Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgi Paketi - Ders Kataloğu

Ders Öğretim Planı

Ders KoduDers AdıDers TürüYılYarıyılAKTS
GTP203 Tahıl Teknolojisi-I 927001 2 3 5
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Amacı
Bu ders ile öğrencilere; mevzuat ve Türk Gıda Kodeksine uygun olarak tahıl ürünleri üretimini kontrol etme yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır
Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Dr. Osman GÜL
Öğrenme Çıktıları
  1. Tahılların yapısı ile beslenme ve ekonomik açıdan önemini kavrar
  2. Tahılların fiziksel ve kimyasal özelliklerini kavrar
  3. Tahılların depolanması ve öğütülmesi konularını kavrar
  4. Tahıl ürünlerinin (ekmek,makarna, bisküvi,vb.) üretim teknolojilerini kavrar
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Diğer Husular
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
ELGÜN, Adem; ERTUGAY, Zeki, Tahıl İşleme Teknolojisi, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Erzurum, 1997.
ELGÜN, Adem; ERTUGAY, Zeki, CERTEL, Muharrem, Tahıl ve Ürünlerinde Analitik Kalite Kontrolü ve Laboratuvar Uygulama Kılavuzu, KOTANCILAR, Gürbüz, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Erzurum, 1998.
Öğütme Teknolojisi, H. Özkaya ve B. Özkaya, 2005.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Dersin İçeriği
Tahıl tanesinin yapısı, tahılların depolanması, buğday öğütme teknolojisi, buğday ve un kalite kriterleri, diğer tahılların (pirinç, mısır, arpa, vb) öğütülmesi ve işlenmesi, tahılların kimyasal bileşimi, nişasta ve özellikleri, tahıl proteinleri, gluten, hamur reolojisi, ekmek, bulgur, makarna, bisküvi, kraker ve kek üretim teknolojileri, tahıl ürünlerinde kalite kontrol
Haftalık Ders İçeriği
Hafta Teorik Uygulama Laboratuar
1.Hammaddenin Kalitesine Göre Sınıflandırma
2.TemizlemeTavlama
3.TavlamaÖğütme
4.Öğütme
5.Un PaçalıBuğday Paçalı
6.Sasörleme
7.Pişirme
8.KurutmaKabuk Soyma
9.Kabuk SoymaAyıklama
10.Ara Sınav
11.Kırma ve Kalibrasyon
12.Hamur Bileşenlerinin HazırlanmasıYoğurma
13.Kitle FermantasyonuŞekil Verme
14.Son FermantasyonPişirme
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetKatkı (%)
Ara Sınav1100
Toplam100
Yarıyıl (Yıl) Sonu EtkinlikleriAdetKatkı (%)
Final Sınavı1100
Toplam100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
Toplam100
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerAdetSüresi(saat)Toplam İş Yükü(saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım13339
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma41040
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma41040
Ev Ödevi155
Toplam128