Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgi Paketi - Ders Kataloğu

Ders Öğretim Planı

Ders KoduDers AdıDers TürüYılYarıyılAKTS
GTP205 Et ve Ürünleri Teknolojisi-I 927001 2 3 5
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Amacı
Bu ders ile öğrencilere Türk Gıda Kodeksi ve TS standartlarına uygun olarak taze et ürünleri, dondurulmuş et ürünleri, kesimhane yan ürünleri, kanatlı eti ürünleri, su ürünleri üretimi üretimini yapma yeterliliklerinin kazandırılması amaçlar.
Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Alime CENGİZ
Öğrenme Çıktıları
  1. Et kalitesini etkileyen kesim öncesi ve kesim sonrası faktörlerin öğrenilerek, kaliteli ürün eldesi konusunda bu bilgilerin kullanır
  2. Et ve et ürünlerinin depolanmasında, işlenmesinde karşılaşılabilecek problemleri saptayabilme ve çözebilme becerisinin kazanır
  3. Et hakkında laboratuvar analizlerinin yapılması ve yorumlanması
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Diğer Husular
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Ders kitabı, yardımcı kitap ve diğer kaynaklar.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Dersin İçeriği
Taze et ürünleri üretimi, dondurulmuş et ürünleri, kesimhane yan ürünleri, kanatlı eti ürünleri, su ürünleri üretimi.
Haftalık Ders İçeriği
Hafta Teorik Uygulama Laboratuar
1.Dersin Tanıtımı: Kapsamı, Önemi, Kural ve Gerekleri
2.Etin kimyasal kompozisyonu ve besleyici değeri
3.Kas dokunun yapısı, kas tipleri ve fonksiyonları
4.Kas dokunun yapısı, kas tipleri ve fonksiyonları
5.Et Proteinleri, bağ doku yapılanması
6.Et Proteinleri, bağ doku yapılanması
7.Kas kasılması mekanizması
8.Kas kasılması mekanizması
9.Ölüm sonrası değişimler
10.Ara SINAV
11.Kasın ete dönüşümü, DFD, PSE etler
12.Et Kalitesi tanımı, taze et kalite özellikleri ve etkileyen faktörler
13.Etin fonksiyonel özellikleri
14.Etin soğukta saklanması, dondurulması ve çözündürülmesi.
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetKatkı (%)
Ara Sınav1100
Toplam100
Yarıyıl (Yıl) Sonu EtkinlikleriAdetKatkı (%)
Final Sınavı1100
Toplam100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
Toplam100
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerAdetSüresi(saat)Toplam İş Yükü(saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım14342
Bireysel Çalışma10440
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma12020
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma12020
Toplam126