Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgi Paketi - Ders Kataloğu

Ders Öğretim Planı

Ders KoduDers AdıDers TürüYılYarıyılAKTS
ZTB201 Zootekni 927001 2 3 4
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Zootekni Bölümü dışındaki öğrencilerine Tarımsal Üretim içerisinde hayvancılığın yeri ve önemi, sürdürülebilir tarımda hayvancılığın önemi, hayvanların türlere göre dağılımı, ekonomik üretimi yapılan bazı hayvan türlerinin yetiştirme ve beslenmelerine dönük genel bilgilerin öğrenilmesi, hayvansal ürünlerin önemi, hayvanlarda üreme, ıslah ve çevreye etkilerinin öğrenilmesi
Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Musa Sarıca
Öğrenme Çıktıları
  1. Hayvanlarda üreme, ıslah, besleme ve yetiştirme teknikleri konularında genel bilgileri öğrenirler
  2. Öğrenciler hayvansal üretimde kullanılan genel ve bazı özel terimleri öğrenirler
  3. Hayvancılığın tarım ve ülke ekonomisindeki yerini kavrarlar, tarım işletmelerinde sürdürülebilirliğin önemi açısından hayvancılığın tarımın önemli bir parçası olduğunu anlarlar.
  4. Sağlıklı ve düşünebilir bir toplum için hayvansal ürünlerin önemini kavrarlar
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Ön Koşul Dersleri
-
Önerilen Diğer Husular
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Ertuğrul, M. (Editör), 1997. Hayvan Yetiştirme. Baran Ofset, Ankara
Düzgüneş, O., Eliçin, A., 1986. Hayvan Yetiştirme İlkeleri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:978, Ankara
Besleme ve Yetiştirme konularındaki diğer yayınlar
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Dersin İçeriği
Zootekni tanımı, Hayvansal üretimin önemi, hayvanların sınıflandırılması, Üreme, Islah, Yetiştirme Teknikleri, Değişik çiftlik hayvanlarının yetiştirilme tekniği
Haftalık Ders İçeriği
Hafta Teorik Uygulama Laboratuar
1.Dünya ve Türkiye'de hayvancılığın durumu, hayvasal ürünler ve önemi
2.Hayvanlarda üreme
3.Hayvanlarda verim artırma çalışmaları, çevre ve genotipin iyileştirilmesi
4.Sığır yetiştiriciliği ile ilgili genel bilgiler
5.Süt ve kırmızı etin önemi
6.Koyun yetiştiriciliği ile ilgili genel bilgiler
7.Keçi yetiştiriciliği ile ilgili genel bilgiler
8.Uygulama (sığır, koyun ve keçi yetiştiriciliği)
9.Tavuk yetiştiriciliği ile ilgili genel bilgiler
10.Ara sınavı
11.Tavuk eti üretimi
12.Yumurta üretimi
13.Uygulama (tavukçuluk ve diğer kanatlılar)
14.Arı ve ipek böceği yetiştiriciliği
15.Hayvan sağlığı ve hijyen
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetKatkı (%)
Ara Sınav130
Derse Katılım610
Uygulama/Pratik110
Toplam100
Yarıyıl (Yıl) Sonu EtkinlikleriAdetKatkı (%)
Toplam0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
Toplam100
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerAdetSüresi(saat)Toplam İş Yükü(saat)
Ara Sınav12424
Final Sınavı13636
Derse Katılım14456
Rehberli Problem Çözümü14342
Toplam158