Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgi Paketi - Ders Kataloğu

Ders Öğretim Planı

Ders KoduDers AdıDers TürüYılYarıyılAKTS
GTP124 Gıda Mikrobiyolojisi 927001 1 2 5
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Amacı
Bu ders ile öğrencilere; mevzuat ve analiz metotlarına uygun olarak Gıda ve Mikroorganizma İlişkilerini İncelemek, Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörleri incelemek, Gıdalarda indikatör ve patojen mikroorganizmaları incelemek, Gıdalarda mikroorganizmaların kontrol altına alınmasını incelemek, Gıdalarda mikrobiyolojik bozulmaları incelemek ve Gıdalarda mikrobiyolojik bozulmaları incelemek yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Osman GÜL
Öğrenme Çıktıları
  1. Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörleri inceler.
  2. Gıda ve Mikroorganizma İlişkilerini İnceler.
  3. Gıdalarda mikrobiyolojik bozulmaları inceler.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Ön Koşul Dersleri
Yok
Önerilen Diğer Husular
Yok
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Erkmen, Osman. Gıda Mikrobiyolojisi. Efil Yayınevi Yayınları. 4. Basım. 2014-Ankara
Ünlütürk, Adnan ve Turantaş, Fulya. Gıda Mikrobiyolojisi. Ege Üniversitesi Yayınları.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
Dersin İçeriği
Gıdalarda mikrobiyal bulaşma kaynakları, gıdalardaki mikroorganizmalar, mikrobiyal gelişmeyi etkileyen iç ve dış faktörler, gıdalarda indikatör mikroorganizmalar, gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıklar, et ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar, süt ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar, yumurta ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar, meyve sebze ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar, tahıl ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar, fermente alkollü içeceklerde mikrobiyolojik bozulmalar.
Haftalık Ders İçeriği
Hafta Teorik Uygulama Laboratuar
1. Gıdalardaki Mikroorganizmaları İncelemek
2.Gıdalarda Mikrobiyal Bulaşma Kaynaklarını İncelemek
3.Mikrobiyal gelişmeyi etkileyen iç faktörleri incelemek
4.Gıdalarda indikatör mikroorganizmaları incelemek
5.Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıkları incelemek
6.Mikrobiyal gelişmenin engellenmesini incelemek
7.Mikroorganizmaların öldürülmesini incelemek
8.Et ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmaları incelemek
9.Süt ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmaları incelemek
10.ARA SINAV
11.Yumurta ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmaları incelemek
12.Meyve sebze ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmaları incelemek
13.Konservelerde mikrobiyolojik bozulmaları incelemek
14.Tahıl ve ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmaları incelemek
15.
16.
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetKatkı (%)
Ara Sınav1100
Toplam100
Yarıyıl (Yıl) Sonu EtkinlikleriAdetKatkı (%)
Final Sınavı1100
Toplam100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
Toplam100
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerAdetSüresi(saat)Toplam İş Yükü(saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım13226
Uygulama/Pratik13339
Laboratuvar3618
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma166
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma188
Ev Ödevi3721
Toplam122