Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgi Paketi - Ders Kataloğu

Ders Öğretim Planı

Ders KoduDers AdıDers TürüYılYarıyılAKTS
GTP207 Meyve ve Sebze Teknolojisi-I 927001 2 3 6
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Amacı
Bu ders ile öğrencilere Türk Gıda Kodeksi ve TS Standartlarına Uygun Olarak; Konserve, Salça, Reçel, Dondurulmuş ve Kurutulmuş Meyve-Sebze Ürünlerinin Üretimini Yapma Yeterliliklerinin Kazandırılması Amaçlanmaktadır.
Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Dr. Sevil EVREN
Öğrenme Çıktıları
  1. Konserve Üretimi
  2. Salça Üretimi
  3. Reçel Üretimi
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Ön Koşul Dersleri
Yok
Önerilen Diğer Husular
Yok
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
CEMEROĞLU, Bekir (Editör). Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları Ankara 2009
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
Dersin İçeriği
Meyve ve sebzelerin bileşimi, Meyve ve sebzelerin muhafazasında uygulanan ön işlemler, Meyve ve sebzelerin soğukta muhafazası, Konserve üretim teknolojisi, Salça üretim teknolojisi, Reçel-marmelat ve jele üretim teknolojisi, Kurutma teknolojisi,
Haftalık Ders İçeriği
Hafta Teorik Uygulama Laboratuar
1.Konserve Üretimi için Ön İşlemler
2.Konserve Üretimi için Ön İşlemler
3.Dolgu Sıvısı Hazırlama
4.Dolgu Sıvısı Hazırlama
5.Konserve Dolumu ve Kapatma
6.Konserve Dolumu ve Kapatma
7.Pastörizasyon
8.Pastörizasyon
9.Salça Üretimi için Ön İşlemler
10.Salça Üretimi için Ön İşlemler
11.Pulp Eldesi
12.Pulp Eldesi
13.Salçanın Konsantrasyonu
14.Salçanın Konsantrasyonu
15.Salçanın Dolumu ve Kapatma-Isıl İşlem
16.Salçanın Dolumu ve Kapatma-Isıl İşlem
17.Reçel Üretimi
18.Reçel Üretimi
19.Ara sınav
20.Ara sınav
21.Dondurulmuş Meyve-Sebze Üretimi için Ön İşlemler
22.Dondurulmuş Meyve-Sebze Üretimi için Ön İşlemler
23.Meyve ve Sebzelerin Dondurulması
24.Meyve ve Sebzelerin Dondurulması
25.Kurutulmuş Meyve-Sebze Üretimi İçin Hammadde Hazırlık İşlemleri
26.Kurutulmuş Meyve-Sebze Üretimi İçin Hammadde Hazırlık İşlemleri
27.Meyve-sebze kurutma
28.Meyve-sebze kurutma
29.
30.
31.
32.
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetKatkı (%)
Ara Sınav1100
Toplam100
Yarıyıl (Yıl) Sonu EtkinlikleriAdetKatkı (%)
Final Sınavı1100
Toplam100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
Toplam100
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerAdetSüresi(saat)Toplam İş Yükü(saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Laboratuvar13452
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma15345
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma15460
Toplam161