Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgi Paketi - Ders Kataloğu

Ders Öğretim Planı

Ders KoduDers AdıDers TürüYılYarıyılAKTS
GTP209 Süt ve Ürünleri Teknolojisi-I 927001 2 3 6
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Amacı
Öğrencilerin sütün bileşimi ve diğer özellikleri hakkında bilgilendirilmesi, kaliteli süt eldesi ve ürünlere işlenmesi, üretilen ürünlerin ambalajlanması, uygun şartlarda muhafazasının sağlanması bakımından öğrencilerin bilinçlendirilmesi. Süt ürünlerinin özellikleri ve üretimi hakkında öğrencilerin bilgi ve tecrübe kazanmalarını sağlamak. Süt işletmeciliği yönünden öğrencilere tecrübe kazandırmak
Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Dr. Osman GÜL
Öğrenme Çıktıları
  1. Sütü tanır ve niteliklerini öğrenir
  2. Kaliteli süt ve süt ürünleri üretimi hakkında bilgi sahibi olur
  3. Süte uygulanan muhafaza yöntemlerini ve ön işlemleri bilir
  4. Süt ve ürünlerinin kalite kontrolünü yapabilir
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Ön Koşul Dersleri
Yok
Önerilen Diğer Husular
Yok
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Üçüncü,M. Süt ve Mamülleri Teknolojisi. Meta Basım Matbaacılık, İzmir,(2005).
Metin,M. Süt Teknolojisi, Sütün Bileşimi ve İşlenmesi. Ege Üniversitesi Basımevi, İzmir, (2001)
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
Dersin İçeriği
Sütün özellikleri. Sütün depolanması ve taşınması. Sütün uygun işlemlerle ürünlere dönüştürülmesi. Kaliteli süt ve ürünleri üretimi. Süt ve ürünlerine uygulanan ön işlemler, ürünlerin depolanması ve ambalajlanması.
Haftalık Ders İçeriği
Hafta Teorik Uygulama Laboratuar
1.Sütün tanımı, bileşimi ve özellikleri
2.Kaliteli süt üretimi ve muhafazası
3.Süte uygulanan ön işlemler
4.İçme sütü üretimi:Pastörize süt
5.İçme sütü üretimi: Sterilize süt
6.Fermente süt ürünleri üretimi: Yoğurt, kefir
7.Krema ve tereyağı üretimi
8.Peynir teknolojisi: Genel peynir üretimi
9.Peynir teknolojisi: Beyaz, Kaşar ve Tulum peyniri
10.Arasınav
11.Koyulaştırılmış ve kurutulmuş süt ürünleri teknolojisi
12.Dondurma üretim teknolojisi
13.Sütçülük artıkları
14.Süt mikrobiyolojisi
15.
16.
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetKatkı (%)
Ara Sınav1100
Toplam100
Yarıyıl (Yıl) Sonu EtkinlikleriAdetKatkı (%)
Final Sınavı1100
Toplam100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
Toplam100
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerAdetSüresi(saat)Toplam İş Yükü(saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım14456
Uygulama/Pratik4520
Laboratuvar2510
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma6530
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma6530
Toplam150