Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgi Paketi - Ders Kataloğu

Ders Öğretim Planı

Ders KoduDers AdıDers TürüYılYarıyılAKTS
GTP209 Süt ve Ürünleri Teknolojisi-I 927001 2 3 6
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Amacı
Bu ders ile öğrencilere, Türk Gıda Kodeksi ve TS standartlarına uygun olarak yapma hammadde ve yardımcı maddeleri işletmeye almak, ön işlemleri kontrol etmek, içme sütü üretimini kontrol etmek, kurutulmuş süt ürünleri üretimini kontrol etmek ve peynir üretimini kontrol etmek yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır
Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Dr. Osman GÜL
Öğrenme Çıktıları
  1. Sütü tanır ve niteliklerini öğrenir
  2. Kaliteli süt ve süt ürünleri üretimi hakkında bilgi sahibi olur
  3. Süt ve ürünlerinde oluşabilecek kusurların nedenlerini açıklar
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Diğer Husular
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Ders kitapları ve diğer ders kaynakları
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Dersin İçeriği
Sütün nitelikleri, süt işletmelerinde miktar ölçümü, hammadde ve yardımcı maddelerin depolanması, sütün temizlenmesi, sütün havasının ve kokusunun alınması, süt yağının ayrılması, sütün standardizasyonu, sütün homojenizasyonu, pastörize içme sütü, sterilize içme sütü, içme sütlerinin depolanması,
Haftalık Ders İçeriği
Hafta Teorik Uygulama Laboratuar
1.Sütün tanımı ve bileşimi, sütün bileşimi ve verimini etkileyen faktörler
2.Çiğ sütün sağlanması ve fabrikaya kabulü, süt işletmelerinde miktar ölçümü
3.Sütün temizlenmesi, deaerasyonu ve deodorizasyonu
4.Süt yağının ayrılması ve standardizasyonu
5.Sütün homojenizasyonu, pastörize içme sütü teknolojisi
6.Sterilize içme sütü teknolojisi
7.İçme sütlerinin depolanması
8.Süttozu üretimi
9.Süttozu üretimi
10.Ara sınav
11.Beyaz peynir üretimi
12.Beyaz peynir üretimi
13.Kaşar peyniri üretimi
14.Kaşar peyniri üretimi
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetKatkı (%)
Ara Sınav1100
Toplam100
Yarıyıl (Yıl) Sonu EtkinlikleriAdetKatkı (%)
Final Sınavı1100
Toplam100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
Toplam100
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerAdetSüresi(saat)Toplam İş Yükü(saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Bütünleme Sınavı326
Derse Katılım13226
Laboratuvar13226
Bireysel Çalışma4728
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma4832
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma4832
Toplam154