Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgi Paketi - Ders Kataloğu

Ders Öğretim Planı

Ders KoduDers AdıDers TürüYılYarıyılAKTS
GTP102 Gıda Mikrobiyoloji 927001 1 2 4
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Amacı
Bu ders ile öğrencilere; mevzuat ve analiz metotlarına uygun olarak Gıda ve Mikroorganizma İlişkilerini İncelemek, Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörleri incelemek, Gıdalarda indikatör ve patojen mikroorganizmaları incelemek, Gıdalarda mikorganizmaların kontrol altına alnmasını incelemek, Gıdalarda mikrobiyolojik bozulmaları incelemek ve Gıdalarda mikrobiyolojik bozulmaları incelemek yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Dr. Osman GÜL
Öğrenme Çıktıları
  1. Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörleri inceler.
  2. Gıda ve Mikroorganizma İlişkilerini İnceler.
  3. Gıdalarda mikrobiyolojik bozulmaları inceler.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Diğer Husular
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Ders kitabı, yardımcı kitap ve diğer kaynaklar
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Dersin İçeriği
Gıdalarda mikrobiyal bulaşma kaynakları, gıdalardaki mikroorganizmalar, mikrobiyal gelişmeyi etkileyen iç ve dış faktörler, gıdalarda indikatör mikroorganizmalar, gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıklar, et ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar, süt ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar, yumurta ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar, meyve sebze ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar, tahıl ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar, fermente alkollü içeceklerde mikrobiyolojik bozulmalar.
Haftalık Ders İçeriği
Hafta Teorik Uygulama Laboratuar
1.Gıdalarda Mikrobiyal Bulaşma Kaynaklarını IncelemekGıdalardaki Mikroorganizmaları Incelemek
2.Gıdalardaki Mikroorganizmaları IncelemekMikrobiyal gelişmeyi etkileyen iç faktörleri incelemek
3.Mikrobiyal gelişmeyi etkileyen iç faktörleri incelemekMikrobiyal gelişmeyi etkileyen dış faktörleri incelemekGıdalarda indikatör mikroorganizmaları incelemek
4.Gıdalarda indikatör mikroorganizmaları incelemek+ Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıkları incelemek
5.Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıkları incelemek Mikrobiyal kontaminasyon kontrolu yapmak Mikroorganizmaların uzaklaştırılmasını incelemek
6.Mikrobiyal gelişmenin engellenmesini incelemek Mikrorganizmaların öldürülmesini incelemek
7.Mikrorganizmaların öldürülmesini incelemek
8.Et ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmaları incelemek
9.Süt ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmaları incelemek
10.ARA SINAV
11.Yumurta ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmaları incelemekMeyve sebze ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmaları incelemek
12.Meyve sebze ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmaları incelemek Konservelerde mikrobiyolojik bozulmaları incelemek
13.Konservelerde mikrobiyolojik bozulmaları incelemekTahıl ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmaları incelemek
14.Tahıl ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmaları incelemekFermente alkollü içeceklerde mikrobiyolojik bozulmaları incelemek
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetKatkı (%)
Ara Sınav1100
Toplam100
Yarıyıl (Yıl) Sonu EtkinlikleriAdetKatkı (%)
Final Sınavı1100
Toplam100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
Toplam100
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerAdetSüresi(saat)Toplam İş Yükü(saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım14570
Laboratuvar166
Bireysel Çalışma236
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma166
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma188
Toplam100