Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgi Paketi - Ders Kataloğu

Ders Öğretim Planı

Ders KoduDers AdıDers TürüYılYarıyılAKTS
İŞL224 Üretim Yönetimi 927001 2 4 5
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Amacı
Modern işletmecilikte ekonominin yapı taşlarından oluşan insan ihtiyaçlarının giderilmesine yönelik mal ve hizmet üretiminin gerçekleşmiş olduğu birimlerde meydana gelen çeşitli idari ve yapısal analizlerin yapılması ve karşılaşılan bir takım güçlüklerin ortadan kaldırılmasına yönelik eylemlerin ortaya konulması.
Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr.gör. Sinan Emirzeoğlu
Öğrenme Çıktıları
  1. Üretim planlaması, stok kontrolü ve bakım yönetimi hakkında bilgi verebilecektir. 5.1- Üretim planlaması stratejilerini uygular. 5.2- Üretim programlaması yapar. 5.3- Stok kontrolü metotları hakkında bilgi verir. 5.4- Bakım planlaması hakkında bilgi verir.
  2. Üretim işletmelerinde kalite kontrolü yapabilecektir. 6.1- Kalite kontrol sistemlerinin amaçları ve işleyişi hakkında bilgi verir. 6.2- Kalite kontrolü metotlarını tanımlar. 6.3- TKY ve kalite çemberi hakkında bilgi verir. 6.4- Kalite kontrolünün Türkiye’deki uygulamaları hakkında bilgi verir.
  3. Üretim yöntemlerinin temel kavramlarını tanımlayabilecektir. 1.1- Üretim yönetiminin amaçlarını açıklar. 1.2- Üretim yönetimi bölümünün diğer işletme bölümleri ile ilişkilerini açıklar. 1.3- Üretim yönetimi bölümünün işletme organizasyonu içindeki yerini belirler.
  4. İş yeri düzeni ve iş analizleri hakkında bilgi verebilecektir. 4.1- Yerleştirme düzeninin amaç ve çeşitleri hakkında bilgi verir. 4.2- İş yeri düzeni planlaması yapar. 4.3- İş analizlerinin temel metotlarını uygular 4.4- İş ölçümü tekniklerini ve uygulanması hakkında bilgi verir. 4.5- İş değerlendirme ile ücret sistemleri arasında ilişki kurar.
  5. Kuruluş yeri seçimi ve işletme büyüklüğü hakkında bilgi verebilecektir. 3.1- Kuruluş yeri seçimini etkileyen faktörleri açıklar. 3.2- En iyi kuruluş yerinin seçiminde kullanılan metotlar hakkında bilgi verir. 3.3- İşletme büyüklünü ve kapasite türlerini tanımlar.
  6. Üretim sistemleri ve ürün tasarımını tanımlayabilecektir. 2.1-Üretim sistemlerini sınıflandırır. 2.2-Üretim kararları ve bu kararları etkileyen faktörleri açıklar. 2.3- Ürün tasarımının yapılışı ve amaçlarını açıklar. 2.4- Yeni ürünün başarısını etkileyen faktörleri anlatır.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Ön Koşul Dersleri
Ön Koşulsuz
Önerilen Diğer Husular
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1- Üretim Yönetimi, M.Tekin, Eğitim Kitabevi, Ankara 2004
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Dersin İçeriği
Haftalık Ders İçeriği
Hafta Teorik Uygulama Laboratuar
1.Üretim Yönetiminin Temel Kavramları
2.Üretim sistemleri ve ürün tasarımı
3.Yeni ürünün başarısını etkileyen faktörler
4.Kuruluş yeri seçimi ve işletme büyüklüğü
5.İşletme büyüklünün ölçülme şekilleri
6.İşyeri düzeni ve iş analizleri
7.İş analizleri temel metodları
8.Ara Sınav
9.İş değerlendirme ile ücret sistemleri ilişkisi
10.Üretim planlaması
11.Stok kontrolü metotları
12.Bakım planlaması
13.Kalite kontrolü
14.Toplam kalite yönetimi ve kalite çemberi
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetKatkı (%)
Ara Sınav1100
Toplam100
Yarıyıl (Yıl) Sonu EtkinlikleriAdetKatkı (%)
Final Sınavı1100
Toplam100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
Toplam100
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerAdetSüresi(saat)Toplam İş Yükü(saat)
Ara Sınav144
Final Sınavı144
Derse Katılım14342
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma8540
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma7535
Toplam125