Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgi Paketi - Ders Kataloğu

Ders Öğretim Planı

Ders KoduDers AdıDers TürüYılYarıyılAKTS
GMB413 Tahıl Teknolojisi 927006 4 7 6
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Bu dersin amacı, tahıl taneleri ve tahılların kimyasal kompozisyonları ile ilgili temel bilgileri öğretmek ve tahılların gıda endüstrisinde değerli son ürünlerde kullanılabilme potansiyellerini öğretmektir.
Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Münir ANIL
Öğrenme Çıktıları
  1. Tahılların kimyasal kompozisyonlarını öğretilecektir.
  2. Tahıl işleme teknolojisi ile ilgili bazı bilgiler verilecektir.
  3. Ekmek gibi mayalı fırın ürünlerinin işleme teknolojisi gösterilecektir.
  4. Bisküvi, kek, gofret gibi yumuşak buğday teknolojisi ürünlerinin üretim prosesleri anlatılacaktır.
  5. Makarna, bulgur gibi yumuşak buğday teknolojisi ürünlerinin üretim prosesleri anlatılacaktır.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Ön Koşul Dersleri
-
Önerilen Diğer Husular
--
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Elgün, A., Ertugay, Z. 2002. Tahıl İşleme Teknolojisi (Dördüncü Baskı), Atatürk Üniversitesi Yayınları No:718, A.Ü. Ziraat Fakültesi Ofset Tesisi Erzurum.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
-
Dersin İçeriği
Dünyada ekonomik önemi olan tahıllar, tahılların tane yapısı, tahılların kimyasal kompozisyonları, buğdayın anotomik yapısı ve sınıflandırılması, mısırın tane yapısı, buğday gluteni ve diğer tahıl proteinleri, nişasta ve bazı fizikokimyasal özellikleri, nişastanın sulu ortamda ısıtılması, modifiye tahıl nişastaları, tahılların minör bileşenleri (enzimler, vitaminler ve mineraller, lipidler), ekmek üretim teknolojisi, makarna üretim teknolojisi, bisküvi üretim teknolojisi, bulgur üretim teknolojisi, kahvaltılık tahıl ve çerez gıdalar üretim teknolojisi.
Haftalık Ders İçeriği
Hafta Teorik Uygulama Laboratuar
1.Tahılın önemi - -
2.Tahıl tanesinin yapısı - -
3.Tahılların depolanması - -
4.Buğdayda kalite takdiri - -
5.Un değirmenciliği, buğdayın temizlenmesi, tavlanması - -
6.Buğdayın öğütülmesi - -
7.Ekmek yapım teknolojisi - -
8.Bazı ekmek tipleri - -
9.Ara sınav - -
10.Ekmek hata ve hastalıkları - -
11.Makarna yapım teknolojisi - -
12.Bulgur yapım teknolojisi - -
13.Bisküvi yapım teknolojisi - -
14.Kek yapım teknolojisi - -
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetKatkı (%)
Ara Sınav1100
Toplam100
Yarıyıl (Yıl) Sonu EtkinlikleriAdetKatkı (%)
Final Sınavı1100
Toplam100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
Toplam100
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerAdetSüresi(saat)Toplam İş Yükü(saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım12626
Bireysel Çalışma12929
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma13636
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma15555
Toplam150