakim Işleri
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetKatkı (%)
Ara Sınav1100
Toplam100
Yarıyıl (Yıl) Sonu EtkinlikleriAdetKatkı (%)
Final Sınavı1100
Toplam100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
Toplam100
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerAdetSüresi(saat)Toplam İş Yükü(saat)
Ara Sınav188
Final Sınavı11212
Derse Katılım14342
Rehberli Problem Çözümü14114
Ev Ödevi11010
Toplam86