Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgi Paketi - Ders Kataloğu

Ders Öğretim Planı

Ders KoduDers AdıDers TürüYılYarıyılAKTS
GMB212 Biyokimya 927006 2 4 4
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Gıdanın işlenmesi ve depolanması sırasında koşullara bağlı olarak gerçekleşen veya gerçekleşebilecek biyokimyasal değişimleri/reaksiyonları ortaya koymak ve sanayi uygulamaları ile birleştirebilmeyi amaçlamaktadır.
Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof.Dr. Fehmi YAZICI
Öğrenme Çıktıları
  1. Gıda bileşenlerinin temel yapılarının yanı sıra metabolizma süreçlerinin değerlendirmek
  2. Gıda işleme ve depolama sürecinde gerçekleşen biyokimyasal reaksiyonları kavramak
  3. Meydana gelen veya gelebilecek biyokimyasal reaksiyonların işleme ve depolama süresince gıda kalitesine etkilerinin belirlemek
  4. Biyokimyasal reaksiyonların öğretilmesi sonucunda sanayi işleme parametreleri ve yeni ürün tasarlanma aşamalarının kavranabilmesi
  5. Gıdada gerçekleşen enzimatik reaksiyonların gıda ile ilişkisini kavramak
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Ön Koşul Dersleri
Organik Kimya
Önerilen Diğer Husular
Yok
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar

1. Bilişli, A. Gıda Biyokimyası. Sidas Yayınları. 2016.
2. H. Moran et al. (1993). Principles of biochemistry. Neil Patterson publishers prentice hall, NJ
3. N.A.M. Eskin (1990). Biochemistry of foods. Academic pres, Inc. New York
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
Dersin İçeriği
Hücre, Proteinler, Enzimler, Enzim kinetiği, Koenzimler, Karbonhidratlar, Lipidler, Biyolojik membranlar, Nükleik asitler, Glikoliz, Sitrik asit döngüsü, Oksidatif fosforilizasyon, glikojen metabolizması, glukonegenesis, pentoz fosfat yolu, fotosentez, Lipid metabolizması, Amino asit metabolizması, Gıdalarda biyokimyasal değişmeler, Gıdalarda esmerleşme reaksiyonları, Gıda endüstrisinde enzimler
Haftalık Ders İçeriği
Hafta Teorik Uygulama Laboratuar
1.Giriş
2.Hücre ve fonksiyonu
3.Amino asitler, proteinlerin yapıları, miyoglobib, hemoglabin
4.Gıdalarda esmerleşme reaksiyonları
5.Lipidler
6.Nükleik asitler
7.Enzimler
8.Enzimler
9.Arasınav
10.Karbonhidrat metabolizması
11.Karbonhidrat metabolizması
12.Lipid metabolizması
13.Lipid metabolizması
14.Protein metabolizması
15.
16.
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetKatkı (%)
Ara Sınav1100
Toplam100
Yarıyıl (Yıl) Sonu EtkinlikleriAdetKatkı (%)
Final Sınavı1100
Toplam100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
Toplam100
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerAdetSüresi(saat)Toplam İş Yükü(saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım14342
Bireysel Çalışma14228
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11010
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11616
Toplam100