Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgi Paketi - Ders Kataloğu

Ders Öğretim Planı

Ders KoduDers AdıDers TürüYılYarıyılAKTS
SHMY106 Sağlıklı Yaşam ve Beslenme 927006 1 2 3
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Amacı
Beslenme ile ilgili temel kavramların, besin grupları ve özelliklerinin, çeşitli fizyolojik dönemlerde beslenme ilkeleri ve besin gereksinimlerinin öğrenilmesi, yaşlılarda sık rastlanan sağlık sorunları (diyabet, hipertansiyon, kalp-damar hastalıkları, kanser, osteoporoz, demans gibi) ve beslenme ilişkisinin incelenmesi amaçlanır.
Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. M. Mustafa Tilekli
Öğrenme Çıktıları
  1. Çeşitli yaş gruplarının besin gereksinimleri bilir.
  2. Çeşitli besinlerin besin değerlerini kaybetmeden hazırlanması, pişirilmesi ve saklanması yöntemlerini bilir.
  3. çeşitli beslenme hastalıklarından korunmada ve tedavisinde beslenme ilklerini bilir.
  4. Besinlerin temel özelliklerini ve sağlık üzerine etkileri bilir.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Ön Koşul Dersleri
YOK
Önerilen Diğer Husular
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Baysal A. Beslenme. Hatipoğlu yayınevi, Ankara 2008.
Baysal A. ve ark. Diyet El Kitabı. Hatipoglu Yayınevi, Ankara 2008.
Coulston AM, Boushey CJ. Nutrition in the Prevention and Treatment of Disease. 2nd ed. Elsevier Academic Press, USA 2008.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Dersin İçeriği
1. Beslenme tanımı, beslenmenin önemi ve ilkeleri; 2. Yaşlılarda beslenme ilkeleri; 2.1 Yaşlılıkta Vücudun Yapı ve İşlevlerinde Oluşan Değişiklikler 2.1.1 Fiziksel Değişiklikler 2.1.2 Organ Fonksiyonlarındaki Değişiklikler 2.1.3 Yaşam Biçimindeki Değişiklikler 2.2 Yaşlılıkta beslenmenin önemi, 2.2.1 Besin Ögelerinin Yaşlılıktaki Önemi 2.2.2 Yaşlılık Döneminde Enerji İhtiyacı 3. Yaşlılıkta sık görülen sağlık sorunları ve hastalıklarda beslenme ilkeleri; 3.1 Yaşlılıkta protein metabolizması ve enerji gereksinimi, 3.2 Yaşlılıkta karbonhidrat, yağ ve sıvı durumu ve gereksinimi, 3.3 Yaşlılıkta vitamin metabolizması ve gereksinimi, 3.4 Yaşlılıkta mineral durumu ve gereksinimi, 3.5 Yaşlı beslenmesinde koku, tat ve dokunma duyularının önemi, 3.6 Yaşlılıkta ağız sağlığı ve beslenmede deglutisyon sorunları. 3.7 Yaşlılığa bağlı kas kaybında ve kaşekside beslenme, 3.8 Yaşlılığa bağlı sindirim, kardiyovasküler, metabolik ve solunum hastalıklarında beslenme, 3.9 Yaşlılığa bağlı hematopoiez sapmalarında beslenmenin etkisi. 4. Yaşlılıkta Genel Beslenme İlkeleri
Haftalık Ders İçeriği
Hafta Teorik Uygulama Laboratuar
1.Beslenme ve sağlık ilişkisiBesin grupları, içerikleri, çeşitli yaşlarda tüketilmesi önerilen miktarlar, besin değerlerini koruma yöntemleri
2.Karbonhidratlar; tanımı, sınıflandırılması, besinlerdeki dağılımı, günlük gereksinim
3.Proteinler; tanımı, özellikleri, kaynakları, gereksinimienerji; tanımı, kaynakları, enerji gereksnmesi
4.Lipidler; tanımı, sınıflandırılması, besin kaynakları, sağlık önemi, günlük gereksinim
5.Vitaminler; sınıflandırılması, özellikleri, eksiklik ve fazlalığı sorunları, günlük gereksinim, besin kaynakları
6.Mineraller ve eser elementler; sınıflandırılması, özellikleri, eksiklik ve fazlalığı sorunları, günlük gereksinim, besin kaynakları
7.Çeşitli yaş gruplarında beslenme.Yetişkinlerde sık rastlanan beslenme ile ilgili kronik dejeneratif hastalıklar ve beslenme yetersizliği sorunları
8.Ara sınav
9.Vücut ağırlığının denetimi; beslenme durumunun değerlendirilmesi, zayıflık, şişmanlık, nedenleri, yaşlılarda beslenme ilkeleri
10.Diyabet, tanımı, tipleri, nedenleri, beslenme tedavisi
11.Kalp-damar hastalıkları, nedenleri, sınıflandırılması, beslenme tedavisi
12.Kanser; tanımı, nedenleri, beslenme ilişkisi
13.Kemik ve eklem hastalıkları, tanımı, nedenleri, sınıflandırılması, beslenme tedavisi
14.Nörodejeneratif hastalıklar ve demans; tanımı, sınıflandırılması, beslenme desteği
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetKatkı (%)
Ara Sınav1100
Toplam100
Yarıyıl (Yıl) Sonu EtkinlikleriAdetKatkı (%)
Final Sınavı1100
Toplam100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
Toplam100
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerAdetSüresi(saat)Toplam İş Yükü(saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Derse Katılım10220
Tartışma10330
Soru-Yanıt10220
Toplam72