Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgi Paketi - Ders Kataloğu

Ders Öğretim Planı

Ders KoduDers AdıDers TürüYılYarıyılAKTS
GMB411 Süt Teknolojisi 927006 4 7 6
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
1. Süt endüstrisinin Türkiye ve dünyadaki yeri hakkında fikir sahibi olmak 2. Sütün kalitesine etki eden unsurları kavramak 3. Sütün bileşimi ve özellikleri hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmak 4. Sütün süt ürünlerine işlenmesi konularını kavramak
Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof.Dr. Fehmi YAZICI
Öğrenme Çıktıları
  1. Sütün bileşimi ve özellikleri kavrar
  2. Sütün toplanması ve fabrikaya nakli konularını bilir
  3. Süte uygulanan ön teknolojik işlemleri bilir
  4. İçme sütü, peynir, tereyağı, yoğurt, koyulaştırılmış süt, süttozu ve dondurma üretim teknolojileri hakkında yeterli bilgiye sahip olur
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Ön Koşul Dersleri
Yok
Önerilen Diğer Husular
Yok
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Zorunlu Kitap:
1. Mustafa ÜÇÜNCÜ. 2018. Süt ve Mamülleri Teknolojisi. SİDAS Medya. İZMİR.

Kaynak Kitaplar:
2. Mustafa METİN. 2001. SÜT TEKNOLOJİSİ. Sütün Bileşimi ve İşlenmesi. Ege Üniversitesi Yayınları. İZMİR.
3. Mehmet Demirci. 2000. Süt Teknoloğunun El Kitabı. HASAD YAYINCILIK
4. Mustafa METİN. 2012. SÜTÜN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ. Ege Üniversitesi Yayınları. İZMİR.
5. Adnan HAYALOĞLU ve Barbaros ÖZER. 2011. PEYNİR BİLİMİNİN TEMELLERİ. SİDAS Medya. İZMİR
6. Metin ATAMER. 2016. TEREYAĞI TEKNOLOJİSİ. SİDAS Medya. İZMİR
7. Barbaros ÖZER. 2006. Yoğurt Bilimi ve Teknolojisi. SİDAS Medya. İZMİR
8. A.Y. Tamime and R.K.Robinson. 1999. Yoghurt. Science and Technology. Woodhead Publishing Limited. England.
9. Marijana Caric. 1994. Concentrated and Dries Dairy Products. VCH. New York.
10. Nihat AKIN. DONDURMA BİLİMİ VE TEKNOLOJİSİ
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
Dersin İçeriği
Türkiye ve dünyada süt endüstrisinin durumu, sütün bileşimi ve özellikleri, sütün toplanması ve fabrikaya kabulü, süte uygulanan ön teknolojik işlemler, süte ısıl işlem uygulaması, içme sütü teknolojisi, peynir teknolojisi, tereyağı teknolojisi, yoğurt ve koyulaştırılmış süt teknolojisi, süttozu teknolojisi, dondurma Teknolojisi
Haftalık Ders İçeriği
Hafta Teorik Uygulama Laboratuar
1.Giriş – Türkiye ve dünyada süt endüstrisinin durumu
2.Sütün bileşimi ve özellikleri, Sütün Kimyasal Bileşimi (Süt Lipidleri, Süt Proteinleri)
3.Sütün Kimyasal Bileşimi (Laktoz, Mineral Maddeler, Vitaminler, Gazlar, Enzimler, Sütün Fizikokimyasal özellikleri)
4.Sütün toplanması ve fabrikaya Kabulü
5.Süte uygulanan ön teknolojik işlemler
6.Süte Isıl İşlem Uygulaması
7.İçme sütü teknolojisi,
8.Peynir teknolojisi (1)
9.Arasınav
10.Peynir teknolojisi (2)
11.Tereyağı teknolojisi
12.Yoğurt ve koyulaştırılmış süt teknolojisi
13.Süttozu teknolojisi
14.Dondurma teknolojisi
15.
16.
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetKatkı (%)
Ara Sınav170
Laboratuvar130
Toplam100
Yarıyıl (Yıl) Sonu EtkinlikleriAdetKatkı (%)
Final Sınavı1100
Toplam100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
Toplam100
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerAdetSüresi(saat)Toplam İş Yükü(saat)
Ara Sınav133
Final Sınavı133
Laboratuvar133
Rapor Hazırlama13339
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma8324
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma13339
Laboratuvar Sınavı12336
Toplam147