Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgi Paketi - Ders Kataloğu

Ders Öğretim Planı

Ders KoduDers AdıDers TürüYılYarıyılAKTS
ZMT201 Gıda Teknolojisi 927001 2 3 4
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Temel besin maddeleri ve bileşenleri, çeşitli gıdaların üretim teknolojilerinin öğretilmesi
Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Hasan Temiz
Öğrenme Çıktıları
  1. Gıda biliminin temel ilkeleri öğrenir
  2. Gıdaların sınıflandırılması kavrar
  3. Gıdaların kimyasal kompozisyonu, gıdaların fiziksel özellikleri ve gıdaların mikro biyolojik özelliklerini ögrenir
  4. Gıda işleme teknolojilerini kavrar
  5. Gıda kalitesini öğrenir
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Ön Koşul Dersleri
Yok
Önerilen Diğer Husular
Yok
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Gıda Bilimi ve Teknolojisi; Prof. Dr. Ahmet Çanbaş, Çukurova Üniversiteis Ziraat fakültesi, AdaNA 1990.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
Dersin İçeriği
Gıda bilimin temel ilkeleri, gıdaların genel özellikleri, gıdaların kimyasal kompozisyonu, gıdaların fiziksel özellikleri, gıdaların mikrobiyolojik özellikleri, mamül gıda maddelerinin gördüğü işlemler, gıda hazırlanmasında kullanılan yardımcı maddeler, katkı maddeleri
Haftalık Ders İçeriği
Hafta Teorik Uygulama Laboratuar
1.Gıda biliminin temel ilkeleri, önemi, çalışma alanları
2.Gıdaların sınıflandırılması
3.Gıdaların kimyasal kompozisyonu, gıdaların fiziksel özellikleri ve gıdaların mikro biyolojik özellikleri
4.Gıdalarda bozulma nedenleri ve gıdalarda depolama işlemleri
5.Gıda maddelerinin gördüğü işlemler
6.Et ve et ürünlerinin tanım ve özellikleri
7.Süt ve süt ürünlerinin tanım ve özellikleri
8.Ara sınav
9.Tahıl ve tahıl ürünlerinin genel özellikleri, baklagiller
10.Sebze ve sebze ürünlerinin tanım ve özellikleri Meyve ve meyve ürünlerinin genel özellikleri
11.Su ürünlerinin tanım ve özellikleri
12.İçecek Teknolojisi
13.Gıdaların hazırlanmasında kullanılan yardımcı maddeler, katkı maddeleri
14.Fermente ürünler teknolojisi
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetKatkı (%)
Ara Sınav1100
Toplam100
Yarıyıl (Yıl) Sonu EtkinlikleriAdetKatkı (%)
Final Sınavı1100
Toplam100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
Toplam100
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerAdetSüresi(saat)Toplam İş Yükü(saat)
Ara Sınav11818
Final Sınavı12020
Bütünleme Sınavı12020
Derse Katılım14342
Toplam100