Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgi Paketi - Ders Kataloğu

Ders Öğretim Planı

Ders KoduDers AdıDers TürüYılYarıyılAKTS
GTP202 Gıda Katkı Maddeleri 927001 2 4 4
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Amacı
Katkı maddelerini,kullanım amaçlarını, yasal düzenlemeleri öğretmek
Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Alime CENGİZ
Öğrenme Çıktıları
  1. Katkı maddelerinin ( antioksidan, koruyucu, renklendirici v.b) çeşitli gıdalarda kullanımını kavranır
  2. Güvenli gıda kavrayışı açısından,gıda işlemede katkı maddelerinin önemi ve yeri kavranır
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Ön Koşul Dersleri
Yok
Önerilen Diğer Husular
Yok
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Ders kitapları ve ders notları
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
Dersin İçeriği
Katkı maddelerinin tanımı,kullanım amaçları, yasal düzenlemeler, Katkı maddelerinin toksikolojik değerlendirilmesi,kullanımındaki temel ilkeler,sınıflandırılması, Gıdalardaki oksidatif bozulmalar, Antioksidanlar, Asitliği düzenleyiciler,Emülgatörler,Gamlar,Renklendiriciler, tatlandırıcılar, Şelatlar
Haftalık Ders İçeriği
Hafta Teorik Uygulama Laboratuar
1.Katkı maddelerinin tanımı,kullanım amaçları, yasal düzenlemeler
2.Katkı maddelerinin toksikolojik değerlendirilmesi,kullanımındaki temel ilkeler,sınıflandırılması, Gıdalardaki oksidatif bozulmalar
3.Antioksidanların fonksiyonları,etki mekanizmaları,sınıflandırılması
4.Asitliği düzenleyicilerin etki mekanizmaları,sınıflandırılması,gıdalalarda kullanım alanları
5.Gıdalarda bulunan emülsiyon tipleri,karakteristikleri,stabilitesi
6.Emülgatörlerin etki mekanizması,sınıflandırılması kullanım alanları
7.Gamların sınıflandırılması, gıdalarda kullanım alanları
8.Gıdaların mikrobiyal ekollojisi ve mikrobiyal bozulma
9.Anti mikrobiyal maddelerin özellikleri ve etki mekanizmaları
10.Ara Sınav
11.Anti mikrobiyal maddelerin sınıflandırılması ve gıdalarda kullanım alanları
12.Gıdalarda renk,renklendiricilerin sınıflandırılması,gıdalarda kullanımı
13.Şelatlaşma ve şelat ajanlarının etki mekanizması
14.Şelat ajanlarının sınıflandırılması, gıdalarda kullanım alanları
15.Final sınavı
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetKatkı (%)
Ara Sınav160
Ev Ödevi540
Toplam260
Yarıyıl (Yıl) Sonu EtkinlikleriAdetKatkı (%)
Final Sınavı1100
Toplam100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
Toplam100
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerAdetSüresi(saat)Toplam İş Yükü(saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Bireysel Çalışma13452
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma188
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11010
Ev Ödevi5630
Toplam104