Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgi Paketi - Ders Kataloğu

Ders Öğretim Planı

Ders KoduDers AdıDers TürüYılYarıyılAKTS
GMB313 Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler - I 927006 3 5 6
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Bu derste gıdalara uygulanan birincil işlemlerin yanı sıra ısıl işlemler, kurutma ve buharlaştırma gibi işlemlerin teori ve uygulamaları verilmektedir. Bu proseslerin gıda sanayindeki uygulamaları ve kullanılan makineler hakkında öğrencinin bilgilendirilmesi ve öğrencilerin proses ve ekipman dizaynı yapabilecek düzeye getirilmesi amaçlanmaktadır.
Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Hüseyin GENÇCELEP
Öğrenme Çıktıları
  1. Temel işlemlerin kapsamını ve işlemleri öğrenme.
  2. Gıdalara uygulanan ısıl işlemlerin önemi ve seçiminde etkili faktörleri ve hesaplamaları öğrenme
  3. Isıl işlem sürelerinin yeterliliğini hesaplamayı öğrenme
  4. Kurutma işleminin özelliklerini ve gerekli hesaplamaları öğrenme
  5. Buharlaştırma işleminin önemini, özelliklerini ve hesaplamalarını öğrenme
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Ön Koşul Dersleri
Yok
Önerilen Diğer Husular
Yok
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1. Brennan, J.G., Butters, J.R., and Cowell, N.D. , 1990. Food Engineering Operations, Elsevier Applied Science, London, 700 pp.
2.Geankoplis, C.J.,2003. Transport Processes and Separation Process Principles 4th Edition, Prentice Hall NJ, 1026 pp. 2.Mc Cabe,W.L.,
3. Smith,J.C. 1976. Unit Operations of Chemical Engineering 3th Edition, McGraw-Hill, Inc, New York, 1027 pp.
4. Cemeroğlu, B. 2015. Gıda Mühendisliğinde temel işlemler.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
Dersin İçeriği
Gıda endüstrisinde kullanılan ısıl işlemler, kurutma ve buharlaştırma problemleri, bu işlemlerde kullanılan ekipmanlar, kullanılan temel kanunlar, tüketimi hesaplamaları ve problem çözümü, gıda sanayinde kullanılan ısıl işlemler, kurutma ve buharlaştırma işlemlerinin teori ve uygulamaları.
Haftalık Ders İçeriği
Hafta Teorik Uygulama Laboratuar
1.Temel işlemlerin özellikleri ve kapsamı
2.ısıl işlemlerin sınıflandırılması, pastörizasyon, sterilizasyon ve hesaplamaları
3.Pastörizasyon, sterilizasyon gibi ısıl işlemlerin yeterlilik hesaplamaları
4.Soğutma ve dondurma işlemlerinin süre ve hızı hesaplamaları
5.Isıl işlemlerin yeterlilik hesaplamaları
6.Kurutma işlemi ve çeşitleri
7.Kurutma işlemi gereklilikleri ve hesaplamaları
8.Kurutma süresi ve hızı hesaplamaları
9.sınav
10.Gıda işlemlerinde uygulanan ısıl işlemler ve kurutma işlemlerinin karşılaştırılması
11.Buharlaştıma işlemleri ve önemi
12.Buharlaştıma işlemi için hesaplamalar
13.Tek etkili buharlaştırıcılar
14.Çok etkili buharlaştırıcılar
15.
16.
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetKatkı (%)
Ara Sınav1100
Toplam100
Yarıyıl (Yıl) Sonu EtkinlikleriAdetKatkı (%)
Final Sınavı1100
Toplam100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
Toplam100
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerAdetSüresi(saat)Toplam İş Yükü(saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Bütünleme Sınavı122
Derse Katılım13452
Problem Çözümü6212
Bireysel Çalışma12336
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma21020
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma21020
Toplam146