Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bilgi Paketi - Ders Kataloğu

Ders Öğretim Planı

Ders KoduDers AdıDers TürüYılYarıyılAKTS
GTP111 Gıda Endüstrisi Makineleri 927001 1 1 6
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Amacı
Gıda endüstrisinde kullanılan makineleri tanımak ve çalışma prensibini bilmek.
Dersin Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Alime CENGİZ
Öğrenme Çıktıları
  1. Gıda sanayinde kullanılan makineleri tanıma
  2. Sıvı gıda üretimi esnasında yapılan işlemleri ve bu işlemlerde kullanılan makineleri tanıma
  3. Soğutma ve Isı Tekniklerini kavrayabilme ve ürün ısıtma ve soğutma makinelerini tanıma
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Diğer Husular
yok
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Saldamlı İ, Saldamlı, E., 2004. Gıda Endüstrisi Makineleri, Savaş Kitabevi, Kızılay, Ankara, 547s.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Dersin İçeriği
Gıdaların temel özellikleri ve üretimde kullanılan ilkeler,hammadde hazırlık makineleri,üretim makineleri.
Haftalık Ders İçeriği
Hafta Teorik Uygulama Laboratuar
1.Tartma ve Ölçme Aletleri- Taşıma ve İletim Düzenleri
2.Yıkama ve Ayıklama Makineleri
3.Sınıflama ve ayırma makineleri
4.Filtrasyon Sistemleri
5.Santrifügasayon
6.Karıştırıcılar
7.Homojenizatörler
8.Isıl İşlem Makine ve Ekipmanları
9.Evaporatörler
10.Ara Sınav
11.Kurutma işlemi
12.Yıkama, Doldurma ve Kapama Makineleri
13.Aseptik Ambalajlama
14.Aseptik Ambalajlama
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetKatkı (%)
Ara Sınav1100
Toplam100
Yarıyıl (Yıl) Sonu EtkinlikleriAdetKatkı (%)
Final Sınavı1100
Toplam100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
Toplam100
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerAdetSüresi(saat)Toplam İş Yükü(saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım14114
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11666
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11666
Toplam150