Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgi Paketi - Ders Kataloğu

Ders Öğretim Planı

Ders KoduDers AdıDers TürüYılYarıyılAKTS
GTP206 Ambalaj Teknolojisi 927001 2 4 2
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Amacı
Dersin temel amacı, öğrencilere gıda teknolojisindeki önemli unsurlardan biri olan ambalajlama teknolojisinin önemi hakkında farkındalık yaratmaktır. Bu amaçla bu ders kapsamında ambalaj ve ambalaj malzemelerinin koruma fonksiyonları ile gıda bozulmaları arasındaki ilişkiler, gıdaların ambalajlanmasında kullanılan ambalaj malzemeleri, ambalaj malzemelerinin çok katlı kombinasyonları, ambalajlama sistem, yöntem ve makinaları tanıtılmakta, yeni ambalajlama teknolojileri, gıda-ambalaj etkileşimleri hakkında öğrencilerin bilgi sahibi olmaları sağlamaktır. Değişik gıda-ambalaj uygulama örnekleri verilerek bu bilgilerin pekiştirilmektedir.
Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Dr. Osman GÜL
Öğrenme Çıktıları
  1. Ambalaj ve ambalaj malzemelerinin koruma fonksiyonları ile gıda bozulmaları arasındaki ilişkileri bilir
  2. Herhangi bir gıdanın ambalajlanması konusunda, kullanılacak olan ambalaj malzemelerini gıdanın özelliklerine uygun olarak belirleyebilme yeteneği kazanır
  3. Gıdaların kalitelerinin sağlanması ve raf ömrünün uzatılmasında en uygun ambalajlama teknolojisini belirleyebilme yeteneği kazanır
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Ön Koşul Dersleri
Yok
Önerilen Diğer Husular
Yok
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Üçüncü, M., 2000, Gıdaların Ambalajlanması , Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova, 689 s.
Brody, A.L., 2001, Active Packaging for Food Applications Edited by Aaron L. Brody, Eugene R. Strupinsky, Lauri R. Kline, Boca Raton: CRC Press, 218 p.
Brody, A.L., 2001, Active Packaging for Food Applications Edited by Aaron L. Brody, Eugene R. Strupinsky, Lauri R. Kline, Boca Raton: CRC Press, 218 p.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
Dersin İçeriği
Bu ders kapsamında; neme, oksijene ve ışığa duyarlı gıdalar ile ambalaj arasındaki ilişkiler anlatılmakta; cam, kağıt, alüminyum, teneke ve plastik malzemeler ve çok katlı ambalaj malzemeleri tanıtılmakta; şişe, teneke kutu ve cam kavanozlara ambalajlama yöntemleri açıklanmakta ve çalışma prensiplerine göre ambalajlama makinaları anlatılmakta; aseptik ambalajlama ve modifiye atmosferde ambalajlama teknikleri tanıtılmakta, bu bağlamda gıdaların ambalajlanmasında kullanılabilecek ambalaj seçenekleri örneklemeler yapılarak analiz edilmekte; ambalajlama teknolojisindeki gelişmeler anlatılmakta ve gıda-ambalaj etkileşimleri hakkında bilgi verilmektedir. Öğrenciler gruplar halinde kendilerine verilen konu başlıklarında, farklı kaynakları kullanarak rapor hazırlamakta ve sunum yapmaktadırlar.
Haftalık Ders İçeriği
Hafta Teorik Uygulama Laboratuar
1.Dersin tanıtımı, Ambalajın tanıtımı, Ambalajın işlevleri, Gıda bozulmaları
2.Kağıt, karton ve oluklu mukavva ambalajlar, Cam ambalajlar
3.Metal esaslı ambalaj malzemeleri-Alüminyum ambalajlar.
4.Metal esaslı ambalaj malzemeleri- Teneke ambalajlar.
5.Plastikler ve Plastik Esaslı ambalaj malzemeleri, Çok katlı ambalaj malzemeleri
6.Sıvı ve koyu kıvamlı ürünlerin şişelere doldurulmalarında kullanılan sistemler
7.Teneke kutu ve cam kavanozlara ambalajlama sistemleri, Film esaslı malzemelerle ambalajlama teknolojisi
8.Gıda sanayinde aseptik ambalajlama teknolojisi
9.Gıda sanayinde modifiye atmosferde ambalajlama teknolojisi
10.ARA SINAV
11.Gıdaların ambalajlanmasına ilişkin örneklemeler
12.Ambalajlama teknolojisinde gelişmeler-Aktif ambalajlama teknolojisi
13.Ambalajlama teknolojisinde gelişmeler-Aktif ambalajlama teknolojisi
14.Biyobozunur ambalajlar, gıda-ambalaj etkileşimleri
15.
16.
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetKatkı (%)
Ara Sınav1100
Toplam100
Yarıyıl (Yıl) Sonu EtkinlikleriAdetKatkı (%)
Final Sınavı1100
Toplam100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
Toplam100
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerAdetSüresi(saat)Toplam İş Yükü(saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım14228
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma188
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11010
Toplam50