Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgi Paketi - Ders Kataloğu

Ders Öğretim Planı

Ders KoduDers AdıDers TürüYılYarıyılAKTS
GTP109 Gıda Kimyası 927001 1 1 3
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Amacı
Bu ders ile öğrencilere; mevzuat ve analiz metotlarına uygun olarak gıdaların temel bileşenleri 1(su, karbonhidratlar,proteinler ve lipidler), 2(enzimler, mineral maddeler ve vitaminler)ve diğer bileşenlerini (fenolik bileşikleri, doğal lezzet bileşenleri ve rastlanan toksik ve kontaminant maddeler) inceleme yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Lecturer. Dr. Sevil EVREN
Öğrenme Çıktıları
  1. Gıdalarda bulunan su, karbonhidrat, protein ve lipidlerin önemini ve fonksiyonlarını öğrenir/kavrar.
  2. gıdalarda bulunan enzimler, mineral maddeler ve vitaminleri, önemini ve fonksiyonlarını öğrenir/kavrar.
  3. Gıdalarda bulunan fenolik bileşikleri, doğal lezzet bileşenlerini ve rastlanan toksik ve kontaminant maddeleri, önemini ve fonksiyonlarını öğrenir/kavrar.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Diğer Husular
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Demirci M., Gıda Kimyası, 2006.
2.Saldamlı, İ., Gıda Kimyası, 2007.
Yardımcı kitap ve diğer kaynaklar.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Dersin İçeriği
Gıdalarda bulunan su, önemi ve fonksiyonları, gıdalarda bulunan karbonhidratlar, önemi ve fonksiyonları, gıdalarda bulunan proteinler, önemi ve fonksiyonları, gıdalarda bulunan lipidler, önemi ve fonksiyonları, gıdalarda bulunan enzimler, önemi ve fonksiyonları, gıdalarda bulunan mineral maddeler, önemi ve fonksiyonları, gıdalarda bulunan vitaminler, önemi ve fonksiyonları, gıdalarda bulunan doğal lezzet maddeleri, önemi ve fonksiyonları, gıdalarda rastlanan toksik ve kontaminant maddeler, önemi ve fonksiyonları.
Haftalık Ders İçeriği
Hafta Teorik Uygulama Laboratuar
1.Gıdalarda bulunan su, önemi ve fonksiyonları.
2.Gıdalarda bulunan su, önemi ve fonksiyonları.Gıdalarda bulunan karbonhidratlar, önemi ve fonksiyonları.
3.Gıdalarda bulunan karbonhidratlar, önemi ve fonksiyonları.
4.Gıdalarda bulunan karbonhidratlar, önemi ve fonksiyonları, Gıdalarda bulunan proteinler, önemi ve fonksiyonları.
5.Gıdalarda bulunan proteinler, önemi ve fonksiyonları.
6.Gıdalarda bulunan lipidler, önemi ve fonksiyonları.
7.Gıdalarda bulunan lipidler, önemi ve fonksiyonları, Gıdalarda bulunan enzimler, önemi ve fonksiyonları.
8.Gıdalarda bulunan enzimler, önemi ve fonksiyonları.
9.Gıdalarda bulunan mineral maddeler, önemi ve fonksiyonları, Gıdalarda bulunan vitaminler, önemi ve fonksiyonları.
10.Arasınav
11.Gıdalarda bulunan vitaminler, önemi ve fonksiyonları.
12.Gıdalarda bulunan fenolik maddeleri, önemi ve fonksiyonlarını
13.Gıdalarda bulunan doğal lezzet maddeleri, önemi ve fonksiyonları.
14.Gıdalarda rastlanan toksik ve kontaminant maddeler, önemi ve fonksiyonları.
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetKatkı (%)
Ara Sınav1100
Toplam100
Yarıyıl (Yıl) Sonu EtkinlikleriAdetKatkı (%)
Final Sınavı1100
Toplam100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
Toplam100
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerAdetSüresi(saat)Toplam İş Yükü(saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım13339
Rehberli Problem Çözümü13113
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma166
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma188
Ev Ödevi515
Toplam75